SMS poruka Trasove dokaz britanske umešanosti u eksploziju Severnog toka?

Osnivač sajtova za skladištenje podataka „Megaapload“ i „Mega“ Kim Dotkom tvrdi da postoji mogućnost da je Liz Tras nakon napada na „Severne tokove“ poslala poruku Blinkenu sa tekstom „Završeno je“

Osnivač sajtova za skladištenje podataka „Megaapload“ i „Mega“ Kim Dotkom (Šmic) tvrdi da postoji mogućnost da je bivša britanska premijerka Liz Tras nakon napada na „Severne tokove“ poslala poruku američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu sa tekstom „Završeno je“.

„Kako su Rusi saznali da je Velika Britanija digla u vazduh gasovode ‘Severni tok’ zajedno sa SAD? Zato što je Liz Tras koristila svoj ‘ajfon’ da pošalje poruku Blinkenu u kojoj piše ‘To je završeno’ minutu nakon eksplozije na gasovodu i pre nego što je iko drugi znao za to?“, napisao je Dotkom na Tviteru.

Rusija želi odgovor

Međutim, odmah je reagovala portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova koja je napisala na Telegramu da očekuje odgovor od Londona povodom objavljenih tvrdnji Dotkoma.

„Iskreno, ne zanima me ko je i kako dobio tu informaciju. Mene interesuje odgovor Londona na sledeće pitanje: ‘Da li je premijerka Velike Britanije Liz Tras poslala poruku američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu odmah nakon eksplozije na gasovodu ‘Severni tok’ u kojoj piše ‘Završeno je’?“, napisala je Zaharova.

Kako je dodala, milioni ljudi širom sveta očekuju zvaničan odgovor na to pitanje.

Nemačko-finski preduzetnik Kim Dotkom (Šmic) je bivši vlasnik najvećeg servisa za skladištenje datoteka „Megaapload“, osnivač sličnog servisa „Mega“. Devedesetih godina je u Nemačkoj osuđen za krađu ličnih podataka i prodaju insajderskih informacija. U SAD ga optužuju za iznudu, pranje novca i masovno kršenje autorskih prava. Američke vlasti zahtevaju njegovo izručenje sa Novog Zelanda gde trenutno živi i vodi pravnu bitku protiv ekstradicije.

Napadi na gasovode „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ izvedeni su 26. septembra. Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopštilo da su predstavnici Ratne mornarice Velike Britanije, koji se nalaze u gradu Očakovu u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, učestvovali u planiranju, osiguravanju i realizaciji terorističkog napada u Baltičkom moru 26. septembra kada su oštećeni gasovodi „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“.

 

Izvor Sputnjik, 1. novembar2 022. 

 

Kremlj ogorčen ćutanjem Evrope nakon napada na „Severne tokove“

Ćutanje evropskih zemalja po pitanju terorističkog napada na „Severne tokove“ je neprihvatljivo, takve akcije ne mogu ostati bez odgovora, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je podsetio da ruske obaveštajne službe imaju podatke koji ukazuju na to da su britanski vojni savetnici rukovodili i koordinisali napade na zaliv u Sevastopolju.

„Takođe postoje podaci da Velika Britanija ima veze sa diverzijom, odnosno terorističkim napadom na ključnu energetsku infrastrukturu, i to ne rusku, što je veoma važno uzeti u obzir, nego međunarodnu energetsku infrastrukturu. Te informacije svi treba veoma pažljivo da analiziraju. Računamo na to da će, uprkos neprihvatljivom ćutanju evropskih zemalja, ipak biti sprovedena analiza. Takve akcije se ne mogu tek tako ignorisati. Naravno, razmišljaćemo o daljim koracima, drugačije se ne može“, dodao je on.

Upitan da li bi se Rusija mogla obratiti Savetu bezbednosti UN u vezi sa terorističkim napadima na „Severne tokove“, Peskov je rekao da je najpre neophodno sistematizovati dostupne podatke.

Portparol Kremlja je dodao da zaključak o mogućnosti popravke „Severnih tokova“ treba da daju stručnjaci, te da za sad nisu donete odluke po tom pitanju.

Napadi na gasovode „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ izvedeni su 26. septembra. Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopštilo da su predstavnici Ratne mornarice Velike Britanije, koji se nalaze u gradu Očakovu u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, učestvovali u planiranju, osiguravanju i realizaciji terorističkog napada u Baltičkom moru 26. septembra kada su oštećeni gasovodi „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“.

 

Izvor Sputnjik, 1. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Daniel Leal/Pool via Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u