Kako je Surovikin promenio rusku vojnu strategiju?

„Ova druga faza podrazumeva odbijanje agresije protivnika, napade na protivnika, stvaranje grupa vojske i sledeća, treća faza, biće ofanziva. Za sada se akcije sprovode u skladu sa planovima”, kaže Sivkov

Uprkos teškoj situaciji na frontu, ruska strategija u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini ostaje nepromenjena – maksimalno očuvanje života ruskih vojnika i civila. Zbog toga se koristi visokoprecizno naoružanje – artiljerija i rakete, uključujući i morskog baziranja, kažu ruski eksperti.

Komentarišući prvi intervju novopostavljenog komandanta Združene grupe snaga u zoni specijalne operacije generala armije Sergeja Surovikina, u kome je direktno ukazao na najproblematičnije delove fronta, ocenio planove i taktiku protivnika i otkrio kako će ruske snage delovati, stručnjaci ocenjuju da je general zvučao samouvereno i mudro, te pokazao izuzetno poznavanje situacije na terenu. Osim toga, borbeno iskustvo Surovikina nazvali su „zalogom uspeha specijalne vojne operacije”.

„Ukazao je, pre svega, na objektivne probleme koji trenutno postoje u Ukrajini i istakao da je sada ključni zadatak odbijanje napada oružanih snaga protivnika. Pokazao je da naše trupe brinu o civilnom stanovništvu u zoni borbenih dejstava, što je veoma važno. Istakao je da se na ovome borbena dejstva ne završavaju, da predstoje nova borbena dejstva i ofanzivna operacija”, kaže ruski vojni ekspert Konstantin Sivkov.

Politikolog Natalija Makejava ocenjuje da sama činjenica da je general Sergej Surovikin dao intervju govori o početku otvorene komunikacije ruskog Ministarstva odbrane sa medijima i javnošću.

„Nažalost, dugo su informacije iz zone specijalne vojne operacije delimično curile. Kao što znamo iz raznih situacija, vakum informacija stvara ogromno polje za lažne informacije, za informacione i psihološke operacije, za razne vrste manipulacija. Naravno, pri iznošenju određenih informacija mora se polaziti od idealnog, po mom mišljenju, principa – da one ne smeju da škode specijalnoj operaciji. S druge strane, informacije treba da budu prilično potpune. Ispunjavanje zadataka i životi naših vojnika su bezuslovni prioritet, ali društvo mora da dobija informacije”, kaže Makejeva.

Teške odluke ruskog generala

Ruski vojni eksperti o Surovikinu govore kao o velikom profesionalcu, ističući njegovo ratno i komandno iskustvo u čečenskim ratovima i sirijskoj intervenciji, pa su sigurni da će odlučno ispuniti sve zadatke u Ukrajini koje je postavio predsednik Rusije i vrhovni komandant ruskih Oružanih snaga Vladimir Putin.

U te svrhe, ruske snage povećavaju svoj sastav, stvaraju rezerve i grade odbrambene položaje duž cele kontakt linije, nastavljaju napade visokopreciznim oružjem na vojne i infrastrukturne objekte koji utiču na borbenu sposobnost ukrajinskih trupa.

Imenovanje Surovikina na dužnost komandanta ruske Združene grupe snaga u zoni specijalne operacije već je dalo određene efekte, a specijalna operacija je prešla u intezivniju fazu.

Z. Šaponjić: Surovikin je jutros stupio na dužnost

„Ova druga faza podrazumeva odbijanje agresije protivnika, napade na protivnika, stvaranje grupa vojske i sledeća, treća faza, biće ofanziva. Što se tiče Surovikina, on nije dugo na toj funkciji… Za sada se akcije sprovode u skladu sa planovima koji su ranije postavljeni. Konkretno, ono što je novo uradio jeste izdavanje naređenja da se započne evakuacija stanovništva iz Hersona”, kaže Sivkov.

Surovikin ne isključuje potrebu za donošenjem „teških odluka” u Hersonskoj oblasti, s obzirom da postoje informacije o mogućnosti da kijevski režim upotrebi zabranjene metode ratovanja u toj oblasti i da Kijev priprema forsirani raketni napad na branu Kahovske hidroelektrane, kao i neselektivni raketno-artiljerijski napad na grad, što može dovesti do uništenja infrastrukture velikog industrijskog centra i velikih žrtava među civilnim stanovništvom.

U Hersonu je trenutna situacija opasna po živote civila, otežano je dopremanje hrane, postoje problemi s vodom i strujom, pošto su u ukrajinskom granatiranju oštećeni Antonovski most i brana Kahovske hidroelektrane, pa je saobraćaj na ovim obustavljen.

Sivkov napominje da predstoji evakuacija ljudi, a da su vlasti Hersonske oblasti odlučile da presele deo stanovništva na levu obalu Dnjepra zbog opasnosti od moguće snažne ofanzive Oružanih snaga Ukrajine.

Spasavanje života na prvom mestu

Stručnjaci objašnjavaju da odluka o evakuaciji stanovništva Hersonske oblasti ukazuje na nastojanja Rusije da se spasu životi ruskih oficira, vojnika i civila. Drugim rečima, očuvanje života je na prvom mestu ruske specijalne vojne operacije, a ne težnja ka žestokoj ofanzivi i po svaku cenu.

Dakle, Surovikin je jasno izneo strategiju Rusije koja se sastoji u tome da se Ukrajina liši vojnog potencijala, ali da se istovremeno spasu životi ljudi koliko god je to moguće. U tom kontekstu, eksperti podsećaju na reči Surovikina koji je rekao da su Rusi i Ukrajinci jedan narod i da je neprijatelj – zločinački režim koji građane Ukrajine gura u smrt.

Od imenovanja Surovikina na mesto komandanta ruskih snaga u Ukrajini i na oslobođenim teritorijama, 10. oktobra, specijalna operacija je prešla u drugu fazu koja podrazumeva napade na infrastrukturu koja pomaže kijevskom režimu da napada gradove i civile.

Istovremeno, iz konteksta Surovikinovog govora proizilazi da Rusija ima takve sisteme naoružanja koji su superiorniji ne samo od onoga što ima kijevski režim, već i od onoga što NATO može da isporuči Kijevu, kao što su sistemi protivvazdušne odbrane i rakete.

Kreće bitka za Herson, Surovikin naredio evakuaciju stanovništva

Najnovije ruske hipersonične rakete „Kinžal” dobro su se pokazale tokom specijalne operacije, a strateške krstareće rakete vazdušnog baziranja pokazale su najveću preciznost. Po kvalitetu borbene primene Surovikin je izdvojio i višenamenski avion pete generacije Su-57.

Tokom specijalne operacije posade operativno-taktičke, vojne i dalekometne avijacije izvele više od 34 hiljade naleta i upotrebile više od sedam hiljada vođenih avionskih raketa. Više od 8.000 letova izvedeno je bespilotnim letelicama, a preko 600 objekata ukrajinske vojske uništeno je jurišnim dronovima.

Osvrćući se na situaciju na frontu, Surovikin je rekao da ukrajinski režim nastoji da probije rusku odbranu, povlačeći sve rezerve na liniju fronta, uglavnom snage teritorijalne odbrane koje nisu završile kurs obuke. U stvari, Kijev ih osuđuje na uništenje, istakao je on.

Dnevni gubici Oružanih snaga Ukrajine kreću se od 600 do hiljadu poginulih i ranjenih.

„Ne težimo brzom tempu napredovanja, štitimo svakog vojnika i metodično ‘meljemo’ neprijatelja…”, rekao je general Surovikin.

 

Autor Olivera Ikodinović

 

Izvor Sputnjik, 19. oktobar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Sergei Bobylev/TASS

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u