Njujork tajms: Deo zapadnih zemalja povećava trgovinu sa Rusijom uprkos sankcijama

Neke od nacija koje aktivno podstiču kupovinu dobara i proizvoda iz Rusije preuzele su aktivnu ulogu u suprotstavljanju vojnoj operaciji, uključujući zemlje EU i one koje podržavaju antiruske sankcije

Brojne zemlje su ove godine dramatično povećale svoje prosečne mesečne količine uvoza iz Rusije, pokazuju trgovinski podaci koje je prikupila Observatory of Economic Complexity, a prenosi Njujork tajms.

U izveštaju se navodi da su rezultati prilično retrospektivni, pošto je onlajn platforma za podatke objavila brojke sa zakašnjenjem.

Indija i Turska su se pojavile kao glavni uvoznici ruske robe i proizvoda, pokazujući ogroman porast od 430% i 213% respektivno. Brazil, čiji je uvoz iz Rusije porastao za 166 odsto, zauzeo je treće mesto na listi. Ruski izvoz u Kinu je porastao za 98%, dok je uvoz ruske robe u Saudijsku Arabiju porastao za 45%.

Neke od nacija koje aktivno podstiču kupovinu dobara i proizvoda iz Rusije preuzele su aktivnu ulogu u suprotstavljanju vojnoj operaciji zemlje u Ukrajini, uključujući zemlje članice EU i one koje podržavaju antiruske sankcije.

Tako je uvoz ruske robe u Španiju porastao za 112%, dok je ruski izvoz u Belgiju skočio za 130%. Holandija je povećala uvoz iz Rusije za 74%. Japanska kupovina ruske robe i proizvoda porasla je za 40%, dok su Nemačka i Norveška povećale uvoz iz zemlje pogođene sankcijama za 38% i 21%.

Štaviše, ukupan trgovinski promet Rusije sa Holandijom porastao je za 33%, kao i za 13% sa Japanom, dok je ukupna trgovina sa Belgijom skočila za 84%.

Istovremeno, većina ovih zemalja smanjila je izvoz u Rusiju, dajući Moskvi zdrav trgovinski suficit. Indija, najveći uvoznik na listi, smanjila je izvoz za 19%, dok je izvoz iz Brazila opao za 13%, odnosno 44%, iz Španije.

Najveći pad izvoza u Rusiju zabeležile su SAD i Britanija od 84% i 71%, respektivno. Švedska je smanjila izvoz u Rusiju za 61%.

U međuvremenu, Kina i Turska su, s druge strane, povećale izvoz robe u Rusiju. Peking je povećao obim izvoza u Rusiju za 24%, dok je izvoz iz Turske porastao za 113%.

 

Izvor RT/Večernje novosti, 1. novembar 2022.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Vladimir Soldatkin

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u