Putin proglasio ratno stanje u četiri oblasti

Predsednički ukaz predviđa nekoliko nivoa reagovanja na rizike koji se javljaju u sferi bezbednosti. On je naložio da se formiraju štabovi teritorijalne odbrane

Ruski predsednik Vladimir Putin održava sednicu Saveta bezbednosti Rusije. Putin je predložio da se uvede ratno stanje u četiri oblasti – Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Predsednički ukaz predviđa nekoliko nivoa reagovanja na rizike koji se javljaju u sferi bezbednosti. Putin je saopštio da je potpisao i ukaz kojim daje dodatna ovlašćenja gubernatorima. On je naložio da se formiraju štabovi teritorijalne odbrane.

„Da podsetim da je u Donjeckoj Narodnoj Republici, Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, pre nego što su ušle u sastav Rusije, postojao režim vanrednog stanja. A sada treba da formalizujemo ovaj režim u okviru ruskog zakonodavstva. Stoga sam potpisao ukaz o uvođenju vojnih odredbi u ova četiri subjekta Ruske Federacije. On će odmah biti poslat na odobrenje Savetu Federacije“, rekao je Putin.

On je istakao da kijevski režim odbija pregovore, nastavlja da granatira nove ruske teritorije, koristeći terorističke metode.

„Neonacisti koriste otvoreno terorističke metode: sabotažu u vitalnim objektima, ubijaju predstavnike lokalnih vlasti“, dodao je Putin.

Ratno stanje u oblastima DNR, LNR, Herson i Zaporožje predviđa:

  • evakuacija privrednih, društvenih i kulturnih objekata, kao i privremeno preseljenje stanovnika u bezbedna područja
  • uvođenje posebnog režima ulaska i izlaska na teritoriju, kao i ograničavanje slobode kretanja po njoj
  • oduzimanje imovine neophodne za potrebe odbrane uz naknadno plaćanje od strane države
  • zabrana izlaska građana iz zemlje.

Putin je potpisao i ukaz o mesečnim primanjima rezervista – 195.000 rubalja (oko 3.000 evra).

Ratno stanje se uvodi od 20. oktobra.

 

Izvor Večernje novosti, 19. oktobar 2022.

 

Uvedene posebne mere i u pograničnim regionima Rusije

U pograničnim regionima Rusije uvodi se „srednji nivo reagovanja“, a u ostalim reigonima Centrane i Južne federalne oblasti Rusije uvodi se nivo povećane gotovosti, navedeno je u ukazu koji je u sredu potpisao predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Srednji nivo reagovanja“ važi za teritorije Krima, Sevastopolja, Krasnodarskog kraja, Belgorodsku, Brajnsku, Voronešku, Kursku i Rostovsku oblast, sledi iz ukaza koji je objavljen na sajtu Kremlja.

U okviru tog režima, organi izvršne vlasti u tim regionima će imati pravo da sprovode mobilizaciju u ekonomiji, navedeno je u ukazu.

Regionalni i lokalni organi vlasti mogu da sprovode posebne aktivnosti u okviru teritorijalne odbrane, civilne odbrane i zaštite stanovništva i teritorija od vanrednih situacija prirodnog i tehnogenog karaktera.

Organi vlasti dobijaju i ovlašćenje za realizovanje mera kojima se odgovara na potrebe Oružanih snaga Ruske Federacije i drugih vojnih formacija, organa i stanovništva.

Šefovi i izvršni organi vlasti u tim regionima moći će, takođe, da pojačavaju zaštitu javnog reda i mere bezbednosti, da pojačavaju zaštitu vojnih objekata i drugih važnih objekata u sferi saobraćaja, komunikacija, energetike, kao i objekata potencijalno opasnih za prirodu, život i zdravlje ljudi.

Oni će, takođe, moći da uvode poseban režim rada objekata koji osiguravaju funkcionisanje saobraćaja i komunikacije, objekata energetike, kao i objekata koji predstavljaju potencijalnu opasnost za život i zdravlje ljudi i za životnu sredinu.

Organi vlasti će imati pravo da privremeno raseljavaju građane na bezbedna područja, obavezno im obezbeđujući stambeni prostor, stacionarni ili privremeni.

Organi vlasti će, kako se navodi u ukazu, moći da uvode i održavaju poseban režim ulaska na teritoriju i njenog napuštanja, kao i da ograničavaju slobodu kretanja teritorijom. Takođe, u tim regionima će biti omogućeno ograničavanje saobraćaja i njegov nadzor.

Još jedno od novih ovlašćenja regionalnih vlasti jeste pravo uvođenja kontrole rada objekata koji obezbeđuju funkcionisanje saobraćaja, komunikacije i veze, rada štamparija, računarskih centara i automatizovanih sistema i korišćenje njihovog rada za potrebe odbrane.

 

Izvor Sputnjik, 19. oktobar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Mikhail Metzel/Kremlin pool/EPA-EFE

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u