Poseta Šolca Pekingu pod budnim okom Vašingtona i Brisela

Šolcovu posetu brižno prate i Vašington i Brisel. Na privrednu i ekonomsku saradnju Nemačke i Kine gledaju sa podozrenjem. Amerika baš nije blagonaklona, jer je američko-kineski sukob u ekspanziji

Nemački kancelar Olaf Šolc prvi je lider G7 od početka pandemije koji je posetio Kinu. Na sastanku sa liderom Si Đinpingom zatražio je od Pekinga da iskoristi svoj „uticaj” na Moskvu „da se povuče iz Ukrajine i zaustavi napade pod kojima svakodnevno pati civilno stanovništvo”. Zajedno sa Šolcom u Kinu je stigla i brojna privredna delegacija, pa ovu posetu budno prate i Vašington i Brisel.

Olaf Šolc i Si Đinping sastali su se prvi put sa novih pozicija i većim uticajem – Šolc kao kancelar, a Si kao lider kojem je počeo da teče treći petogodišnji mandat sa proširenim ovlašćenjima.

Jednodnevna poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca Pekingu bila je u znaku „turbulentnih vremena” u svetu o kojima je posebno govorio kineski predsednik Si Đinping.

Šolc je u razgovorima sa kineskim predsednikom istakao da želi da Peking iskoristi svoj „uticaj” na Moskvu „da se povuče iz Ukrajine i zaustavi napade pod kojima svakodnevno pati civilno stanovništvo”, preneo je Rojters. Ukratko, da Rusija prekine rat.

Si Đinping je, kako je prenela državna kineska televizija, naglasio da u „vremenima promena” Nemačka i Kina, dve velike zemlje koje imaju uticaj, treba više da sarađuju zbog svetskog mira.

Kancelaru Šolcu ova jednodnevna poseta Kini nije bila nimalo jednostavna, jer je istovremeno predstavljao i Nemačku, ali i EU. I ne samo zbog toga. U Vladi Nemačke koju predvodi ne postoji jedinstven stav prema Kini.

Pritom, Šolc u Peking nije otišao sam, već je poveo veliku privrednu delegaciju. Nemački mediji to tumače kao nastavak politike Angele Merkel, koja je odnose sa Kinom podsticala pre svega zbog razvoja nemačke privrede.

Šolcovu posetu budno prate i Vašington i Brisel

Šolcovu posetu brižno prate i Vašington i Brisel. Na privrednu i ekonomsku saradnju Nemačke i Kine gledaju sa podozrenjem i neke zemlje EU i SAD. Amerika baš nije blagonaklona, jer je američko-kineski sukob u ekspanziji. Ukratko, uverenje je da nije moguće razgovarati o „babama i žabama” istovremeno.

Kad su „teške teme” na stolu poput Rusije i Ukrajine, Tajvana, ujgurske manjine i ljudskih prava ne mogu u susednoj sobi direktori kompanija razgovarati o ulaganjima i saradnji. O tome je za Gardijan govorio Noa Barkin, stručnjak za nemačko-kineske odnose u američkoj istraživačkoj firmi Rodijum grup.

„Odluka da Šolc putuje s privrednom delegacijom je problematična”, zaključio je Barkin.

Ipak, kako je nedavno saopšteno iz Bele kuće, radi se na tome da se i američki predsednik Džozef Bajden sretne sa Si Đinpingom na Baliju kasnije ovog meseca.

Matijas fon Hajn, komentator Dojče velea, međutim, naglašava da će ekonomski odnosi uvek biti važni, jer ne treba zaboraviti da je „Kina druga ekonomska sila sveta”. Jasno je da se od negovanja trgovinskih odnosa ne može bežati, ali upozorava da su i veliki nemački koncerni dobili poruku od aktuelnih kriza da je ključ u potrazi za raznim dobavljačima i raznim tržištima.

„Tražiti nove partnere, bez odricanja od Kine”, zaključio je Hajn.

 

Izvor Rojters/Gardijan/Dojče vele/RTS, 4. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Kay Nietfeld/Pool/AFP/Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u