Vašington post: Bela kuća traži od Kijeva da pokaže spremnost za pregovore

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena traži preko privatnih kanala od ukrajinskih vlasti da pokažu da su otvorene za dijalog s Rusijom, piše „Vašington post”

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena traži preko privatnih kanala od ukrajinskih vlasti da pokažu da su otvorene za dijalog s Rusijom, piše Vašington post pozivajući se na izvore upoznate s tokom razgovora.

„Bajdenova administracija preko privatnih kanala poziva ukrajinske lidere da pokažu da su otvoreni za pregovore s Rusijom i da preispitaju zvaničnu odluku o odbijanju da učestvuju u mirovnim pregovorima ukoliko predsednik Rusije Vladimir Putin ne bude smenjen“, navodi list.

Sagovornici lista su naveli da američki činovnici ne postavljaju zadatak ukrajinskim vlastima da sednu za pregovarački sto, nego da sačuvaju podršku drugih zemalja koje se suočavaju sa strahovanjima svojih birača da će sukob trajati godinama.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o nemogućnosti pregovora predstavnika Kijeva s Vladimirom Putinom.

Krajem oktobra predsednik Rusije je rekao da je Moskva spremna za pregovore s Kijevom, ali da su ukrajinske vlasti odlučile da ga prekinu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da je Kijev odbio da pregovara s Moskvom po nalogu Vašingtona.

 

Izvor Sputnjik, 6. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Patrick Semansky, File

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u