Milo Lompar: Srpski intelektualci su izgubili osećaj dužnosti prema državi i narodu

U 141. epizodi emisije Dijalog govorio je profesor Milo Lompar. Emisija je snimljena 3. oktobra u našem studiju u Beogradu

Da li je srpski nacionalizam mrtav? Šta je suština ideje koju nudi zapadna civilizacija? Da li je Zapad dekadentan? Da li je Zapad postao nihilistička civilizacija? Da li je živa ona Evropa koja je u prošlosti bila bila toliko privlačna našim intelektualacima? Postoji li danas u zapadnom društvu idealizam? Da li su komunisti pobedili u građanskim ratovima u Srbiji i Rusiji zbog toga što ih je nosila velika ideja? Da li su komunisti svesno birali idealiste ili su im takvi ljudi spontano prilazili? Da li je Milovan Đilas tipičan primer fanatične ličnosti predratnih komunista? Da li umetnici i intelektualci treba da idu niz maticu vladajuće epohe, ili da joj se suprotstavljaju? Zašto su Rusi izgubili Ukrajinu u emotivnom, kulturnom i duhovnom smislu? Zbog čega rusko društvo ne uspeva da proizvede neku vrstu građanske religije kakva je na Zapadu bio rokenrol? Na kom nivou prosvećenosti je danas srpsko društvo i ko je za to odgovoran? Da li Vučićeva vlast pokazuje tragove suvereniteta u spoljnoj i unutrašnjoj politici ili sledi strane interese? Koliki je kvalitet savremene srpske književnosti? Mogu li se porediti politički i i duhovni portreti mitropolita Amfilohija i patrijarha Porfirija? Da li je pitanje smisla života najteže filozofsko pitanje i zbog čega? Zbog čega je prof. Lompar objavio knjigu pod nazivom „Oproštaj sa intelektualcem”?

O ovim i drugim pitanjima u 141. epizodi emisije Dijalog govorio je profesor Milo Lompar. Emisija je snimljena 3. oktobra u našem studiju u Beogradu.

Video
Pratite nas na YouTube-u