Da li je Ilon Mask zaustavio ukrajinsku kontraofanzivu?

Nakon njegove odluke da sateliti „Starlinka” više nisu besplatni, već da usluge moraju da plate Ukrajina ili Pentagon, „Fajnenšel tajms” piše o „paničnim telefonskim pozivima vojnika koji traže pomoć”

Ilon Mask, izvršni direktor kompanije „Spejs iks”, čije satelite koriste kijevske trupe u ratnim operacijama, izjavio je da će poslušati „preporuku” koju je dobio na Tviteru od odlazećeg ukrajinskog ambasadora u Nemačkoj Andreja Melnika.

Melnik, koji se „proslavio” u intervju za nemačku televiziju kada je branio nacističkog saradnika Stepana Banderu, žestoko je napao Maska posle njegovo odluke da sateliti „Starlinka” više ne mogu besplatno da se koriste.

Ukrajinski diplomata je poručio američkom milijarderu da „od…” (f**k off).

Mask je odgovorio, takođe na Tviteru: „Samo sledimo njegovu preporuku”.

Ambasador Melnik prošle nedelje obrušio se na Maska, nakon što je Ilon Mask izneo mirovni plan koji je podrazumevao da Ukrajina ustupi deo teritorije Rusiji i usvoji neutralni status. Osim njega i drugi ukrajinski zvaničnici sa dosta gneva odbacili su ovaj predlog.

Melnik nije ni pokušao da ublaži svoju poruku upućenu direktoru kompanije „Spejs iks” već je rekao da je njegova poruka Musku bila „veoma diplomatski odgovor”.

Nekoliko dana posle Maskove izjave da neko, Ukrajina ili Pentagon, mora da plati korišćenje satelita, navodno su ukrajinske trupe na terenu počele da prijavljuju probleme sa pristupom sistemu „Starlink”.

Fajnenšel tajms objavio je tekst u kome se opisuju „panični telefonski pozivi vojnika koji traže pomoć”.

Ilon Mask tvrdi da je njegova kompanija pružila besplatnu uslugu Ukrajini u iznosu od 80 miliona dolara.

Si-En-En je u četvrtak objavio pismo za koje se navodi da je „Spejs iks” poslao Pentagonu u septembru, zahtevajući da pokrije troškove rada sistema u Ukrajini. Kompanija više nije „u poziciji da dalje donira terminale Ukrajini, niti da finansira postojeće terminale na neodređeno vreme“ , navodi se u dokumentu.

Podoljak: Pronaći ćemo rešenje za rad Starlinka

Savetnik predsednika Ukrajine Mihailo Podoljak rekao je danas da će Kijev pronaći rešenje da održi funkcionalnom satelitsku mrežu „Starlink”, preneo je Rojters.

Ranije u toku dana američki milijarder Ilon Mask izjavio je da njegova svemirska kompanija „Spejs iks” ne može unedogled da finansira Starlink u Ukrajini.

„Hajde da budemo iskreni. Svidelo nam se to ili ne, Mask nam je pomogao da preživimo u najkritičnijim trenucima rata. Kompanije imaju pravo na svoju strategiju. Ukrajina će pronaći način da održi u funkciji Starlink. Očekujemo da će američka kompanija pružiti stabilnu konekciju do kraja pregovora”, naveo je Podoljak, prenosi Tanjug.

„Starlink” mreža je dizajnirana da omogući pristup Internetu preko velikog broja mikrosatelita.

 

Izvor Politika, 14. oktobar 2022. 

 

Ilon Mask neće više da finasira Ukrajinu – neka plati Pentagon

Američka kompanija „Spejs iks”, u vlasništvu Ilona Maska, obavestila je Ministarstvo odbrane SAD da više ne može da plaća usluge satelitske komunikacije Starlink, pružene Ukrajini, prenosi Si-En-En pozivajući se na dokumente do kojih su došli.

„Nismo u poziciji da doniramo dodatne terminale Ukrajini, ili finansiramo postojeće terminale”, navedeno je u pismu koje je direktor kompanije uputio Pentagonu. Iz kompanije se zahteva da Ministarstvo odbrane SAD plati isporuke novih terminala kijevskoj vladi i da preuzme finansiranje korišćenja sistema u Ukrajini. Troškovi Starlinka do kraja godine bi iznosili 124 miliona dolara.

Ukrajinske zvaničnici su ranije saopštili da su se terminali Starlink kvarili u zoni ruskog vojnog delovanja, preneo je Fajnenšal tajms. Prekidi usluga su zabeleženi u Donbaskoj, Hersonskoj, Zaporoškoj i Harkovsoj oblasti.

Ukrajinski stručnjaci sa kojima je Fajnenšal tajms razgovarao su izrazili sumnju da su problemi u komunikaciji u ovim regionima izazvani namernim odlukama kompanije Spejs eks da ograniči pristup na teritoriji pod kontrolom Rusije.

Osnivač i najveći akcionar „Spejs iksa”, Ilon Mask, odbio je da komentariše te izveštaje i dodao da su te informacije poverljive, prenosi Si-En-En.

Mask je 27. februara objavio da je dopustio pristup svom Starlink globalnom satelitskom komunikacioni sistemu u Ukrajini. U martu, mediji u SAD su objavili da ukrajinska vojska koristi satelite Starlinka za udare na ruske snage.

Mask je 3. oktobra rekao da je kompanija Spejs eks, do tada, potrošla oko 80 miliona dolara za pokretanje i održavanje Starlinka u Ukrajini.

 

Izvor Tanjug/Politika, 14. oktobar 2022. 

Naslovna fotografija: Mike Blake/Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u