Kina zabranila govor Šarla Mišela

U snimljenoj video poruci koja je zabranjena da se emituje, Mišel kritikuje „ilegalni rat” koji Rusija vodi u Ukrajini, apeluje na Kinu da izvrši veći pritisak na Rusiju i da traži od nje da okonča rat

Kineske vlasti su zabranile emitovanje govora predsednika Saveta EU Šarla Mišela tokom ceremonije otvaranja međunarodnog sajma u Šangaju, prenose danas belgijski mediji i dodaju da je vest potvrdio i portparol Mišela Barend Lejts.

Mišel je snimio video poruku koja je trebalo da bude emitovana zajedno s porukama drugih svetskih lidera na otvaranju sajma Čajna Internešenel Import Ekspo u petak.

U video poruci, Mišel kritikuje „ilegalni rat” koji Rusija vodi u Ukrajini i apeluje na Kinu da izvrši veći pritisak na Rusiju i da traži od nje da okonča rat.

„Kina treba da igra ulogu, koristeći svoj uticaj, da zaustavi brutalni rat Rusije. Vi možete da pomognete da se ova situacija okonča”, rekao je Mišel u poruci, kako prenosi Tanjug.

Kineske vlasti su odlučile da ne emituju ovaj govor, smatrajući ga previše kritičnim.

„Predsednik Mišel je pozvan da se obrati na ovoj ceremoniji”, potvrdio je Lejts za Rojters.

„Kao što su zahtevale kineske vlasti, mi smo zaista poslali unapred snimljenu poruku, koja na kraju nije emitovana. Razgovarali smo o tome normalnim diplomatskim kanalima”, rekao je Lejts.

Kineska ministarstva spoljnih poslova i trgovine, organizatori sajma i gradska vlada Šangaja nisu bili dostupni za komentar, navode belgijski mediji.

 

Izvor Politika, 8. novembar 2022.

 

Naslovna fotografija: Olivier Matthys/Pool/AFP via Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u