Politiko: Šolc i Makron prete Bajdenu trgovinskim ratom

Nakon javne prepirke, Olaf Šolc i Emanuel Makron pronašli su nešto zajedničko: rastuću zabrinutost zbog nelojalne konkurencije SAD i potencijalnu potrebu da Evropa uzvrati udarac

Francuska i Nemačka žele da pregovaraju sa Vašingtonom o nelojalnoj konkurenciji i spremne su da uzvrate ako bude potrebno, pišu kolumnisti lista Politiko Hans fon der Burčard i Klea Kolkat.

Nakon javne prepirke, Olaf Šolc i Emanuel Makron pronašli su nešto zajedničko: rastuću zabrinutost zbog nelojalne konkurencije SAD i potencijalnu potrebu da Evropa uzvrati udarac.

Kako prenosi Politiko, nemačka kancelarka i francuski predsednik razgovarali su o zajedničkim pitanjima između dve zemlje tokom skoro tri i po sata razgovora tokom ručka u sredu u Parizu. Zaključili su da američki planovi za vladine subvencije za podsticanje prenosa proizvodnje u SAD imaju uticaj na tržište.

Između Pariza i Berlina postoje mnoge nesuglasice oko ključnih političkih pitanja poput energetike i odbrane, podsećaju autori. Međutim, bilo je i nešto zajedničko. Obojica lidera su se složila da EU ne može da stoji po strani ako Vašington nastavi sa Zakonom o smanjenju inflacije, koji uključuje smanjenje poreza i energetske podsticaje za kompanije koje investiraju u SAD u sadašnjem obliku.

Konkretno, nedavno potpisani zakoni u SAD ohrabruju potrošače da „kupuju američki“ kada je u pitanju izbor električnog automobila – potez koji je posebno mučan za velike automobilske industrije u zemljama kao što su Francuska i Nemačka.

Autori zaključuju da ako SAD ne poslušaju zahteve EU, to može dovesti do novog trgovinskog rata.

Sjedinjene Države i evropske države suočavaju se sa rekordnom inflacijom u poslednjih nekoliko decenija. Uvođenje sankcija Moskvi i politika napuštanja ruskog goriva doveli su do povećanja cene goriva, pre svega gasa. Kao rezultat toga, industrija na Zapadu je u velikoj meri izgubila svoje konkurentske prednosti, što je uticalo na druge sektore privrede.

 

Izvor Večernje novosti, 27. oktobar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Thibault Camus/AFP

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u