Pokrenuta istraga protiv Ursule fon der Lajen u vezi nabavke vakcina

Evropski javni tužilac Laura Kodruta Koveši izjavila je da je pokrenuta istraga u vezi nabavke vakcina protiv virusa korona i uloge predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen

Evropski javni tužilac Laura Kodruta Koveši izjavila je da je pokrenuta istraga u vezi nabavke vakcina protiv virusa korona i uloge predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, javila je Hrvatska radio-televizija (HRT).

„Primili smo pritužbe pojedinaca i imamo tu obavezu, pa je predmet otvoren pre nekoliko meseci na osnovu tih pritužbi“, rekla je Koveši u intervjuu za HRT, objašnjavajući da je pokrenuta istragu u vezi s nabavkom vakcina protiv korona virusa i uloge Ursule von der Lajen u tom procesu.

Dodala je da je tužilaštvo nezavisno i naviknuto na složene predmete.

„Imamo vrlo iskusne tužioce, profesionalne, hrabre. Nezavisnost nam je zagarantovana. Imamo sve alate potrebne za vođenje bilo koje istrage i, što je važnije, zakon je jednak za sve“, kaže Koveši.

Ona navodi da će tužilaštvo raditi „svoj posao“ poštujući „sva prava ljudi uključenih u predmete, tako da nemamo problema“.

Koveši je u Zagrebu predstavila aktivnosti u borbi protiv korupcije i prevara kojima se krade evropski novac, prenosi HRT. Pod njenim rukovođenjem uhapšeni su, između ostalih, bivši hrvatski ministri Tomislav Tolušić i Gabrijela Žalac, a trenutno se u Hrvatskoj istražuju „desetine slučajeva“.

Koveši smatra da ne postoji zemlja u Evropi u kojoj nema korupcije, a kao najveći problem vidi neefikasnu borbu protiv krijumčarenja svih vrsta i prevare sa porezom na dodatu vrednost (PDV).

Tokom tri godine, koliko je rumunka Koveši na funkciji javnog tužioca EU, primljeno je više od 4.000 krivičnih prijava, od čega su više od polovine podneli građani, pokrenuto je više od 1.200 istražnih postupaka, a zaplenjeno 250 miliona evra, što je petostruko više od budžeta tužilaštva, navela je ona u intervjuu hrvatskom javnom servisu.

 

Izvor HRT/N1, 4. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Ognen Teofilovski

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u