Hant poništio budžet Liz Tras, poslanici njene stranke zahtevaju ostavku

Stotinak članova britanskog parlamenta uputilo je zahtev predsedniku upravnog odbora Konzervativne partije, Grejemu Brejdiju, da se izglasa nepoverenje liderki stranke i premijerki Liz Tras

Novi britanski ministar finansija Džeremi Hant poništio je skoro ceo mini-budžet premijerke Liz Tras, koji je izazvao tržišna previranja, i najavio obuzdavanje plana subvencionisanja energije. Odgovarajući na spekulacije da Hant preuzima odgovornost za buduće odluka britanske vlade kabineta premijerke poručuju da Liz Tras i dalje vodi državu.

Hant, koji je u petak imenovan za ministra finansija sa zadatkom da popravi britanske javne finansije nakon što je ekonomski plan Trasove oborio vrednost britanske imovine na berzama, smatra da zemlja prvo treba da uspostavi poverenje i stabilnost kako bi mogla da teži privrednom rastu.

Premijerka Liz Tras je ranije najavila dvogodišnju šemu subvencija za domaćinstva i preduzeća tokom perioda rasta cena energije, u iznosu od 60 milijardi funti za šest meseci. Hant je međutim saopštio danas da će ta šema sada trajati do aprila, nakon čega će biti više ciljana i ograničena.

„I dalje imam izuzetno poverenje prema dugoročnim ekonomskim izgledima Ujedinjenog Kraljevstva dok sprovodimo našu misiju krećući se ka rastu. Ali, rast zahteva poverenje i stabilnost, i Ujedinjeno Kraljevstvo će za to uvek imati sredstava”, rekao je Hant.

Skoro potpuni preokret ekonomskog plana ostavlja premijerku Tras, koja je četvrti predsednik vlade u poslednjih šest godina, da se bori za opstanak u Dauning stritu manje od šest nedelja nakon što je došla na vlast obećavajući velika smanjenja poreza i deregulaciju kako bi ponovo pokrenula ekonomski rast.

Ona je bila primorana da preokrene prvobitno najavljeni kurs pošto su tržišta burno odreagovala na njen plan, potopivši vrednost funte i cene državnih obveznica i nateravši Banku Engleske da interveniše kako bi zaštitila penzione fondove.

Dauning strit: Liz Tras i dalje vodi državu

Zvanični portparol premijerke negirao je spekulacije da je Trasova bila „primorana” da prihvati poništavanje najvećeg dela svog mini-budžeta, insistirajući da je tu odluku doneo zajedno sa Hantom u razgovorima tokom vikenda.

„Britanski narod s pravom želi stabilnost, zbog čega se hvatamo u koštac s ozbiljnim izazovima s kojima se suočavamo u pogoršavajućim ekonomskim uslovima. Krenuli smo u akciju sastavljanja novog kursa za rast koji podržava i daje rezultate za narod širom Ujedinjenog Kraljevstva”, napisala je Liz Tras na Tviteru.

Britanski mediji sugerisali su u izveštajima da će Hant preuzeti ulogu „glavnog izvršnog direktora” u vladi, sa odgovornošću za svakodnevne odluke, dok će Trasova više biti „predsedavajući” sa nadzornim dužnostima.

Portparol premijerke je, međutim, to negirao i na pitanje novinara ko sada upravlja državom odgovorio: „Premijerka”.

 

Izvor RTS, 17. oktobar 2022.

Oko 100 poslanika Konzervativne partije traži ostavku Liz Tras

Stotinak članova britanskog parlamenta uputilo je zahtev predsedniku upravnog odbora Konzervativne partije, Grejemu Brejdiju, da se izglasa nepoverenje liderki stranke i premijerki Liz Tras.

Jedan od konzervativaca je ocenio da će Brejdiju, koji je bio na odmoru do 17. oktobra, biti potrebna „pomoć nekoliko ljudi da otvori vrata svoje kancelarije koja su zatrpana zahtevima za smenu Tras”.

Vrh konzervativaca može Tras izglasati nepoverenje. Čak i posavetovati da podnese ostavku.

I. Miloradović: Britanija u ekonomskom haosu, očekuje se novi pad vlade

Prema pravilima Konzervativne partije, oko 15 odsto poslanika Torijevaca (oko 54 poslanika) mora da podrži izglasavanje nepoverenja premijerki. Zatim bi usledilo tajno glasanje svih poslanika iz Konzervativne stranke.

Tras će sačuvati položaj ako na tom glasanju bude dobila podršku više od 50% poslanika. Ako izgubi, moraće da podnese ostavku, sa gubljenjem prava da učestvuje na sledećim izborima.

Gardijan je objavio da će poslanici vladajuće Konzervativne partije 17. oktobra razgovarati o budućnosti Liz Tras kao premijerke Velike Britanije. Naveo da su mišljenja podeljena: da su jedni uvereni da ona trebalo da podnese ostavku što je pre moguće, dok drugi smatraju da nema potrebe za forsiranjem događaja.

 

Izvor Fakti, 17. oktobar 2022.

 

Naslovna fotografija: Daniel Leal/Pool via Reuters

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u