Putin i Erdogan razgovarali o uspostavljanju gasnog čvorišta u Turskoj

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, naložili su da se detaljno i vrlo brzo prouči mogućnost uspostavljanja gasnog haba u Turskoj, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov

Sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u Astani završen je nakon 1,5 sata, saopštila je turska državna televizija.

Oba predsednika učestvuju na 6. samitu o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji, koji se održava u prestonici Kazahstana.
Iz Kremlja je ranije saopšteno da se očekuje da će predsednik Turske na sastanku sa ruskim liderom zvanično izložiti Vladimiru Putinu poslednje inicijative Ankare po pitanju rešavanja situacije u Ukrajini.

„Održaće se važan sastanak. To je sastanak sa Erdoganom. Podsetiću na posredničku ulogu Turske. Ankara pokušava i prilično uspešno igra takvu ulogu u kontekstu pitanja povezanih sa Ukrajinom. Sada mnogi govore da su Turci spremni da iznesu i druge inicijative u kontekstu rešavanja ukrajinskog sukoba”, rekao je juče pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov.

On je precizirao da mediji pišu o nekoliko inicijativa. Uglavnom se govori o predlogu Turske da odigra posredničku ulogu i da organizuje moguće pregovore strana na svojoj teritoriji – u Istanbulu ili Ankari.

„Mislim da se može očekivati da će Erdogan i zvanično izneti te predloge kojih je sve više u medijima. Tamo se pominju različiti formati: Rusija, SAD, vodeće zemlje zapadne Evrope. Ali to za sada nije ništa više od medijskih vesti. Sve ide ka tome da Turci neće propustiti svoje prilike i da će nešto predložiti”, smatra pomoćnik ruskog predsednika.

Podsetimo, prošle sedmice kolumnista lista Milijet Ozaj Šendir saopštio je da je Ankara uputila predlog Vašingtonu da organizuje dijalog zapadnih zemalja sa Rusijom. Reč je, između ostalog, o Francuskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Po rečima novinara, SAD su pozitivno prihvatile tu ideju.

Ušakov je takođe podsetio da se Turska principijelno ne pridružuje zapadnim sankcijama protiv Rusije, što daje podsticaj trgovinsko-ekonomskoj saradnju dve zemlje.

Trgovinski promet između dve zemlje 2021. godine porastao je za 57 odsto i dostigao je 33 milijarde dolara, a u periodu od januara do jula ove godine skočio je za još 80 odsto, saopštio je Ušakov.

„Gasni hab” u Turskoj

Jedna od tema razgovora mogla bi da bude inicijativa ruske strane za stvaranje gasnog haba u Turskoj.

Naime, predsednik Rusije juče je najavio da bi Rusija mogla da premesti izgubljeni obim tranzita preko „Severnih tokova” u region Crnog mora, stvaranjem najvećeg „gasnog haba” u Turskoj radi snabdevanja Evrope, ako za to budu zainteresovani ruski partneri.

Putin: Rusija može pomoći Evropi stvaranjem najvećeg „gasnog haba” u Turskoj

„Izgubljeni obim tranzita preko „Severnih tokova” koji prolaze po dnu Baltičkog mora, mogli bismo premestiti i u region

Crnog mora, tako da to postane glavna maršruta za isporuke našeg goriva i prirodnog gasa u Evropu preko Turske, stvaranjem u

Turskoj najvećeg gasnog haba za Evropu, ako su, naravno, za to zainteresovani naši partneri”, najavio je Putin.

Situacija u Siriji

Turski medij javljaju da Erdogan namerava sa Putinom da razmotri situaciju u Siriji.

„Očekuje se da predsednik Erdogan razgovara sa Putinom o konfliktu u Ukrajini, naporima Turske po pitanju koridora za isporuke žita, ali i o situaciji u Siriji”, naveo objavila je TV TRT.

Putin i Erdogan su se prethodno sastali na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u Samarkandu 16. septembra.

 

Izvor Sputnjik, 13. oktobar 2022. 

Zahtev da se hitno razmotri mogućnost uspostavljanja gasnog haba u Turskoj

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, naložili su da se detaljno i vrlo brzo prouči mogućnost uspostavljanja gasnog haba u Turskoj, rekao je za Sputnjik portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema njegovim rečima, Turska je veoma pozitivno reagovala na predlog o uspostavljanju novog gasnog haba i ispoljila interesovanje za tu ideju.

Peskov je istakao da su Putin i Erdogan veoma dugo razgovarali u četiri oka, ali da među temama susreta nije bilo rešavanje rusko-ukrajinskog sukoba.

Prema navodima turske državne televizije, dvojica lidera, koji su se sastali u Astani, na marginama Samita o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji, razgovarala su oko sat i po.

 

Izvor Sputnjik, 13. oktobar 2022.

 

Dijalog Moskve i Ankare o gasnom habu u Turskoj počeće već sledeće nedelje

Dijalog Moskve i Ankare o predlogu Rusije da se uspostavi gasno čvorište u Turskoj počeće bukvalno već sledeće sedmice, izjavio je direktor ruskog gasnog koncerna „Gasprom” Aleksej Miler.

„Turska strana je, naravno, ispoljila veoma veliko intersovanje, dogovorili smo se s kolegama, pre svega, na korporativnom nivou, s ministrom energetike Turske, da dijalog počnemo veoma, veoma brzo, bukvalno početkom sledeće sedmice. I preći ćemo već na apsolutno konkretno razmatranje obima i rokova za realizaciju projekta”, rekao je Miler.

Prema njegovim rečima, Moskva i Ankara će, takođe, razgovarati o pitanju uspostavljanja gasnog čvorišta na granici Turske s Evropskom unijom, koje bi moglo da postane indikator za cene gasa.

 

Izvor Sputnjik, 13. oktobar 2022. 

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u