CIK BiH: Moguće poništavanje izbora u Republici Srpskoj

Predsednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Suad Arnautović izjavio je da će biti razmotreno pitanje mogućnosti poništenja izbora u Republici Srpskoj

Predsednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Suad Arnautović izjavio je da će biti razmotreno pitanje mogućnosti poništenja izbora u Republici Srpskoj.

„Razmotrićemo sva pitanja koja zakon nudi. Teoretski, zakon je to predvideo. Ako je na biračkom mestu tokom glasanja ili tokom prebrojavanja glasova došlo do takvih nepravilnosti koje utiču na rezultate izbora onda je CIK dužan da to poništi”, rekao je Arnautović u emisije „Rezime” Televizije Federacije BiH (FTV).

On je tako odgovorio na pitanje da li je moguće poništenje izbora u RS, dodavši da će „u svakom slučaju to pitanje biti raspravljeno”.

Arnautović je dalje kazao da CIK BiH „apsolutno postupa u skladu sa Izbornim zakonom BiH”, dodavši da su propisane četiri radnje da bi se došlo do konačnih rezultata izbora.

„Utvrđivanje rezultata, potvrđivanje rezultata, overa da se do tih rezultata došlo u skladu sa Izbornim zakonom BiH i na kraju objava u službenim glasnicima”, kazao je on.

Dodao je da je CIK sada na prvom koraku, utvrđivanju izbora, naglašavajući da je ogroman pritisak na CIK.

 

Izvor Politika, 19. oktobar 2022. 

 

Naslovna fotografija: EPA-EFE/Fehim Demir 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u