Ilon Mask preuzeo Tviter i otpustio direktore, hoće li vratiti Trampa?

Najbogatiji čovek na svetu je, prema saznanjima medija, završio operaciju kupovine društvene mreže Tviter za 44 milijarde dolara i doneo prve odluke

Najbogatiji čovek na svetu je, prema saznanjima medija, završio kontroverznu operaciju kupovine društvene mreže Tviter za 44 milijarde dolara i doneo prve odluke.

„Ptičica je oslobođena”, tvitnuo je Ilon Mask jutros rano po srednjoevropskom, a kasno sinoć po vremenu u Kaliforniji. Iako još nema zvanične potvrde za to, mediji procenjuju da je na taj način obavestio javnost da su sve formalnosti oko plaćanja i preuzimanja društvene mreže završene.

Mask se juče u sedištu Tvitera u San Francisku pojavio noseći lavabo uz poruku „imajte to na umu” (let that sink in!).

Prema prvim, zasad nezvaničnim informacijama, Mask je podelio otkaze glavnim menadžerima počev od generalnog direktora Paraga Agravala, s kojim je poslednjih meseci vodio prilično žustru javnu polemiku.

Naime, menadžment Tvitera optuživao je Maska da pokušava da spusti cenu kompanije iako se prethodno obavezao da će je kupiti za 44 milijarde dolara.

Američki mediji javljaju da su pored Agravala iz sedišta kompanije u San Francisku bukvalno ispraćeni direktor za finansije Ned Segal i direktorka pravnog sektora Vidžaja Gadi.

Jedan od osnivača Tvitera, Biz Stoun, zahvalio im se na doprinosu kompaniji.

Ilon Mask je u sukob sa rukovodstvom Tvitera ušao još na njihovom prvom sastanku u aprilu i tada je izjavio da Agraval ne ume društvenu mrežu da učini poslovno održivom.

S druge strane, desni i konzervativni deo američke političke scene pozdravlja ove promene jer su stava da su Agraval i njegov prethodnik Džek Dorsi bili ljudi liberalnih shvatanja i da su tako vodili i politiku Tvitera, zabranjujući i gušeći glasove s kojima se politički ne slažu, a najekstremniji potez bio je isključivanje naloga tada aktuelnog predsednika SAD, Donalda Trampa.

Sada se strahuje da bi mreža mogla da postane prostor za širenje govora mržnje sa vrlo labavom moderacijom, što se donekle poklapa sa najavama Ilona Maska da od Tvitera želi da napravi digitalni gradski trg gde svako ima pravo da iznese svoje mišljenje.

Drugi strah je da bi uz glavne menadžere iz Tvitera mogle da budu otpuštene tri četvrtine zaposlenih. Ilon Mask jeste najavio da će velikih promena biti, ali je demantovao da će biti takvih razmera.

 

Izvor Bi-Bi-Si/RTS, 28. oktobar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Joe Skipper/Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u