Blinken: Definisaćemo Novi svetski poredak kad porazimo Rusiju, pa Kinu

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je era posle Hladnog rata završena. Prema njegovim rečima, trenutno je u toku konkurs za definisanje novog svetskog poretka

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je era posle Hladnog rata završena. Prema njegovim rečima, trenutno je u toku konkurs za definisanje novog svetskog poretka, navode RIA Novosti.

„Sada je trenutak kada je era posle hladnog rata došla do kraja i postoji projekat koji će odrediti šta će se dalje desiti“, rekao je sekretar američkog spoljnopolitičkog resora.

On je naglasio da Sjedinjene Države imaju sve što je potrebno da zauzmu centralnu ulogu u ovom pitanju. Blinken je objasnio da Vašington sada radi sa saveznicima na podršci Ukrajini kako bi se postigao strateški poraz Rusije. Pored toga, SAD aktivno sarađuju sa partnerima u suprotstavljanju Kini, dodao je on.

Državni sekretar je takođe napomenuo da SAD treba da učestvuju u radu na organizovanju mira, jer će u suprotnom to učiniti neko drugi, utičući na njihove interese na ovaj ili onaj način, ili niko ništa neće učiniti, a umesto toga „nastaje vakum koji će biti ispunjen lošim stvarima“.

Ranije je američki predsednik Džo Bajden rekao da zemlja namerava da zadrži vojnu superiornost nad drugim državama. Istovremeno je naglasio da Vašington želi da spreči izbijanje vojnih sukoba.

 

Izvor Webtribune, 31. oktobar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Carolyn Kaster/Pool via Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u