Srbi sa severa Kosova napustili prištinske institucije, policajci skinuli uniforme

Ambasadori Rusije i Kine u Srbiji dali su podršku Beogradu, dok je ambasador Hil zahtevao od predsednika da se Srbija ponaša odgovorno. U Kosovskoj Mitrovici je danas završen veliki skup srpskog naroda

Srbi na Kosovu i Metohiji više nemaju kud i povlače se iz svih institucija, vlade i skupštine u Prištini, iz četiri opštine, pravosuđa i policije na severu.

Ove odluke ostaju na snazi dok Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i Briselski sporazum, dok ne povuče jednostrane odluke oko preregistracije vozila sa srpskim tablicama i dok ne formira Zajednicu srpskih opština.

To je nakon jučerašnjeg sastanka u Zvečanu, koji je okupio političke i institucionalne predstavnike Srba, rekao Goran Rakić, predsednik Srpske liste. On je podneo ostavku na mesto ministra u vladi u Prištini, dok je Igor Simić poručio da ostavke podnose i poslanici SL u Skupštini.

Sudija Apelacionog suda i član Sudskog saveta u Prištini Nikola Kabašić kazao je da Srbi napuštaju sva mesta sudija, tužilaca i administrativnih radnika. U ime gradonačelnika četiri opštine sa severa istupio je prvi čovek Zvečana Dragiša Milović, koji je rekao i da svi oni odlaze sa ovih pozicija, zajedno sa predsedavajućim skupština i odbornicima, što će biti verifikovano danas po hitnom postupku na sednicama koje će održati u njihovim opštinama.

Šef regionalne operative u policiji za Sever kapetan Aleksandar Filipović je rekao da Srbi napuštaju kosovsku policiju i da stoje uz svoj narod, nakon čega su svi komandiri stanica i policijski rukovodioci koji su prisustvovali sastanku simbolično skinuli uniforme, što je propraćeno burnim apaluzom.

Srpski policajci sa severa KiM vraćaju uniforme tzv. kosovske policije, 5. novembar 2022. (Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM)

Dok su predstavnici Srba sa KiM u Zvečanu donosili ključne i, kako kažu, iznuđene odluke jer su priterani uza zid, i dogovarali naredne poteze kao odgovor na neizdrživi teror Prištine i premijera privremenih institucija u pokrajini Aljbina Kurtija, u Beogradu je povodom sve kompleksnije političke i bezbednosne situacije na KiM održan niz sastanaka državnog vrha.

– Ne odustajemo od odgovorne politike mira i stabilnosti – bila je nedvosmislena poruka predsednika Aleksandra Vučića nakon vanredne sednice Vlade, održane juče u „Palati Srbija”, ali i posle razgovora sa stranim ambasadorima, poglavarima SPC, sa jednom temom na stolu – situacija na Kosovu i Metohiji.

Vučić je na poziv premijerke Ane Brnabić prisustvovao sednici o KiM, gde je ministrima podneo izveštaj o višesatnim razgovorima sa predstavnicima Srba iz južne pokrajine koje je imao prethodnih dana. Usledili su i sastanci sa Čen Bo i Aleksandrom Bocan-Harčenkom, ambasadorima Kine i Rusije, na čiju podršku u odbrani Kosova Srbija računa u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Vučić je ambasadore obavestio o situaciji na KiM, jednostranim potezima Prištine, poziciji u kojoj se naša zemlja nalazi i pritiscima sa kojima se suočavaju Srbija i Srbi.

– Uprkos svim izazovima, Srbija nastavlja da vodi odgovornu politiku mira i stabilnosti, ostaje posvećena poštovanju međunarodnog prava i punoj primeni do sada postignutih sporazuma – rekao je predsednik na sastanku sa Čen Bo, i ukazao da, za razliku od Beograda, koji je ispoštovao Briselski sporazum, Priština nije i ne želi to da učini.

Ambasadoru Rusije saopštio je da će sve informacije koje su mu predočene preneti zvaničnoj Moskvi. Ambasadorka Kine naglasila je da je stav Pekinga po pitanju Kosova dosledan, kao i da njena zemlja veoma ceni napore Srbije i Vučića lično ka traženju mirnog rešenja u dijalogu i pregovorima:

– Podržavamo legitimne zahteve srpske strane, koji se tiču bezbednosti njenih građana na KiM, kao i napore da se dogovor uspostavi u okviru Rezolucije 1244 SB UN. Protivimo se jednostranim akcijama koje doprinose eskalaciji i narušavanju stabilnosti – rekla je ambasadorka, dodajući da Priština što pre mora da pristupi formiranju Zajednice srpskih opština, kao što je to dogovoreno u okviru Briselskog sporazuma.

Predsednik je juče imao, kako je naveo, i dug i sadržajan telefonski razgovor sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom, kojem je ponovio da Srbija ostaje posvećena očuvanju mira, poštovanju međunarodnog javnog prava i punoj primeni svih potpisanih sporazuma. Naglasio je, međutim, da su Srbi sa KiM užasnuti smenom direktora Regionalne direkcije policije za region Sever Nenada Đurića i svim pitanjima u vezi sa registarskim tablicama i šokirani po stoti put ponovljenim izjavama da za Prištinu međunarodno pravo, Briselski sporazum i Zajednica srpskih opština ne postoje.

Ambasador Hil je zahtevao od predsednika Vučića da se Srbija ponaša odgovorno, ozbiljno i da ni na koji način ne učestvuje u ugrožavanju regionalnog mira i stabilnosti.

Jučerašnjem burnom danu prethodila je ništa manje burna noć, tokom koje je predsednik Vučić imao petosatni sastanak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a zatim opet i sa predstavnicima Srba sa KiM. Lajčak je posle susreta sa Vučićem poručio da su imali dugu i tešku diskusiju i da su se složili da treba izbeći nasilje. On je na Tviteru naveo da računa na odgovorno ponašanje svih da pokažu uzdržanost za sigurnost i stabilnost, kao i da se slaže da se svi sporazumi iz dijaloga moraju poštovati i u potpunosti sprovoditi.

Inače, Srbi sa KiM poručili su juče da su morali da ustanu u odbranu Briselskog sporazuma i ZSO, koji su ključni za njihov opstanak u pokrajini. Rakić je ukazao da je srpski narod izložen neprestanom teroru i svakoj vrsti nasilja institucija u Prištini, od kršenja slobode kretanja, nasilnih upada na sever KiM specijalnih jedinica, do izgradnje četiri nelegalne albanske policijske baze u zelenoj zoni i na uzurpirnoj privatnoj imovini naših građana:

– Mi, Srbi sa KiM, ne pretimo nikome, već se trudimo da sačuvamo mir i stabilnost i pravo na dostojanstven ostanak na svojim ognjištima.

Petković: Jedini moguć odgovor

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da upućuje punu podršku i razumevanje za zaključke i odluke o napuštanju i suspenziji rada u prištinskim institucijama, koje su Srbi sa severa doneli nakon sastanka održanog u Zvečanu.

– Jasno iskazana namera Srba da svojom odlukom stanu u odbranu zaštite briselskog procesa, u prvom redu Zajednice srpskih opština, kao jedino zagarantovanog mehanizma izgradnje kolektivnih prava srpskog naroda na KiM, pokazala je da je mirna i demokratska odluka Srba na Kurtijevo kontinuirano bezakonje jedini mogući odgovor – saopštio je Petković.

Sastanak sa patrijarhom

Predsednik Vučić razgovarao je juče sa patrijarhom Porfirijem i Sinodom Srpske pravoslavne crkve.

– Sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem i članovima Svetog sinoda podelio sam zabrinutost zbog svih izazova i pritisaka sa kojima se suočavaju naš narod na KiM i srpska država. Odlučni smo da snažno i zajednički branimo vitalne, nacionalne i državne interese – naveo je Vučić na instagram-profilu @buducnostsrbijeav.

 

Autori Danijela Milinković i Dragana Zečević

 

Izvor Večernje novosti, 6. novembar 2022. 

 

Šta piše u odluci Srba da napuste sve institucije na KiM?

Predstavnici Srba sa Severa Kosova i Metohije odlučili su na sastanku u Zvečanu da napuste sve privremene institucije na KiM.
Predstavnici Srba napustili su privremenu vladu i skupštinu Kosova, sudstvo i policiju, lokalne samouprave…

Zaključke sa sastanka predstavnika Srba sa Severa KiM prenosimo u celosti.

„Mi, politički i institucionalni predstavnici srpskog naroda sa severa Kosova i Metohije, nakon današnjeg sastanka, jedinstveno smo doneli sledeće zaključke:

1. Priština konstantno ruši Međunarodno javno pravo i Briselski sporazum i mi Srbi sa Kosova i Metohije pozivamo Prištinu da se vrati poštovanju Međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma i svih drugih akata koji su zaključeni u okviru Dijaloga Beograda i Prištine, a koji se vodi na osnovu mandata Generalne skupštine UN i uz posredovanje EU.

2. Srpski narod na Kosovu i Metohiji izložen je neprestanom i kontinuiranom teroru i svakovrsnom nasilju institucija u Prištini i nezakonitim jednostranim aktima počevši od nebrojenih kršenja slobode kretanja, nelegalnih i nasilnih upada specijalnih jedinica Rosu na sever Kosova i Metohije, izgradnje četiri nelegalne albanske policijske baze u zelenoj zoni i na uzurpiranoj privatnoj imovini naših građana, preko etnički motivisanih sudskih progona zbog izgovorene reči i političkog delovanja, zabrane prava glasa na srpskim izborima i referendumu, do pokušaja izazivanja humanitarne katastrofe uskraćivanjem vakcinacije i snabdevanje lekovima Srba sa KiM, što je praćeno gotovo svakodnevnim napadima na naš narod na KiM, naše svetinje i grobove.

3. Upravo zbog naše odlučnosti da poštujemo međunarodno javno pravo i odbranimo Briselski sporazum i sve ostale sporazume postignute u Dijalogu, odlučili smo da napustimo sve političke institucije – Skupštinu, Vladu i četiri opštine na severu Kosova, ali i da napustimo učešće i rad Srba u organima pravosuđa, policije na severu Kosova i svog administrativnog osoblja u četiri opštine na severu Kosova. Ove odluke o napuštanju i suspenziji u institucijama ostaju na snazi sve do trenutka dok Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i sporazume dogovorene u Briselu, što konkretno znači:

  • Dok ne povuče jednostrane i protivpravne odluke o preregistraciji tablica
  • Dok ne formira ZSO u skladu sa Prvim sporazumom i svim drugim sporazumima koji su po ovom pitanju zaključeni u okviru Dijaloga, a na osnovama rada Upravljačkog tima za izradu Nacrta Statuta Zajednice srpskih opština.

Mi Srbi sa Kosova i Metohije ne pretimo nikome, već se trudimo da sačuvamo mir i stabilnost, kao i svoje pravo na dostojanstven i miran ostanak i opstanak na svojim ognjištima. Zato zahtevamo da Priština odmah počne da poštuje međunarodno pravo i sve sporazume koji su U Dijalogu zaključeni između Beograda i Prištine, a koje je garantovala i sama EU”, navodi se u zaključcima sa sastanka.

 

Autor Teodor Anastasijević

 

Izvor Sputnjik, 5. novembar 2022. 

 

Petković: Srbi napuštaju institucije u Prištini dok ne počne formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da je napuštanje prištinskih institucija najodgovorniji potez Srba sa Kosova sistemskom proganjanju našeg naroda i gaženju svih sporazuma od strane Aljbina Kurtija.

Na ovaj način Srbi žele da odbrane Briselski sporazum i da se posle deset godina formira Zajednica srpskih opština kojim bi bila ostvarena kolektivna prava Srba koja se gaze na svim poljima.

„Reč je o mirnom i demokratskom odgovoru srpskog naroda koji na ovaj način želi da odbrani Briselski sporazum i Zajednicu srpskih opština”, rekao je Petković za RTS.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju podseća da nema dana da se ne desi napad na Srbe, da se pravni sistem zloupotrebljava za proganjanje Srba, a da ROSU nelegalno upada na sever Kosova.

„Mi smo tu da sačuvamo mir i stabilnost, da se bude uz naš narod, najodgovorniji za ovakvu situaciju je Aljbin Kurti, koji sistemski gazi sporazume”, rekao je Petković.

Reakcija Brisela i poziv Prištini da hitno pristupi formiranju ZSO prema rečima Petkovića kasni.

„Zar je trebalo sve ovo da se desi da bi Brisel reagovao a oni su garanti za sprovođenje Briselkog sporazuma i to što danas nemamo ZSO. Zašto to nije moglo da se desi ranije”, pita direktor kancelarije za KiM.

Petković kaže da niko neće RKS tablice već srpsku trobojku, što će se videti i na današnjim protestima.

„Ovo je iznuđena reakcija srpskog naroda, napuštanje privremenih institucija je demokratski odgovor, jer je narodu dosta. Srbi su jasno rekli da napuštaju sve institucije dok ne počne formiranje ZSO i dok Kurti ne ukine nasilnu odluku o preregistraciji vozila”, rekao je Petković.

Direktor Kancelariji za KiM je ponovio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić štiti svoj narod i da će učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, a ne kao Kurti da šalje specijalce na Sever.

 

Izvor Politika, 6. novembar 2022. 

 

Uz pesmu „Ovo je Srbija” završen skup Srba u Kosovskoj Mitrovici

Uz pesmu „Ovo je Srbija”, dok su se vijorile srpske zastave, u Kosovskoj Mitrovici završen je veliki skup srpskog naroda sa severa KiM, na kojem se okupilo više od 10.000 ljudi.

Sa najvećeg skupa na KiM, Srbi okupljeni kod Spomenika caru Lazaru, poručili su da su tu svoji na svome, da žele da ostanu na svojim ognjištima i da žele mir i stabilnost.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je da su se danas okupili da nikad jače, snažnije i složno upute poruku Prištini i međunarodnoj zajednici:

„Dosta je. Dosta je šikaniranja, maltretiranja, ugnjetavanja i obespravljivanja Srba na Kosovu i Metohiji”, rekao je Rakić, javlja Tanjug.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić zamolio je Srbe da podignu zastave, da ih svi vide, jer kaže, u Prištini kažu da nema Srba na KiM, da ih nema više od par desetina.

„Hajde da podignemo te zastave, da vide da naših ima mnogo, i da će nas tek biti na ovim prostorima, jer ono je naše. Bilo, jeste i biće”, poručio je Simić.

Doneli smo odluku za dostojanstven život

U severnom delu Kosovske Mitrovice, kod Spomenika knezu Lazaru, intoniranjem Himne Srbije Bože pravde, počeo je veliki skup srpskog naroda sa severa KiM, kao reakcija Srba posle poslednjih odluka Prištine.

Skup je počeo a okupljenima se prvi obratio rektor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof dr Nebojša Arsić, koji je istakao da je Univerzitet jedan od stubova opstanka Srba na KiM.

Prema njegovim rečima, Srbi su se okupili da kažu ne izdvajanju iz obrazovnog sistema.

Dekanka Ekonomskog fakulteta Tanja Vujović rekla je da podržava odluku predstavnika Srba da napuste institucije na severu KiM.

„Težina ove odluke nama je jasna”, naglasila je Vujovićeva i izrazila nadu da ćemo uspeti da sačuvamo mir, javlja Tanjug.

Potom su se obratili predstavnici zdravstva i sudstva.

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici dr Zlatan Elek rekao je da bez zdravstva nema opstanka na KiM i ukazao da je u prethodnim godinama dobijena sva neophodna pomoć.

Sudija Ljiljana Stevanović rekla je da su svi sudije i tužioci izašli iz kosovskog pravosudnog sistema.

„Naša odluka je jasna. Mislim da smo najbolji ambasadori srpskog dela pravosuđa”, istakla je Stevanovićeva.

Predstavnici Srpske liste prethodno su pozvali sve Srbe na miran i demokratski skup i da na njega dođu sa srpskim zastavama, kako bi pokazali da je njihova država Srbija i njihov predsednik Aleksandar Vučić.

Na skupu u severnom delu Kosovske Mitrovice, major policije Nenad Đurić rekao je da sudbina nije u tuđim već u rukama srpskog naroda, da drugu zemlju nemamo i da je odluka koju su doneli „buđenje iz dugogodišnjeg sna”.

„Spavali smo i sanjali dugo godina, verujući u javu koju će nam neko drugi kreirati. Odjednom smo se trgli i probudili iz lažnog sna i videli da naša sudbina nije u tuđim, već u našim rukama”, rekao je Đurić, koga je Priština suspendovala sa mesta šefa policije na severu KiM, posle čega je, sa ostalim srpskim kolegama, odlučio da više ne bude pripadnik kosovske policije.

Protest Srba sa severa KiM u Kosovskoj Mitrovici, 6. novembar 2022. (Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM)

Đurić je istakao da je očuvanje zemlja obaveza i da će saditi na svojoj zemlji, a ne „obrađivati za nadnicu, zarad šake pirinča”.

„Hoćemo na svojoj zemlji saditi najlepše cveće i proširiti celom svetu miris mira, sreće, zdravlja i ljubavi”, rekao je on.

Đurić je kazao da ne želi da se pravda ni u svoje ime, ni u ime svojih kolega koji su, kako je rekao, izneli veliki teret i iz srca doneli odluku da žive časnim i dostojanstvenim životom.

Citirao je reči pokojnog patrijarha – „Pre nego što počneš suditi o meni i mom životu, obuj moje cipele i idi mojim putem, i tek onda mi možeš suditi”.

Obraćajući se, kako je rekao, onima koji se kolebaju i sumnjaju u istinitost učinjenih dela, Đurić je podsetio na reči Petra Petrovića Njegoša – „Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovjeka”.

Mnogo puta su pokušali da nas slome, ali nisu uspeli, pa neće ni sada, poručio je dojučerašnji gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Milan Radojević, obraćajući se na skupu u tom gradu.

„Hvala vam što ste ovde, što šaljemo jasnu poruku mira, da smo svoji na svome i da se ne stidmo ko smo i šta smo”, poručio je Radojević, koji je jutros, sa ostalim gradonačelnicima sa severa KiM, i zvanično podneo ostavku na tu funkciju.

Poručio je da je Kosovka Mitrovica grad heroja, otpora, grad mladih, ponosnih i obrazovanih ljudi.

„Mnogo puta su pokušali da nas slome, 1999, 2004, 2008, septembra prošle godine… Pa, nisu uspeli. Neće ni sada, nastavićemo da se borimo”, poručio je Radojević. Istakao je i da su Srbi sa KiM devet godina davali šansu briselskom procesu, razgovoru, pružali ruku pomirenja i dijaloga.

„Molili smo sve, samo da nađemo bilo kakvog sagovornika u Prištini, koji bi nas čuo, naše probleme i prihvatio kao ravnopravne, jer smo ovde svoji na svome. Nismo uspeli. Jutros smo podneli zvanične ostavke, ali naša borba nije prestala. Nastavlja se u drugom obliku. Nema predaje, nastavljamo dalje”, poručio je Radojević.

Atmosfera mirna i svečana

U severnom delu Kosovske Mitrovice sve je spremno za održavanje velikog narodnog skupa Srba sa severa KiM, koji bi trebalo da počne u podne, a na kome će, nakon povlačenja iz svih kosovskih institucija, još jednom poručiti da je KiM deo Srbije i da će ostati van njih sve dok Priština ne počne da poštuje Briselski sporazum.

Atmosfera u gradu koji je okićen trobojkama, kao i sva ostala mesta na severu je svečarska, sa razglasa koji je postavljen na tribini na trgu kod spomenika Knezu Lazaru, emituju se srpske pesme, a građani koji stižu iz ostalih mesta na severu KiM nose zastave Srbije.

Tu je i veliki broj domaćih i stranih medija koji prate ovaj skup koji je najavljen kao miran protest zbog najnovijih poteza Prištine i sa koga će biti ponovljen zahtev da se primeni Briselski dogovor koji predviđa ormiranje zajednice srpskih opština i spreči nasilje nad Srbima, javlja Tanjug.

Situacija u gradu je mirna, nema policijskih kola, niti vozila KFOR.

Predstavnici Srpske liste su pozvali sve Srbe na miran i demokratski skup i da na njega dođu sa srpskim zastavama kako bi pokazali da je njihova država Srbija i njihov predsednik Aleksandar Vučić.

Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM danas su i formalno potvrdili svoje ostavke.

Kao što je najavljeno, jutros su održane posebne sednice skupština u četiri opštine na severu Kosova i Metohije na kojima su gradonačelnici Leposavića, Severne Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka i formalno podneli ostavke na svoje funkcije.

Na istim sednicama, potom su ostavke na svoje mandate podneli i predsednici skupština opština, kao i odbornici u lokalnim parlamentima.

Predstavnici Srba na severu KiM odlučili su u subotu da napuste sve političke institucije privremenih prištinskih institucija zbog poslednjih poteza Prištine i kršenja briselskog sporazuma, sve dok Priština ne povuče odluku o preregistraciji tablica i ne formira Zajednicu srpskih opština, kao i dok ne počne da poštuje i druge sporazume postignute u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Na sastanku u opštini Zvečan svi komandiri i policijski rukovodioci su pred kamerama skinuli svoje uniforme.

 

Izvor Politika, 6. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Kancelarija za KiM

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u