Moskva: Uhvaćeni diverzanti koji su pokušali da miniraju „Turski tok”

„Pojedine snage, o čijem je poreklu naznake dao predsednik Rusije Vladimir Putin, pokušale su da napadnu čak i 'Turski tok'. Hteli su da ga dignu u vazduh. Na našoj teritoriji, na kopnu”, rekao je Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da su na ruskoj teritoriji uhvaćeni diverzanti koji su pokušali da izazovu eksploziju na gasovodu „Turski tok”.

„Pojedine snage, o čijem je poreklu naznake dao predsednik Rusije Vladimir Putin, pokušale su da napadnu čak i ‘Turski tok’. Uhvaćeni su diverzanti, nekoliko ljudi je uhapšeno. Hteli su da ga dignu u vazduh. Na našoj teritoriji, na kopnu”, rekao je Peskov novinarima u četvrtak.

Putin je u ponedeljak, na operativnom savetovanju sa članovima Saveta bezbednosti Rusije saopštio da je Kijev pokušao da izazove eksploziju na jednoj od deonica sistema za transport gasa „Turski tok”.

Evropa praktično bez mogućnosti da kupuje ruski gas

Dmitrij Peskov je u razgovoru s novinarima, takođe, rekao da je Evropa praktično ostala bez mogućnosti da kupuje ruski gas, te da je „Turski tok” jedina pouzdana maršruta za tranzit tog energenta.

„Gasno čvorište je zaista veoma interesantna tema. Pogledajte, dogodili su se teroristički napadi i, zaista, Evropa je praktično ostala bez mogućnosti, čak i hoće, da kupuje naš gas”, rekao je Peskov i dodao da je Evropa sada osuđena na to da po kupuje tri puta skuplji američki tečni gas.

 

Izvor Sputnjik, 13. oktobar 2022.

 

Mađarski ministar: Ukoliko se ne spreče napadi na „Turski tok”, ostaćemo bez gasa

Neophodno je sprečiti napade na „Turski tok”, poput onih koji su se dogodili na gasovodima „Severni tok” i „Severni tok 2”, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto. On je dodao da u suprotnom neće biti gasa.

„Ne možemo da isključimo ruske energetske izvore iz naše energetske ravnoteže, zato je za nas od ključne važnosti da ‘Turski tok’ funkcioniše bezbedno. Zabrinuti smo i šokirani eksplozijama koji su bile izvršene na gasovodima ‘Severni tok’ i ‘Severni tok 2’, to je nova dimenzija u oblasti evropske bezbednosti, jer je napad bio izvršen na stratešku infrstrukturu Evrope. Želimo da izbegnemo slične incidente sa ‘Turskim tokom’. U slučaju sabotaže na gasovodu, bezbednost isporuka energenata u našu zemlju biće poništena”, rekao je Sijarto na Ruskoj energetskoj nedelji.

On je dodao da mu je drago što je na sastanku sa Aleksejem Milerom, direktor „Gasproma” izjavio da će se ruska kompanije fokusirati na preusmeravanje snabdevanja gasom duž južne rute – što će Mađarskoj obezbediti pouzdano snabdevanje. Sijarto je naglasio da je Mađarska veoma zadovoljna što je učestvovala u izgradnji „Turskog toka”.

Ministar je objavio i da su se Mađarska i „Gasprom”, pored odloženog plaćanja gasa, dogovorili o izmenama dugoročnog ugovora, koje će omogućiti Budimpešti dodatne količine gasa, pored onih predviđenih ugovorom.

Sijarto je još istakao da je Mađarskoj važna ruska nafta i da zemlja zavisi od njenog snabdevanja, upravo zato se Budimpešta borila za izuzeće nafte iz evropskih sankcija, koje se odnose na isporuke crnog zlata cevovodima.

Mađarski zvaničnik je takođe naglasio da će Budimpešta i Moskva ubrzati rad na izgradnji nuklearne elektrane u Mađarskoj u okviru međunarodnog projekta.

Ministar je ocenio da je izlaz iz tekuće globalne krize u delu koji se odnosi na isporuku energenata prestanak vatre, mir i početak pregovora o Ukrajini što je moguće pre.

Prethodno je Sijarto nakon razgovora sa direktorom „Gasproma” Aleksejem Milerom izjavio da je Budimpešti potrebna dalja saradnja sa „Gaspromom” kao pouzdanim snabdevačem prirodnog gasa u uslovima dugoročne energetske krize u Evropi.

Od 5. decembra stupaju na snagu ranije usvojene evropske sankcije Rusiji, kojima se zabranjuje uvoz ruske sirove nafte u zemlje EU pomorskim putem. Iz ograničenja je privremeno izuzet niz evropskih zemalja (uključujući Mađarsku), koje dobijaju rusku naftu cevovodima.

 

Izvor Sputnjik, 13. oktobar 2022. 

 

Naslovna fotografija: gazprom.ru

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u