Dačić: Jednoglasno smo odbacili papir Šolca i Makrona

„Zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost je da je taj predlog za nas neprihvatljiv. Ne pruža nam šansu da razgovaramo, jer je osnova iz kojih polazi – da je Kosovo nezavisno – za nas neprihvatljiva”

U trenutku kada je Srbija između Zapada i Istoka, u vreme kada se kidiše sa nepovoljnim ponudama za Kosovo i Metohiju i preti da će neuvođenje sankcija Rusiji zbog sukoba u Ukrajini Beogradu doneti ekonomsku apokalipsu, na „vruću” stolicu mesta ministra spoljnih poslova vratio se predsednik SPS Ivica Dačić.

Javnost od njega očekuje da nastavi niz povlačenja priznavanja lažne države Kosovo, jer ih je u prvom mandatu upisao 18 od ukupno 27, ali i da balansira između „želja” Vašingtona i Moskve, te Brisela i Pekinga.

O tome kakvu je strategiju napravio, hoćemo li istrajati u neutralnoj poziciji po principu poštovanja međunarodnog prava, ali i da li će mu se kolega iz Rusije Sergej Lavrov javiti na telefon ako uvedemo sankcije Moskvi, govorio je za Novosti, koje je posetio sa svojim najbližim saradnicima.

Kako ćemo reagovati na mnogobrojne pritiske koji stižu po pitanju Kosova i Metohije, povećao se broj izaslanika, nude nepoštena rešenja?
– Moramo da znamo da nikada nećemo dobiti rešenje koje će za nas biti idealno. Ni za Prištinu, ali mene oni ne zanimaju. U prostoru smo u kojem nema idealnih rešenja i gde moramo dobro da merimo šta možemo, a šta ne možemo da prihvatimo, a da to ne ugrozi naše najvažnije interese.

U planu Šolca i Makrona Srbiji se nudi da prihvati Kosovo u Ujedinjenim nacijama u zamenu za maglovitu evropsku perspektivu…
– Tu se polazi od stava da je nezavisnost Kosova već gotova stvar, ali mi to ne prihvatamo. Mi hoćemo da razgovaramo i sve vreme pokazujemo da smo konstruktivni, imamo predloge za kompromis, ali te dogovore ne možemo da pravimo od krova. Zaključak sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost je da je taj predlog za nas neprihvatljiv i svi smo glasali „za”. Ne pruža nam šansu da razgovaramo, jer je osnova iz kojih polazi – da je Kosovo nezavisna država – za nas neprihvatljiva. A to, da li ćete da priznate ili nećete u formalnom smislu, ali ćete se složiti da Kosovo bude članica UN, za nas je mnogo teško.

 

Intervju vodile Snežana Rovčanin Tomković i Danijela Milinković

 

Izvor Večernje novosti, 6. novembar 2022. 

 

Dačić: Za Srbiju nezavisnost Kosova nije gotova stvar

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da se francusko-nemački predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine ne može prihvatiti, jer se u njemu polazi od stava da je nezavisnost Kosova već gotova stvar.

Dačić je za TV Prva na pitanje da li je taj predlog Srbija odbila, rekao da je razmatran na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost i da je predsednik Aleksandar Vučić tražio mišljenje o njemu.

„Nije on odbijen. Nije to da ili ne. Ako razgovarate o tome kako bi izgledala nezavisna država Kosovo vi se slažete oko principa da je to već završen posao, a mi se principijelno ne slažemo sa tim”, istakao je Dačić.

On je napomenuo da se u dokumentu predviđa da Srbija ne mora da prizna tzv. Kosovo, nego da aktima i odlukama, neprotivljenjem članstvu u međunarodnim organizacijama to učini.

„Oni traže način kako da lakše podnesemo nezavisnost Kosova, a ne traže političko rešenje”, ukazao je Dačić.

On je istakao da Srbi sa KIM kao i Srbija u celini smatraju da to pitanje nije rešeno.

„To je naše legitmno i istorijsko pravo, to su principi međunarodnog prava i to je situacija na terenu”, ocenio je Dačić.

On je ukazao i da međunarodna zajednica – sve dok nema većinu u Ujedinjenim nacijama – ne može ni da zaokruži proces.

Na pitanje da li se Zapadu žuri zbog situacije u Ukrajini, Dačić kaže da se njima uvek žuri, ali da se žuri i Srbiji da bi sprečila ovakve situacije.

„To što se nekome žuri ne znači da ćemo prihvatiti rešenje koje nije pravedno”, poručio je Dačić.

On je rekao i da je najvažnija poruka da se Srbi bore za Briselski sporazum, i ukazao da Evropa treba da vidi zašta se bori Albljin Kurti, ali je izrazio sumnju da oni to hoće da vide jer stalno obe strane pozivaju na mir.

„Situacija je takva da Srbija nema puni suverenitet na Kosovu, ali ni tzv. Kosovo nema suverenitet nad celim Kosovom. Zato se traži rešenje, nisu ni međunarodno priznati, zato im treba dogovor sa Srbijom”, objasnio je Dačić.

„Skup Srba legitiman način borbe, važno jedinstvo”

Dačić je podržao održavanje današnjeg skupa Srba u Kosovskoj Mitrovici i ocenio da on predstavlja legitiman način borbe za njihova prava.

Dačić je ukazao i da je jedinstvo Srba na KiM sada jako važno, jer pokazuje međunarodnoj zajednici da je tvrdnja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da će svi Srbi prihvatiti registarske tablice netačna.

„Zato je bitno jedinstvo Srba, ja pozdravljam ovakvu vrstu skupova. Srbi treba da koriste sve legitimne, političke metode borbe za svoja prava na KiM i ne znam ko bi mogao to da im ospori”, istakao je Dačić.

On je dodao i da je predsednik Srbije podržao predstavnike Srba na KiM i zamolio ih da se ponašaju odgovorno.

„Očigledno je Srbima na Kosovu i Metohiji prekipelo, a oni su i ranije od predsednika Vučića tražili da istupe iz prištinskih institucija. Ovo sada je samo jedna faza”, rekao je Dačić.

Na pitanje da li postoji opasnost da dođe do sukoba, Dačić je rekao da to ne zavisi od Srba sa severa KiM, već od toga šta želi Priština i da li će joj to neko dozvoliti.

On je ukazao i da bi ako krenu specijalne jedinice ROSU na sever to bilo kršenje svih međunarodnih sprorazuma, a da Srbi imaju pravo da se brane. Dačić je dodao i da su međunarodne snage dužne da obezbede mir na severu KiM.

Naglasio je da Srbi sa KiM samo traže primenu Briselskog sporazuma, koji je Srbija potpisala, jer je i EU stala iza njega, ali i da pristajanje na kompromis ne znači prihvatanje nezavisnosti tzv. Kosova.

Dačić je istakao da je Briselski sporazum rezultat teškog pregovaranja i da ga nije ponudila Srbija već EU, i upitao „ko je sad protiv Evrope, mi ili Priština koja ne sprovodi sporazum”.

Smatra i da je Kurti namerno baš sada pokrenuo pitanje tablica jer želi da iskoristi situaciju u Ukrajini kako bi dobio što bolju pregovaračku poziciju.

„Ako nisu za ZSO onda treba to da kažu i Srbija će da se organizuje shodno tome da ne postoji Briselski sporazum”, rekao je Dačić.

On je ocenio i da je veoma važno što je predsednik Vučić razgovarao i sa američkim, a ne samo sa kineskim i ruskim ambasadorima i ukazao da Srbija od stalnih članica SB UN traži da izvrše obaveze po rezoluciji 1244 i garantuju mir.

 

Izvor Tanjug/RTS, 6. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Miloš Milivojević

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u