Vučić: Nije slučajno izabran 24. februar kao rok za rešenje pitanja KiM

„Kvinta je tražila hitan prijem kod mene. Pretpostavljam da će doneti ono što su Albanci već objavili – da do 24. februara moramo da dogovorimo sve. Prepoznao sam i ja simboliku datuma”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje večeras u emisiji „Prva tema” na TV Prva, gde govori o pritiscima na Srbiju, situaciji u regionu, stanju sa energentima pred zimu i mnogim drugim temama.

Predsednik Vučić je na početku emisije rekao da ima mnogo tačaka rizika u regionu, ali da je na Srbiji da se izbori za mir.

– Ne treba da paničimo i da mislimo da će neko taj mir da sruši, ali moramo da budemo spremni na svaki vid provokacije. Da radimo kratkoročno i dugoročno. Ali moramo i da snažimo naše snage odvraćanja, naše ekonomije. To je ono što radimo. Mi osim nekoliko izviđačkih dronova nismo imali, a očekujem da u narednih godinu dana imamo najviše u regionu – kazao je on.

Vučić dodaje da je situacija na KiM veoma komplikovana, a nije mnogo lakše ni u RS i BiH.

– Pritisci na Srbiju će da rastu, oni će da rastu zato što svi žele kraj sage o Kosovu, da se ne bi mučili u odgovorima koje moraju da daju Rusima, koji se pozivaju na to. Svi se sve češće pozivaju na Kosovski presedan, i zato je Zapadu stalo da to reši što pre, i neće birati sredstva da to reše – rekao je predsednik.

On ističe da misli da nije realno da se pitanje KiM reši za nekoliko nedelja, i da je prvo neophodno ispuniti ono što je dogovoreno – stvaranje Zajednice srpskih opština.

– Videli smo šta je objavio Albanian post. Želim ljudima da objasnim šta je u pitanju, da vide kakvi su pritisci prema nama. Ja nemam nikakav račun u inostranstvu, moj otac ima u BiH. Ja nemam na Zapadu ništa, nemaju čime da mi prete. Mogu da mi govore da će me srušiti sa vlasti. Oni meni nikada ne prete, već našoj zemlji. Eto recimo ta „teška batina”. Kada su prvi put došli kod mene predstavnici Bon i Pletner, primio sam ih, bio je i Lajčak sa njima, i kao da sam znao, odbio sam da primim taj papir, a znao sam da će Albanci da ga objave – rekao je Vučić.

Albanian post: Dogovor Beograda i Prištine mora da se postigne do 24. februara

Predsednik dodaje da su potom taj papir objavili u Albanian postu, i da je svima jasno ko je prekršio dogovor.

– A onda vidim večeras, da je Kvinta tražila hitan prijem kod mene. Pretpostavljam da će nam doneti ono što su Albanci već objavili – da mi do 24. februara moramo da dogovorimo sve. Prepoznao sam i ja simboliku datuma, kada je počeo rat u Ukrajini. A vidite da je tekst, sa ovlašćenjima koje ima ZSO, predložile nemačke organizacije koje su u Beogradu imale sastanak sa predstavnicima nekih domaćih organizacija. Jasno je da će da traže neku vrstu rešenja, i ne treba ništa odbijati unapred, ali ono što sam ja do sada video je veoma teško za Srbiju. Ako bih morao u ovom trenutku da se odredim, nisu nam dali šansu – kazao je on.

Vučić dodaje da se u tom tekstu preti „teškom batinom” za „ometajuću stranu”, i rekao da je ova zemlja 1999. godine dobila najtežu moguću batinu.

– Ubili su nam 82 dece. Srušili nam najvažnije objekte. Sve to možete da vratite, i to smo tek ovih godina uspeli da vratimo. Ali da vratite malu Milicu, Sanju i Jovanu, ne možete nikada. I sada pretite Srbiji novom batinom. Nije dovoljno što ste nam uzeli 13 odsto teritorije. Sada ćete zbog svojih grešaka iz tog perioda, a koje morate da opravdate, ponovo da pretite batinom. Ja se nadam da je to mišljenje nekog albanskog autora u toj novini, a ne zvanična poruka. Biće teško pristojno odgovoriti na to – kaže predsednik.

On je rekao da je nama Evropa potrebna iz milion razloga, da nam trebaju i fabrike, i vrednosti, i pravila i pravo.

– Ali ako mislite da jedna zemlja treba da uvek bude žrtva, a zgazili ste međunarodno pravo i poredak, i to sam im uvek otvoreno govorio. Ne postoji čovek koji može da objasni da su poštovali Povelju UN. Ja nemam pravo da sve otkrijem, i moje je da najveći deo preduzmem na sebe. Neki prete sprečavanjem dolaska stranih investicija. I sada neki kažu nikada neće investitori da odu odavde. Ma nemojte, a iz Rusije su otišli u jednom danu – podsetio je predsednik.

Vučić dodaje da su u Srbiji najjeftiniji i gas i struja, ali da subvencije za industriju mogu postojati samo dok stižu investicije.

– A sve investicije stižu sa Zapada Evrope, iz arapskih zemalja i Kine. Na nama je da merimo i gledamo kako da sačuvamo mir – kazao je on.

Predsednik kaže da je lako muškarcima da se u kafani busaju u grudi, ali da ne smemo majkama vraćati decu u kovčezima.

– Kada sam govorio koji se jadac krije iza tih pritisaka, svi su mi se smejali. Kada se Putin pozvao na Kosovo, onda su mi se svi smejali kada sam rekao da će se zapad pozivati na njegovu izjavu. Ja znam šta sledi, u godinu dana sam imao više razgovora nego svi naši predsednici u 25 godina. Sa druge strane, mi čuvamo nezavisnost, slobodarski duh Srbije. Kada to pokušavate da radite u ovo vreme, to niko neće da vam dozvoli. Sada imamo dupli pritisak – sankcije Rusiji i Kosovo i Metohija. To ide u bloku – rekao je Vučić.

On je istakao da se Zapad koristi odvratnom sintagmom govoreći da su na „pravoj strani istorije”.

– A kada im to kažete pravite problem. Pa ja gledam, bolje sebi da pravim problem, ali da Srbiju sačuvamo od svih udara. Sad dokle ćemo moći videćemo. Čekam da vidim šta će da mi dostave iz Kvinte. Imaju nešto da mi uruče, tako su rekli, nadam se da nije samo tekst iz Albanian posta – kazao je predsednik.

Vučić je, komentarišući tekst, rekao da smo mi videli „alternativne načine” zapadnih zemalja.

– To znači da će nas naterati da prihvatimo, čak iako ne želimo. A kako drugačije nego pretnjom silom. Dok sam na mestu predsednika neće nam se ponoviti 1999. godina. To bi bilo užasno, i zato vodim računa, ali za stručnjake koji misle da bi to lako završili kao 1999. godine, ne bi bilo ni deseti deo lako – kaže on.

Predsednik je dodao i da mi nikada ne odbijamo razgovore, i da u tekstu koji nude sa Zapada ima i gorih stvari.

– Ne pominje se datum, pominje se evropska perspektiva. Ja mislim da što vreme bude odmicalo, da su oni spremniji da nam ponude konkretno članstvo u EU, u veoma kratkom roku. Ja ređam činjenice, i videli ste da sam bio u pravu za sve što sam pričao. Ređam činjenice, i uvek dođem to tačnih zaključaka. Pitanje je samo koliko će rešenje o KiM za nas biti ponižavajuće – kazao je Vučić.

O izjavi Vilijama Montgomerija presednik je rekao da njegove reči pokazuju da ima hrabrosti i poštenja.

– Ako čitate takozvane proruske medije u Srbiji, oni su to sakrili zato što naša majka Rusija ne može da uradi ništa loše. A kod prozapadnih medija tekst se ne vidi zato što ne sme divni zapad da se poredi sa Rusijom – kazao je predsednik.

Vučić ističe da čovek koji je u politici svakog dana razmišlja o ostavci, i da je to rekao ne zato što je slabić ili lenj.

– U ovom trenutku imam na istorijskom maksimumu podršku građana Srbije. Mi smo za 10 godina uradili više nego drugi za 100 godina. Ostaće iza mene bolnice, pruge, stadioni, Hram Svetog Save, muzeji… Do toga da su plate skočile na 720 evra, to je skok od 120 odsto za 10 godina. Minimalac sa 15.000 povećan na 40.000 dinara. To su velike stvari. Ja ne bežim od odgovornosti. O ostavci mogu da razmišljam zbog države, da nam kupim vreme kako bi se pronašlo rešenje. Ali u ovom trenutku ja ga ne vidim. Spreman sam da razgovaram, ali nam nisu dali šansu. Nadam se da će to što sutra dobijem biti nešto drugačije od onoga što su objavili albanski mediji – kazao je on.

Predsednik ističe da ne govori da će uskoro podneti ostavku, ali da i ta opcija mora da postoji.

– To donosi Srbiji od šest do devet meseci. Ne bih mogao da se kandidujem, ali sam kupio vreme svojoj zemlji, da spasim našu državu. Ja kao iz topa mogu da pucam o tome šta smo uradili. Ovo su bili 10 godina najbržeg napretka Srbije. Svi ovi koji me ne vole, i oni su srećni danas u svoja četiri zida, znaju da će Vučić rešiti pitanje gasa i struje – rekao je Vučić.

On je dodao da je spreman da rizikuje svoju karijeru zbog mira i stabilnosti, i da nema problem sa ostavkom.

– Ja sam zadovoljan kada vidim da narod poštuje nečiji rad. Ljudi vide ko radi i ko se bori, ali ja znam kada smo došli u tešku situaciju, ne svojom krivicom. Kada bi vam govorio koliko dugo ne mogu da zaspim, i znam zašto štrčimo i smetamo sada. Srbija kvari celu priču, mi štrčimo. Bilo bi lako da je samo Rusija prekršila Povelju UN, ali ovi sa Zapada imaju problem pošto postoji mala zemlja protiv koje su oni prekršili sva pravila. Njima je jedini izlaz da se postigne bilateralni sporazum Beograda i Prištine, ali ja moram da vidim nešto bolje od ovoga što je ponuđeno. Kurti ili Ahtisari plan ne možete da nam prodate – istakao je predsednik.

Vučić kaže da NATO zemlje stvaraju ozbiljnu vojsku lažne države, i da rade sve što je suprotno Povelji UN i Rezoluciji 1244.

– Nigde ne postoji kosovska vojska u pravnim aktima UN. A pravdaju se time da je Kosovo od 2008. godine za njih suverena država, i da ih baš briga. Meni je smešna priča da mi spremamo agresiju, svi znaju da je to laž. Ali je to deo narativa na koji moramo da se naviknemo, zato što je Srbija slobodarska zemlja, koja ima nezavisno rukovodstvo. Držimo do obraza čoveka Srbije, ali i do obraza srspkog naroda, i gledamo kako da sačuvamo naš ponos i identitet – kazao je on.

O situaciji u BiH i Republici Srpskoj, predsednik je rekao da srpsko-srpskih sukoba ne sme i ne može da bude, i da je to njegova jedina poruka političarima u RS.

– Šta god bilo Srpsku moraju da sačuvaju. Narod moraju da sačuvaju, a mi smo tu da ih uvek podržimo. Želim da se smire tenzije u RS, a nama je potreban bratski odnos sa Bošnjacima, neće biti lako stići do toga. Moramo da radimo i razgovaramo sa njima. Uložili smo u Novi Pazar, Tutin i Sednicu, pa i u Priboj, više nego u prethodnih 70 godina. Oni su građani Srbije, i ja se nadam da ćemo videti više oficira i generala Bošnjaka. To je njihova vojska, nadam se da će biti dovoljno mudrosti da ne bude više nikakvih sukoba sa Bošnjacima – kazao je Vučić.

On je rekao, povodom izjava Belivuka i Miljkovića na suđenju, da je odvratno to što rade pojedini mediji.

– Nikada u životu nisam ni video ni čuo nikoga od njih. Ukoliko jesam, ne samo da neću biti predsednik, nego sam spreman da provedem period do kraja života u zatvoru. Vidite da napadaju samo one koji su rasturili tu mafijašku hobotnicu. Vulina, ne znam samo gde su našli Darka Glišića. Dalje da učestvujem u davanju oda najgorim kriminalcima ne pada mi napamet. To je samo dizanje rejtinga onima koji su mleli ljude – rekao je predsednik.

Vučić ističe da je uvek govorio, i da će to večeras delima potkrepiti, da se gadi ljudi koji se iživljavaju na deci ili ženama.

– O silovateljima da ne govorim. Da nisam predsednik rekao bih da ne zaslužuju da žive, ali moram da vodim računa šta ću da izgovorim. Rekao sam, posle intervjua silovatelja Igora Miloševića, da sam novinar ili urednik to ne bih uradio. Ali za to je bilo protesta, ali nema protesta zbog izjava Belivuka i Miljkovića. Čuli smo najgluplje objašnjenje od ljudi koji su intervjuisali silovatelja-pedofila, govorim o onom glumcu. Njega su pustili u novine Danas, da nam drži predavanje kakva treba da bude kultura u ovoj zemlji – podsetio je on.

Predsednik kaže da je zvanično podneo Vladi i predsednici Vlade akt za izmenu krivičnog zakonika u nekoliko odredbi.

– Tiču se povećanja kazni za silovatelje, za obljubu nad detetom i nemoćnim licem. Do sada je bilo od 5 do 12 godina, od sada od 5 do 20 godina. Sa mogućnošću doživotne robije. Ako je delo učinjeno prema detetu, kažnjavaće se najmanje 10 godina, do doživotne robije. Najteže kazne sam predvideo. Imali smo i obljubu zloupotrebom položaja, koja će sada biti od 6 meseci do 5 godina. Dakle sve kazne su podignute. Upetostručio sam u mom predlogu minimalnu kaznu, a za najteža dela smo ih izjednačili sa najtežim ubicama. Ako je nastupila smrt deteta, kažnjavaće se najmanje 10 godina do doživotne robije. Ranije se za nedozvoljene polne radnje kažnjavalo novčanom kaznom i zatvorom do tri godine. Brišem novčanu kaznu, i nadam se da će Vlada da prihvati – rekao je on.

Vučić ističe da se nada da će Vlada prihvatiti ovu njegovu inicijativu.

– Ljudi koji to rade ne veruju u moral, nego u ovo. E kada drugačije budu kažnjeni, vodiće računa i o ženama i o deci. Teško je pratiti to posle izlaska iz zatvora. Mnogi krive centre za socijalni rad, a tamo rade divni ljudi. Izuzetni ljudi koji glavom ulaze u sve porodične probleme. Da li će nekada doneti pogrešnu procenu, pa naravno. Spremni smo da menjamo stvari. Sada ćemo da vidimo ko će da se usudi da radi ove stvari sa ovakvim kaznama – kazao je predsednik.

 

Izvor Večernje novosti, 20. oktobar 2022. 

 

Eskobar: Postizanje konačnog sporazuma je pitanje nedelja, a ne godina

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je su SAD i ostale zemlje takozvane Kvinte zatražili od vlade u Prištini produženje roka za promenu srpskih tablica na lokalne za deset meseci.

„Kosovo ima pravo da sprovede to, ali želimo da to sprovedemo na miran način koji ne podiže tenzije i ne odvlači nas od nekih stvari koje moramo da uradimo”, poručio je Gabrijel Eskobar gostujući na TV Kanalu 10 u Prištini.

„Nije tajna da smo tražili duži period implementacije i tražili smo još 10 meseci. Voleo bih da se ovo desi. Ovo nije samo zahtev SAD, već cele Kvinte. A to je zato što smo mi zemlje koje najviše podržavaju Kosovo. Verujemo da je važno da kada dajemo preporuke, da ih ljudi slušaju”, naveo je Eskobar koji se danas razgovarao sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Naveo je da nisu dobili nikakvo obećanje od predsednice Vjose Osmanija i premijera Aljbina Kurtija za ovu preporuku, ali da čekaju, jer prema Eskobaru, fokus treba da bude na većim stvarima, a ne na registarskim tablicama i ličnim kartama.

„Ono što ne želimo jeste da posvećenost specijalnih emisara, uključujući i mene, bude usmerena ka rešavanju problema i upravljanju krizama. Moramo strateški razmišljati o tome kako Evropa održava svoje jedinstvo, kako Evropa izražava svoje vrednosti i kako Evropa pozdravlja zemlje Balkana u Evropskoj uniji. To je svrha dijaloga i tu moramo da obratimo pažnju, ne na registarske tablice, ne na lične karte, već na veće stvari kojima se bavimo”, dodao je Eskobar.

Rekao je da SAD u potpunosti podržavaju francusko-nemački predlog sporazuma između Beograda i Prištine, što bi značilo bližu posvećenost i integraciju Prištine u evroatlantske integracije.

„Naš predlog je da sve što te evropske države predlože kroz dijalog, treba shvatiti ozbiljno. Podržaćemo ovo. Mislimo da bi, kako nam je objašnjeno, ovaj predlog značio bližu posvećenost i integraciju Kosova, a potencijalno i Srbije, u evroatlantske integracije… Da, mi ga u potpunosti podržavamo. I, moram da dodam, da smo uvek podržavali priznanje Kosova kao nezavisne i suverene države i pozdravili bismo ga u UN i u svim drugim evropskim strukturama”, rekao je Eskobar.

„Za Prištinu je najvažnije članstvo u EU i NATO, kao i priznanje”

Tvrdi da je postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine pitanje nedelja, a ne godina, te da je to čuo od evropskih kolega.

Eskobar smatra da bi sporazum trebalo da bude brz, ali da određivanje rokova pripada obema stranama i posrednicima.

„Za dogovor, za put napred. Dakle, pored toga, na obe strane i na posredniku je da odrede rokove, ali to treba da bude brzo. S obzirom na kontekst onoga što se dešava, svi moraju preuzeti odgovornost za stvaranje stabilnosti, ne samo u Evropi, već i u regionu. Voleli bismo da se Kosovo više usklađuje u pogledu pitanja regionalne stabilnosti i to je način da to uradimo”, dodao je Eskobar.

Pojasnio je da je za Prištinu najvažnije članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, kao i priznanje od pet država EU koje ga ne priznaju.

Povodom priznanja od strane Beograda, rekao je da će se to desiti u kasnijoj fazi.

„Mislim da će se to priznanje dogoditi, moraće da se desi nešto kasnije. Ali ono što je važno za Kosovo je da započne stabilniji put ka integraciji u evroatlantske strukture, uključujući i priznanje od strane pet država EU. To je najvažnija stvar koju možete izvući iz bilo čega drugog u tom procesu”, rekao je Eskobar.

Prema njegovom mišljenju, bez podrške pet zemalja koje ne priznaju Kosovo biće veoma teško da postane članica NATO-a.

„Nadam se, nadam se, jer sada, kao što znate, imate pet država u EU, a četiri su članice NATO-a. NATO je organizacija koja se zasniva na konsenzusu, pa će bez podrške ovih zemalja za Kosovo biti veoma teško da postane članica NATO-a. Dakle, Evropa je utrla put za integraciju Kosova. Ovaj put je dijalog uz podršku EU, tako da mi u potpunosti podržavamo ono što se dešava sa dijalogom, i u potpunosti podržavamo Kosovo da ozbiljno shvati proces i veoma ozbiljno shvati preporuke zemalja koje su pomagale Kosovu tokom ovog napora”, zaključio je Eskobar.

 

Izvor RTS/NSPM, 20. oktobar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Prva TV

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u