Dojče vele: Raste broj Nemaca koji veruju Putinu

Rezultati istraživanja pokazuju da je na istoku zemlje spremnost da se veruje Putinu velika. Da je NATO provocirao Rusiju na istoku veruje više od trećine ispitanih, dok je na zapadu taj postotak upola manji

Prema rezultatima istraživanja Centra za posmatranje, analizu i strategiju (CeMAS) sve više Nemaca veruje tvrdnjama ruskog predsednika Vladimira Putina.

Broj onih koji veruju Moskvi mnogo je veći na istoku zemlje, piše Dojče vele.

„Napad Rusije na Ukrajinu je reakcija na provokacije NATO-a koje Moskva nije mogla ignorisati”. U ovu izjavu prema rezultatima studije vjeruje 19 posto građana Nemačke, što je sedam procenata više nego u aprilu.

Studija ovog tink-tanka pokazuje da je posebno na istoku zemlje spremnost da se veruje Putinu velika. Da je NATO provocirao Rusiju na istoku veruje više od trećine ispitanih, dok je na zapadu taj postotak više nego upola manji.

Slična je situacija i sa tvrdnjom da Putin vodi borbu protiv globalne elite koja „iz pozadine vuče konce”, u koju veruje 27 odsto ispitanih na istoku Nemačke, a 16 odsto na zapadu.

Najveću podršku ruski predsednik uživa kod glasača desno-populističke Alternative za Nemačku, čija gotovo polovina glasača smatra da je NATO provocirao Putina i da je Ukrajina deo Rusije.

Poslednjih sedmica u više gradova, posebno na istoku Nemačke, sve su brojniji protesti na kojima se zahtevi za jačim merama protiv inflacije mešaju sa zahtevima za ukidanje sankcije Rusiji i nemešanje u sukob u Ukrajini.

 

Izvor Politika, 6. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Pavel Bednyakov/AP/Pool/Sputnik

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u