Šta se krije iza izjava o pristupanju BiH antiruskim sankcijama?

„Pokušavaju da sruše Milorada Dodika kako bi naterali Republiku Srpsku da prekine prijateljstvo sa Ruskom Federacijom i zauzme negativan stav prema njoj”

– Ovo su prazne izjave političkih predstavnika Bošnjaka. Spoljnu politiku BiH, po ustavu i zakonu, utvrđuje predstavništvo BiH nakon postizanja konsenzusa sva tri njegova člana. Milorad Dodik, kao srpski član Predsedništva, nikada nije pristao ni na kakve restriktivne mere prema Ruskoj Federaciji – odgovorio je Milan Tegeltija, bivši predsedavajući Sudskog i tužilačkog saveta BiH, savetnik Milorada Dodika.

– U ovom slučaju, reč je o uzurpaciji institucija od strane bošnjačkih političkih predstavnika. Dakle, sve što možete videti u medijima nije zvaničan stav BiH, već samo lični i politički stav onih koji to iznose – pojedinih političkih partija.

U zapadnim medijima Republiku Srpsku nazivaju „poslednjim Putinovim uporištem na Balkanu”, pri čemu se Milorad Dodik na vlasti u Republici Srpskoj smatra garantom saradnje sa Rusijom. Da li je ovo jedan od razloga zašto Zapad nastoji da ga svrgne?
– Rekao bih da je to ključni razlog. Zapad agresivno traži da ukloni Milorada Dodika, uostalom, on je proglašen za „ruskog igrača”, čoveka Vladimira Putina na Balkanu. Ali Milorad Dodik vodi politiku u kojoj samostalno donosimo odluke u interesu ljudi koje predstavljamo. On donosi odluke u interesu srpskog naroda, što uključuje i dobre odnose sa Rusijom i dobre odnose sa Zapadom. On ne dozvoljava da nas bilo ko ucenjuje činjenicom da zarad partnerstva sa Zapadom moramo prekinuti odnose sa Rusijom – objasnio je Milan Tegeltija.

– Pokušavaju da ga sruše kako bi naterali Republiku Srpsku da prekine prijateljstvo sa Ruskom Federacijom i zauzme negativan stav prema njoj – što Milorad Dodik ne želi i ne može. Uostalom, ovo je volja naroda. I zato se Milorad Dodik smatra problemom u zapadnim krugovima. On nije u antiruskoj matrici, a čim niste u današnjem svetu u toj antiruskoj matrici za Zapad vi ste problem – zaključio je on.

Milan Tegeltija je objasnio zašto je Jelene Trivić dala skandaloznu izjavu tek posle izbora da će odbiti da se sastane sa Vladimirom Putinom.

– Da je to uradila pre izbora, ne bi dobila ni trećinu svojih glasova – objašnjava Dodikov savetnik. Po njegovom mišljenju, Trivić je prevarila narod, pretvarajući se da vodi, u izvesnom smislu, prorusku politiku.

 

Izvor Telegram @rtbalkan

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/FACE HD TV

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u