Inflacija u evrozoni iznad svih očekivanja, ekonomisti iznenađeni

Inflacija u evrozoni ponovo je nadmašila očekivanja dostigavši u oktobru 10,7 posto na godišnjem nivou, u odnosu na 9,9 procenata u septembru, pokazali su današnji podaci Evrostata

Inflacija u evrozoni ponovo je nadmašila očekivanja dostigavši u oktobru 10,7 posto na godišnjem nivou, u odnosu na 9,9 procenata u septembru, pokazali su današnji podaci Evrostata. Ekonomisti su u anketi Rojtersa predviđali stopu od 10,2 odsto.

Ovakvo kretanje potrošačkih cena nagoveštava dalje povećanje kamata Evropske centralne banke (ECB), koja je u poslednja tri meseca podigla kamate za 200 baznih poena i obećala nastavak pooštravanja monetarne politike u decembru.

Tržišta su, međutim, počela da spekulišu s mogućim usporavanjem povećanja kamata ECB-a zbog naziruće recesije i pada cene gasa sa rekordnih nivoa.

Kreatore politike ECB će, navodi Rojters, verovatno zabrinuti podatak o baznoj inflaciji, iz koje su izuzete promenljive cene hrane i goriva, a koja je ubrzala rast sa septembarskih 6,0 procenata na 6,4 posto ovog meseca.

Još uži pokazatelj bazne inflacije, bez cena alkohola i duvana, pokazuje rast od 5,0 odsto sa septembarskih 4,8 procenata.

Među državama članicama valutnog bloka najvišu stopu inflacije su u oktobru imale Estonija, 22,4 posto, Litvanija 22 procenta i Letonija 21,8 odsto, a najnižu Francuska 7,1 procenata, Španija 7,3 i Malta 7,5 posto.

 

Izvor Sputnjik, 31. oktobar 2022.

 

Naslovna fotografija: Michael Probst/AP

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u