Srednji krak gasnog čvorišta u Turskoj će prolaziti kroz Srbiju?

Nakon što je Putin objavio ideju o stvaranju gasnog čvorišta u Turskoj, turski naučnici su razradili projekat gasovoda pomoću kojeg će se isporučivati gas Evropi

Turski naučnici su razradili projekat gasnog haba u zemlji koji će moći da se transportuje do 75 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Projekat je postao aktuelan nakon što je ideju objavio predsednik Rusije, piše turski list Jeni safak.

„Ispostavilo se da su, tri meseca pre izjave ruskog predsednika Vladimira Putina o mogućnosti stvaranja velikog gasnog haba u Turskoj za snabdevanje Evrope, naučnici inženjerskog fakulteta Univerziteta u Gumushanu pripremili magistarsku disertaciju „Turska – centralna zemlja u evroazijskoj energetskoj bezbednosti“, piše list.

Šef katedre za geofizički inženjering Univerziteta u Gumushanu i saradnik na fakultetu energetskih sistema Instituta profesor Nafiz Maden je naglasio da će oni pružiti sveobuhvatnu podršku projektu.

„Turska je celom svetu dokazala da je ona zemlja koja štiti Evropu danas od hladne zime, kao što je juče štitila Evropu i ceo svet od gladi. Razradili smo projekat gasovoda i to ne kao prognozu, već kroz naučna istraživanja“, podvukao je naučnik.

Putin i Erdogan razgovarali o uspostavljanju gasnog čvorišta u Turskoj

On je naglasio da će se taj prirodni gas u Evropu isporučivati preko Trakije (istorijska oblast podeljena između Grčke, Turske i Bugarske) putem tri različite maršrute: severnog, južnog i srednjeg kraka.

„Južni krak će ići ka Italiji, srednji ka Srbiji i druge zemlje preko Bugarske, Albanije, Makedonije, a severni krak će ići ka Rumuniji, Sloveniji, Mađarskoj i dalje ka Nemačkoj. Dok smo radili na ovom projektu, mi smo pretpostavili da će on biti povećan sa 50 na 75 milijardi kubnih metara, uz dodatne investicije“, rekao je turski naučnik.

Prema rečima Madena, projekat će omogućiti da Turska postane centralna zemlja, a ne zemlja u tranzitu. Naglasio je da će projekat ojačati socijalno-kulturološke i bratske veze među državama.

Obim ruskog gasa, koji će se isporućivati Evropi preko Turske, može da dostigne 63 milijardi kubnih metara godišnje, izjavio je ranije potpredsednik ruske Vlade Aleksandar Novak.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da bi gasni hab u Turskoj mogao biti ne samo platforma za isporuke tog energenta, nego i za utvrđivanje njegove cene bez ikakve političke obojenosti.

 

Izvor Sputnjik, 16. oktobar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Maxim Shemetov/File Photo

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u