CIK BiH: Nema dileme, Dodik je pobednik izbora

„U odnosu na prvobitne rezultate opštih izbora za nivo predsednik/potpredsednik Republike Srpske, kontrola ponovnog brojanja potvrdila je da je Milorad Dodik kandidat sa najvećim brojem glasova”, rekao je predsednik CIK-a

Centralna izborna komisija BiH danas je razmatrala i usvojila izvještaj Glavnog centra za brojanje i glavne kontrole o obavljenom kontrolnom brojanju za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

– U odnosu na prvobitne rezultate opštih izbora za nivo predsednik/potpredsednik Republike Srpske, kontrola ponovnog brojanja potvrdila je da je Milorad Dodik kandidat sa najvećim brojem glasova – rekao je predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović.

Član CIK-a Vanja Bjelica Prutina istakla je na današnjoj sjednici CIK-a da nema dileme ko je pobjednik za nivo predsjednika Srpske nakon kontrolnog brojanja, a to je Milorad Dodik.

Član CIK-a Vlado Rogić je rekao kako nemaju vremena za ponavljanje izbora, niti sredstava kao i to da nije moguće zbog nekoliko nepravilnosti ponavljati izbore jer bi se to onda radilo zauvijek.

– Utvrdili smo rezultate izbora za cijelu BiH i ne znam koliko puta ponovo da brojimo, naći ćemo istu situaciju. I da poništimo rezultate, ponovo nam se isto može desiti – rekla je danas član CIK-a BiH Irena Hadžiabdić na sjednici Komisije.

Na osnovu saopštenog na sjednici, neće biti ponavljanja izbora.

Odluku o utvrđivanju rezultata CIK je donio nakon što je po njegovoj naredbi od 10. oktobra izvršeno kontrolno brojanje glasova na izborima za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.

Protiv odluke glasala je samo član Vanja Bjelica Prutina.

Centralna izborna komisija BiH donijela je danas u Sarajevu dopunsku odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata opštih izbora u BiH 2022. godine prema kojoj je Davor Pranjić potpredsjednik iz reda hrvatskog naroda.

Član CIK-a Vlado Rogić rekao je Srni da Pranjić ima 111 glasova više od Ivana Begića.

Na današnjoj sjednici CIK-a, na kojoj je donijeta odluka o utvrđivanju i objavljivanju rezultata za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske rečeno je da je najviše glasova iz reda Hrvata osvojio Begić.

Usvajanju odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata prethodilo je usvajanje Izvještaja Glavnog centra za brojanje o izvršenom kontrolnom brojanju i Izvještaja kontrolora za transport, rukovanje i skladištenje glasačkih listića i ostalog izbornog materijala.

 

Izvor RTRS, 27. oktobar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Armin Durgut/AP

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u