Liz Tras podnela ostavku i postala najkraći britanski premijer u istoriji

Liz Tras je saopštila da ne može da izvrši mandat za koji je izabrana, te da podnosi ostavku. Razlog za neuspeh navodi dolazak na premijersko mesto u vreme velike ekonomske i međunarodne nestabilnosti

Britanska premijerka Liz Tras podnela je ostavku na tu funkciju, šest nedelja nakon stupanja na dužnost. Liz Tras je izjavila da, s obzirom na situaciju, ne može da izvrši mandat na koji ju je izabrala Konzervativna partija, te da će sledeće nedelje biti održani izbori za novog predsednika stranke.

Liz Tras je, na pres-konferenciji u Dauning stritu, saopštila da ne može da izvrši mandat za koji je izabrana, te da podnosi ostavku. Ona je izjavila da je na premijersko mesto došla u vreme velike ekonomske i međunarodne nestabilnosti.

„Priznajem… S obzirom na situaciju, ne mogu da izvršim mandat za koji me je izabrala Konzervativna partija”, rekla je Liz Tras.

Bi-Bi-Si prenosi da je novinarima rekla da je kralju Čarlsu saopštila da podnosi ostavku na mesto lidera Konzervativne stranke.

Trasova je navela i da će sledeće nedelje biti održani izbori za novog predsednika stranke, a da će ostati na funkciji dok ne bude izabran njen naslednik. Izbor novog premijera neće se odvijati po ustaljenoj proceduri, već po hitnom postupku, saopštila je Trasova.

Britanija bi sledeće nedelje trebalo da dobije petog premijera u šest godina i trećeg premijera u ovoj godini.

Lider Škotske nacionalne partije i premijerka Škotske Nikola Sterdžon kaže da su izbori „demokratski imperativ” u ovom trenutku.

Liz Tras je, inače, juče poručila u Parlamentu da je borac i da neće odustati posle ekonomskog haosa, ali je već danas odustala pod pritiskom cele svoje stranke, koja se zapravo bori za sopstveni opstanak.

Britanski Tajms prenosi da se očekuje da će bivši premijer Boris Džonson učestvovavati u izboru za novog lidera Konzervativne stranke. „On osluškuje reakcije, ali se veruje da je to pitanje nacionalnog interesa”, napisao je na Tviteru politički urednik Tajmsa, prenosi Rojters.

Rezultati ankete urađene početkom nedelje pokazali su da većina članova Konzervativne stranke želi da se bivši premijer Džonson vrati na mesto lidera stranke i zameni Liz Tras na mestu premijera.

Reakcije na ostavku britanske premijerke

Komentarišući ostavku britanske premijerke, predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da je važno da Velika Britanija pronađe „stabilnost što je pre moguće”. „Želimo, pre svega, stabilnost”, naveo je Makron.

Reagovalo je i rusko Ministarstvo spoljnih poslova, pozdravljajući ostavku Liz Tras, uz ocenu da će ostati upamćena po svom „katastrofalnom neznanju”.

Oglasio se i šef osoblja Bele kuće Ron Klajn, koji je istakao da će SAD imati bliske odnose sa bilo kim ko zameni odlazeću britansku premijerku.

Povodom ostavke Trasove, saopštenjem se oglasio i američki predsednik Džozef Bajden, ističući da su SAD i Velika Britanija „jaki saveznici i trajni prijatelji”, te da se ta činjenica neće promeniti. Zahvalio se na „partnerstvu” Liz Tras u brojnim pitanjima, uključujući i pozivanje Rusije na odgovornost u ratu protiv Ukrajine.

„Nastavićemo našu blisku saradnju sa vladom Ujedinjenog Kraljevstva, dok zajedno odgovaramo na globalne izazove sa kojima se naše nacije suočavaju”, naveo je Bajden u saopštenju.

Ekonomski haos i ostavke ministara bacili vladu na kolena

Ostavka Liz Tras usledila je posle ekonomskog haosa, prouzrokovanog takozvanim „mini-budžetom” sada već bivšeg ministra finansija Kvazija Kvartenga, koji je podelio Konzervativnu stranku.

Trasova i Kvarteng objavili su, naime, u septembru fiskalni paket, takozvani mini-budžet, koji je izazvao previranja na berzi i doveo do pada funte i panike u penzionim fondovima, ali je i kritiku Međunarodnog monetarnog fonda, što je retkost.

Kvarteng je potom 14. oktobra podneo ostavku na zahtev Trasove, pre nego što se očekivalo da će ukinuti delove njihovog ekonomskog paketa.

Novi britanski ministar finansija Džeremi Hant je zatim poništio je 17. oktobra skoro ceo „mini-budžet”.

Trasova je, zatim, za Bi-Bi-Si rekla da se izvinjava zbog grešaka koje je napravila u svom ekonomskom programu koji je doveo do pada poverenja investitora u njenu vladu, ali je poručila da se neće povući sa funkcije šefa vlade.

Posle smene na čelu ministarstva finansija, ekonomski haos bio je u zatišju, a politički u punom jeku. Poslanici opozicije zahtevali su da Trasova podnese ostavku, a čak iz redova njene Konzervativne partije želeli su da joj vide leđa.

Ubrzo, potom, i Suela Brejverman podnela je ostavku na mesto britanskog ministra unutrašnjih poslova zbog toga što je, navela je, prekršila bezbednosna pravila, ističući i da je zabrinuta zbog smera kojim se kreće vlada.

Ostavke ministara dva ključna resora bacili su na kolena vladu Trasove, a haos se sinoć prelio i u parlament gde su se odigrale do sada nezabeležene scene međusobnih optužbi i izliva besa.

Lider laburista: Trebaju nam odmah izbori

Ser Kir Starmer, lider laburista poručuje da su Velikoj Britaniji odmah potrebni opšti izbori, te da ta zemlja zaslužuje bolje.

„Nedostaje im osnovna patriotska dužnost da drže narod Britanije podalje od svojih bednih čarki. To je uništilo finansije naše zemlje i miliona ljudi. Ovako se više ne može. Britanija zaslužuje bolje. Britanija ne može sebi više da priušti haos konzervativaca. Trebaju nam opšti izbori odmah”, ističe Starmer.

 

Izvor RTS, 20. oktobar 2022.

 

Naslovna fotografija: Henry Nicholls/AFP via Getty Images

 

BONU VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u