Ursula fon der Lajen: Naš cilj je konfiskovanje ruske imovine u Evropi

„Naš cilj nije samo zamrzavanje, nego i konfiskovanje ruske imovine. Naši stručnjaci utvrđuju kakve pravne osnove su potrebne da bi se konfiskovala već zamrznuta imovina i iskoristila za obnovu Ukrajine”

Cilj Evropske unije nije samo zamrzavanje, već i konfiskovanje ruske imovine u Evropi, rekla je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i pojasnila da je za to neophodno pripremiti odgovarajući pravni okvir.

„Naš cilj nije samo zamrzavanje, nego i konfiskovanje ruske imovine. Radimo na tome, oformili smo radnu grupu. Takođe, rade i međunarodni stručnjaci. Konkretno, oni utvrđuju kakve pravne osnove su potrebne da bi se konfiskovala već zamrznuta imovina i iskoristila za finansiranje obnove Ukrajine. Želja postoji, ali to nije jednstavno s pravne tačke gledišta, predstoji mnogo posla“, objasnila je Fon der Lajen.

Nemački kancelar Olaf Šolc, sa svoje strane, konstatovao je da je konfiskovanje i upotreba zamrznute ruske imovine veoma teško pravno pitanje. Naglasio je da je za ovo pitanje potrebno doneti zakonsko rešenje, što nije lako, jer je slučaj bez presedana. On je dodao da ne očekuje da će rešenje biti doneto u skorije vreme.

Fon der Lajenova i Šolc danas učestvuju na konferenciji za obnovu Ukrajine, koja se održava u Berlinu. Šefica EK je obećala da će EU finansirati hitnu obnovu energetske infrastrukture Ukrajine u vrednosti od milijardu evra.

Lideri EU su prošle nedelje naložili EK da pripremi predlog za korišćenje zamrznute ruske imovine za finansiranje obnove Ukrajine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da bi usvajanje ovakvih odluka „bio još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava“. Prema njegovim rečima, Moskva će „tražiti načine da se bori protiv toga.

 

Izvor Sputnjik, 25. oktobar 2022. 

 

Naslovna fotografija: 

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u