Vučić: Ako uvedemo sankcije Rusiji tapšaće nas po ramenu 5-6 dana

„Potapšali bi nas po ramenu dva puta i izdali bi dva saopštenja, a onda bi krenuo novi pritisak i nova priča u vezi sa KiM i pitanjem – hoćete li da budete na pravoj strani istorije”

Koriste sva oruđa da pokušaju da se dođe do konačnog cilja, a to je Kosovo u UN, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, odgovarajući na pitanje da li pojačavanje pritiska na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, kao da li iza toga stoji namera da se natera Beograd da prizna Kosovo, istakao da ne preti njemu niko danas zato što mu je ime Aleksandar, prezime Vučić i što je predsednik ove zemlje, već prete zemlji, zato što ne žele da ova zemlja ostane živi dokaz nečije bahatosti, licemerstva i pogrešne politike.

„Ova zemlja bi samožrtvovanjem morala da ispravi njihove greške, da konvalidira sve ono loše što su napravili pre dve i po decenije. Ali od kuknjave, plača i žalopojke nećemo dobiti ništa”, rekao je Vučić koji je prisustvovao jubileju BIA.

Ukazao je da i ako bi sutra uveli sankcije Rusiji, „oni bi tri dana govorili baš lepo postali ste deo evropske porodice”, a peti dan bi govorili „Srbija mora da se konačno opredeli da li je na pravoj strani istorije ili ne”.

„A prava strana istorije je ono što vam oni kažu, pa ma kako to bilo besmisleno, arogantno i netačno. Kao kada vam ovde govore da morate da uradite nešto, pa vidite u izjavama kontradiktorne stvari”, dodao je on.

Ukazao je da je to kao i u vezi plana Šolc-Makron – niko ga nije video a svi imaju svoje mišljenje.

„Time pokazujmo samo površnost, a o bahatosti i aroganciji nekih drugih bolje da ne govorim”, rekao je Vučić.

Vučić očekuje težak razgovor sa Lajčakom o KiM

Predsednik Vučić je izjavio da očekuje da će današnji razgovor sa izaslanikom EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom biti težak, kao i da oni sa kojima je razgovarao oko KiM nisu spominjali 2024. kao rok za postizanje dogovora, već da su u pitanju bile nedelje.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara šta očekuje od današnjih razgovora sa Lajčarkom i da li se slaže sa tim da je 2024. godina rok za konačni sporazum.

„Meni nisu rekli 2024, meni su pominjali nešto mnogo manje i to u nedeljama, čak ne ni i u mesecima, oni sa kojima sam razgovarao”, kazao je Vučić.

Dodao je da ništa posebno ne očekuje od današnjeg sastanka sa Lajčakom.

„Ne očekujem ništa, očekujem težak razgovor ozbiljnih i odgovornih ljudi”, rekao je Vučić.

Izaslanik EU za dijalog između Beograda i Prištine Lajčak jne ranije izjavio da bi 2024. godina, kada se održavaju izbori u SAD i EU, mogla da bude rok za postizanje sporazuma Beograda i Prištine.

„Da uvedemo sankcije Rusiji, potapšali bi nas i nastavili pritiske”

Predsednik Vučić poručio je, odgovarajući na pitanje novinara da li će nova vlada bar razmišljati o uvođenju sankcija Rusiji, da će država koliko god bude mogla da izdrži, a da ne ugrozi naše najvitalnije nacionalne i državne interese voditi politku koja je ustanovljena zaključkom Saveta za nacionalnu bezbednost.

„Kada ne budemo mogli, obratićemo se našem narodu i građanim i reći zašto ne možemo. Mislim da jasniju i konkretniju poruku ne možete da dobijete”, istakao je Vučić.

Vučić: Nećemo uvoditi sankcije Rusiji dok šteta po nas ne bude prevelika

Vučić je, objašnjavajući da li to znači da nova vlada to neće ni razmatrati ili će se barem razmišljati o uvođenju sankcija Rusiji, kao i koji bi to bio mali poklon za Srbiju ako bi se odrekla KiM, rekao da to ne bi trajalo duže od pet dana.

„Potapšali bi nas po ramenu dva puta i izdali bi dva saopštenja, a onda bi krenuo novi pritisak i nova priča u vezi sa KiM i pitanjem – hoćete li da budete na pravoj strani istorije”, rekao je Vučić.

Kako je dodao, to znači da budete poslušnici i bednici koji svoju politiku nemaju, jer „vi mali Srbi nemate pravo na svoj teritorijalni integiret”, rekao je Vučić i dodao da je nekim zemljama sada „teritorijalni integritet omiljena poštapalica kada hoće neke druge zemlje da osude”.

Predsednik je rekao da je sada svakako teška situacija za našu zemlju, ali ni da prethodnih 10 godina nije bilo lako, pa su svakako nauspešnije u istoriji Srbije.

O kadrovskim rešenjima znaće se za vikend

Na pitanje da li je zadovoljan radom Gašića, i da li će on ostati na čelu BIA, s ozbirom i na spekulacije da bi mogao da se vrati u vladu, Vučić je rekao da je njegovo zadovoljstvo Gašićevim radom nedvosmisleno.

„Što se tiče kadrovskih rešenja – još koji dan sačekajte. Verujem da će se u subotu ili nedelju sve se znati, i o ministrima i svim drugim ljudima”, rekao je Gašić.

Na pitanje da li je zadovoljan radom BIA, imajući u vidu i slučaj njegovog prisluškivanja, Vučić je rekao daje ljudima u BIA teško palo to što su ga neki prisluškivali, jer su oni obezbedili različite vrste zaštite, ali da nisu očekivali da neko unutar sistema to može da radi.

Ukazao je i da BIA danas izgleda mnogo drugačije nego pre pet, šest, sedam ili osam godina, „kao da je druga država”.

„Vidite kako izgledaju prostorije, situaciiona soba, oprema za praćenje i prislušivanje, oružje… Neuporedivo, nije merljivo, ne može se uporediti sa onim od pre”, rekao je Vučić.

Što se tiče angažmana pripadnika BIA, rekao je da nema primedbi i da je za te ljude važno da su uvek na strani Srbije, a ne na strani bilo koje službe, sa istoka ili zapada.

„I prethodnih dana, kada smo imali goste i sa zapada i sa istoka, radeći sve kontraobaveštajne mere, negde i kontrapratnju, ustanovili smo kako ih pripadnici suprotnih službi prate. Tako da smo ličili na Kazablanku, kao da se sve lomi u Srbiji, a ne toliko hiljada kilometara daleko od nas”, ukazao je Vučić.

Ali, kaže, šta da se radi kada neko ne može da se iživljava na velikima, pa nađe „malu Srbiju” da se iživljava na njoj.

„A, naše je da Srbiju, našu malu prelepu zemlju sačuvamo za sebe, svoj narod i građane”, rekao je Vučić.

 

Izvor RTS, 17. oktobar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u