Orban: Ne zanimaju me kritike Brisela, EU će završiti kao SSSR

„Nemojmo se zamarati onima koji iza sene ili sa briselskih visina pucaju na Mađarsku. Završiće tamo gde su završili i njihovi prethodnici”, rekao je Orban

Mađarski premijer Viktor Orban danas je prikriveno uporedio sovjetske trupe koje su napale Mađarsku tokom revolucije 1956. i današnje institucije Evropske unije, javlja Tanjug.

Obeležavajući 66. godišnjicu tog ugušenog ustanka, Orban je sugerisao da će EU, koja nastoji da obuzda demokratsko nazadovanje u Mađarskoj, završiti kao Sovjetski Savez koji se raspao pre više od tri decenije.

„Nemojmo se zamarati onima koji iza sene ili sa briselskih visina pucaju na Mađarsku. Završiće tamo gde su završili i njihovi prethodnici”, rekao je Orban u govoru pred pristalicama u Zalaegersegu, na zapadu Mađarske.

Orban je kazao i da će mađarska vlada očuvati ekonomsku stabilnost naredne godine i zadržati ograničenja na rast cena energenata za domaćinstva, iako Evropska unija klizi ka ekonomskoj krizi, preneo je Rojters.

„Rat na istoku i ekonomska kriza na Zapadu”, naveo je Orban, dodajući da je došlo do finansijske krize i ekonomskog pada u EU.

On je istakao da su Mađari 1956. naučili da je jedinstvo potrebno u teškim vremenima.

„Sačuvaćemo ekonomsku stabilnost, svi će imati posao. Možemo da odbranimo ograničenja računa za energente, a porodice neće biti prepuštene same sebi”, rekao je Orban.

 

Izvor Politika, 24. oktobar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Laszlo Balogh/Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u