Vučić otkazao sve posete zbog situacije na Kosmetu, oglasila se EU

Sutra će se održati vanredna sednica vlade na kojoj će Vučić podneti izveštaj o razgovorima sa predstavnicima Srba sa KiM. Za sutra je takođe zakazan i sastanak sa Sinodom SPC u vezi situacije na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkazao je sve posete inostranstvu zbog situacije na Kosovu i Metohiji. Sutra vanredna sednica Vlade.

Vlada Srbije održaće sutra sednicu na kojoj će predsednik Aleksandar Vučić podneti izveštaj o razgovorima sa predstavnicima Srba sa KiM, koji su najavili povlačenje iz svih prištinskih institucija zbog poslednjih poteza premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija. Sednica će biti održana u 10 sati u Palati Srbija.

Nakon toga predsednik Vučić sastaće se sa ambasadorkom Kine Čen Bo, a potom i sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Predsednik Srbije sastaće se sutra u Patrijaršiji sa Sinodom SPC. Vučić će patrijarha i Sinod upoznati sa najnovijom situacijom na Kosovu i Metohiji.

Predsednik će se danas u 18.30 sastati i sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Vučić je otkazao sve posete u inostranstvu i izvinio se predsedniku Egipta Abdelu Fatahu el Sisiju zbog otkazivanja prisustva na velikom skupu COP 27, koji se održava u Šarm el Šeiku od 7. novembra.

Na skupu će učestvovati svi svetski lideri – od američkog predsednika Džozefa Bajdena, predsednika Francuske Emanuela Makrona, predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, Muhameda bin Zajeda i drugih.

 

Izvor Tanjug/RTS, 4. novembar 2022. 

 

EU pomno prati situaciju na Kosovu i Metohiji

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas povodom tenzija između Beograda i Prištine da EU pomno prati situaciju na terenu i poziva sve strane da ne preduzimaju nikakvu akciju, niti pojačanu retoriku koja, kako je naveo, neće voditi ka pozitivnim događajima.

Žiofre je tako odgovorio, između ostalog, i na pitanje novinara u Skupštini Srbije šta EU radi kako bi se smanjile tenzije, kako ne bi došlo do eskalacije i da li je Unija zabrinuta da može da se izgubi kontrola na terenu. Žiofre je ocenio da je bilo događaja koji nisu pozitivno uticali na proces dijaloga, ali da je EU veoma angažovana, prenosi Tanjug.

„Miroslav Lajčak dolazi danas u Beograd, juče je bio u Berlinu gde su bili i (premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin) Kurti i premijerka Ana Brnabić. Pozivamo sve strane da se suzdrže kako ne bi došlo do narušavanja stabilnosti”, rekao je Žiofre.

On je naveo da je EU angažovana da se kroz dijalog reše sva pitanja, uključujući i pitanje tablica.

„Proteklih meseci smo videli teške situacije i da se opet pojačavaju tenzije. Ono što moramo jeste da očuvamo dogovor i da se sve dogovoreno u punoj meri sprovede kako bismo uspeli da očuvamo duh dijaloga sporazuma, a sve u korist lokalnog stanovništva”, istakao je Žiofre.

 

Izvor Politika, 4. novembar 2022. 

 

Aljbin Kurti je zadao smrtonosni udarac Briselskom sporazumu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obratio se uživo na konferenciji za medije povodom najnovijih tenzija u južnoj srpskoj pokrajini.

Kako je Petković rekao Aljbin Kurti je zadao smtronosni udarac Briselskom sporazumu svojim jednostranim potezima i odbijanjem da se formira ZSO, ali i smenom srpskih policajaca.

„Obaveštavamo javnost da je Kurti svojom jučerašnjom izjavio da ga ne interesuje formiranje ZSO, drugom izjavom u Berlinu da smenjuje Nenada Đurića, on je zadao smrtonosni udarac Briselskom sporazumu. Ovo ponašanje je kap u prepunoj čaši, prevršilo je svaku meru. Aljbin Kurti usred Berlina gazi Briselske sporazume. Ili Zapad nije čuo, pa zato nemamo nikakve reakcije sa Zapada. On bi da postavlja i smenjuje srpske policajce, kršeći tačku 9 Briselskog sporazuma. Direktora Direktorata bira srpski narod. Već 10 godina Priština neće da formira ZSO. Zbog ovakvog ponašanja Prištine, na takvo ponašanje Kurtija naš narod je odgovorio jedinstveno i složno. Oni su veoma uznemireni”, kaže Petković.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju je obavestio javnosti i o toku razgovora predsednik Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

„Od 22.30 do 05.30 Vučić je razgovarao sa više naših ljudi. Oni su svi jedinstveni da brane svoje pravo na svoj opstanak i na slobodu kretanjaOni su svi jedinstveni da brane svoje pravo na svoj opstanak i na slobodu kretanja. Naš narod je jasno rekao predsedniku da ne želi da napušta svoja ognjišta, da ne žele da u zavežljajima kreću put centralne Srbije. naš narod je poručio da će učiniti apsolutno sve da se bori da ostane na KiM. Na demokratski i miran način će pružiti otpor, ali da ukoliko ih neko napadne da će se boriti svim sredstvima. Vučić je jasno rekao da smo uz svoj narod i da se neće ponoviti Martovski pogrom ni Oluja. Imamo predsednika koji se bori za svoj narod i nikada ga neće ostaviti na cedilu”, poručio je Petković.

On istiće da srpski narod ima svoje legitimne tablice KM i ne želi tablice RKS koje im nameće Kurti.

„Sutra je zakazan sastanak Srba sa KiM, oni će saopštiti svoje odluke. Svima je apsolutno jasno da su uz svoju državu i svog predsednika. Svi oni znaju da je njihova jedina država Srbija i da im nije vrhovni komandant ni Kurti, ni Vjosa, već Aleksandar Vučić. Siti smo licemerja koje dolazi sa Zapada. Mi ćemo se boriti za mir i stabilnost. Kada vas sateraju u ćošak, kada vam ne daju šansu da odgovorite… Imate ponašanje Kurtija koje je neprihvatljivo, sa krajnim ciljem da se protera naš narod sa KiM. Zato je naš narod izrazio bojazan da ne želi da u kamionima i prikolicama ide u pravcu centralne Srbije”, rekao je Petković.

 

Izvor Politika, 4. novembar 2022. 

 

Ili na traktore ili da se borimo

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije poručili su jutros u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da im je jedina opcija da se pakuju na traktore i napuste južnu srpsku pokrajinu ili da ostanu da se bore.

Kako je već najavljenom srpski policajci će sutra vratiti uniforme.

„Srbi sa Kosova i Metohije više nemaju kud. Priština je pogazila Briselski sporazum i Srbi više neće da trpe albanski zulum i teror”, poručili su Srbi u razgovoru sa predsednikom, saznaje Politika.

 

Izvor Politika, 4. novembar 2022.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Olivier Matthys

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u