Demokrate traže od Bajdena da promeni politiku prema Ukrajini

Grupa od 30 demokratskih kongresmena pozvala je predsednika Bajdena da u potpunosti promeni svoju strategiju u vezi sa ukrajinskim ratom i nastavi direktne pregovore sa Rusijom

Grupa od 30 demokratskih kongresmena u Predstavničkom domu američkog Kongresa pozvala je predsednika Bajdena da u potpunosti promeni svoju strategiju u vezi sa ukrajinskim ratom i nastavi direktne pregovore sa Rusijom, piše Vašington post.

Ovo je prvi put da istaknuti članovi Demokratske stranke traže od predsednika da promeni pristup prema krizi u Ukrajini.

Pismo koje je grupa kongresmena poslala Beloj kući u ponedeljak, a koje je prvi objavio Vašington post, moglo bi da stvori još veći pritisak na Bajdena u trenucima dok pokušava da održi domaću podršku ratnim naporima.

S druge strane republikanci prete da će prekinuti pomoć Ukrajini ako na novembarskim izborima ponovo preuzmu Kongres.

U pismu demokratskih kongresmena Bajden se poziva da upari ekonomsku i vojnu podršku bez presedana koju Sjedinjene Države pružaju Ukrajini sa „proaktivnim diplomatskim pritiskom, udvostručavajući napore u traženju realnog okvira za prekid vatre”.

Demokrate su posebno zabrinute što SAD ne učestvuju u redovnom dijalogu sa Rusijom u okviru svojih napora da okončaju rat koji je izazvao hiljade mrtvih i raseljenih 13 miliona ljudi.

Bajdenova administracija je stalno ponavljala da je na Kijevu odluka hoće li i kada pregovarati sa Rusijom, tvrdeći da Ukrajinci kao slobodan narod treba da odlučuju o svojoj sudbini, piše Vašington post.

 

Izvor Politika, 25. oktobar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Saul Loeb/AP photo

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u