Nova diverzija koja preseca energetsku vezu između Rusije i Nemačke

Curenje nafte na jednom od dva kraka najdužeg naftovoda u svetu „Družba” nije tehnički problem, nego nastavak diverzija koje su započete na gasovodima „Severni tok”, smatraju ruski eksperti

Curenje nafte na jednom od dva kraka najdužeg naftovoda u svetu „Družba” nije tehnički problem, nego nastavak diverzija koje su započete na gasovodima „Severni tok”, smatraju ruski eksperti uz ocenu da je cilj ove provokacije da Nemačka ostane bez energetskih resursa i da poraste napetost na energetskom polju.

U utorak kasno uveče sistem „Perna” za automatizaciju registrovao je nehermetičnost naftovoda „Družba” na jednom od dva kraka, na oko 70 kilometara od grada Plock. Prema rečima operatera, oštećenje se dogodilo na kraku kojim se sirova nafta isporučuje u Nemačku.

Nastavak započetih diverzija

Ekspert Ruskog instituta za strateška istraživanja Mihail Beljajev veruje da je curenje nafte na jednom od dva kraka naftovoda nastavak diverzija koje su započete na gasovodima „Severni tok“. Prema mišljenju stručnjaka, nije isključena mogućnost da iza ovih provokacija stoje Poljaci koji imaju veliku političku podršku Sjedinjenih Američkih Država.

„Diverzija na ‘Severni tok’ je bila isplanirana. Što se tiče naftovoda ‘Družba’, koji ide preko teritorije Poljske, za ovu situaciju odgovaraju Poljaci. Pošto do eksplozije nije došlo. Svakako, naftovod će obići komisija”, objašnjava stručnjak, dodajući da su Poljaci verovatno isprovocirali kvar, ali su dobro istražili situaciju i odradili tako da sve izgleda prirodno.

Amerika je objavila rat Nemačkoj i Evropi

Prema rečima nezavisnog analitičara za sektor nafte i gasa Dmitrija Adamidova, posle eksplozije koja se dogodila na „Severnom toku“, svaka vanredna situacija na objektima naftne i gasne infrastrukture izgleda kao energetski rat.

„Ne isključuje se mogućnost da je ova situacija nastavak neke vrste diverzije sa ciljem da Nemačka ostane bez energetskih resursa, kao i da dodatno poraste napetost na ovom polju. Eksplozije u severnim tokovima su najviše naštetile Nemačkoj. Berlin je teoretski bio lišen mogućnosti da dovoljno brzo obnovi snadbevanje gasom”, konstatuje sagovornik Sputnjika.

Politička igra

Što se tiče Nemačke, prema rečima Beljajeva, Varšavi je oduvek smetalo što je Berlin lider među evropskim zemljama. Zbog toga, ne isključuje se mogućnost da je krak kojim se sirova nafta isporučuje baš u ovu zemlju namerno oštećen.

„Nemačka je bila lider među evropskim zemljama. Ova država je trebalo da postane distributer energenata. Odjednom, u njene namere umešala se Poljska. U poslednje vreme Varšava pokušava da zauzme poziciju lidera u Evropi. Dakle, da bi zauzela poziciju kako političkog, tako i ekonomskog lidera, ovoj zemlji je bilo potrebno, pre svega, da se obračuna sa Nemačkom”, objašnjava sagovornik.

Diverzije na severnim tokovima koje su lišile Nemačku energenata bile su od koristi Poljacima. Pred njima se nalazio samo jedan problem – krak kojim se nafta isporučuje u Berlin. Prema rečima Beljajeva, pošto je neftovod prilično star, uz malo truda, kvar se lako mogao isprovocirati. Poljaci su, veruje on, to uspeli da urade. Njima je na prvom mestu bilo da se obustavi transport nafte Berlinu.

Na pitanje koja su rešenja problema sa naftovodom „Družba” i kada će početi transport nafte u Nemačku, Beljajev naglašava da će transport nafte početi tek kada zapadnoevropska strana prekine sa igrom koju igra. Stručnjak tvrdi da ne postoji nikakav tehnički problem na naftovodu, nego je sve deo političke igre u kojoj se sabotira Nemačka.

 

Autor Nikolina Tesla

 

Izvor Sputnjik, 12. oktobar 2022. 

 

Naslovna fotografija: EPA-EFE/Andrei Lyankevich

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u