Patrušev: Zapadne službe iza nereda u Iranu

„Rusija i Iran trenutno su na čelu borbe za uspostavljanje multipolarnog svetskog poretka. Potvrda tome je i ogroman pritisak Vašingtona i njegovih satelita na naše zemlje“, istakao je direktor FSB

Specijalne zapadne službe odigrale su ključnu ulogu u organizaciji masovnih nereda u Iranu i kasnijem širenju dezinformacija o situaciji u zemlji, izjavio je Nikolaj Patrušev.

„Primećujemo ključnu ulogu zapadnih specijalnih službi u organizaciji masovnih nereda u Iranu i kasnijem širenju dezinformacija o situaciji u zemlji, sa oslanjanjem na zapadne medije na persijskom jeziku, koji su pod njihovom kontrolom. Na to gledamo kao na otvoreno mešanje u unutrašnja pitanja suverene države“, rekao je Patrušev u Teheranu na sastanku sa sekretarem Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Alijem Šamkanijem, a prenosi „Ruska gazeta“.

Prema rečima Patruševa, „svet je na prekretnici, takozvana američka hegemonija postaje prošlost“.

„Rusija i Iran trenutno su na čelu borbe za uspostavljanje multipolarnog svetskog poretka. Potvrda tome je i ogroman pritisak Vašingtona i njegovih satelita na naše zemlje“, istakao je direktor FSB.

Ruski zvaničnik je pored toga istakao da Rusija smatra stratešku saradnju sa Iranom važnim elementom u sprovođenju svoje nacionalne bezbednosti.

Prethodno je pres služba SB Rusije saopštila da su sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev i sekretar Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Irana Ali Šamkani razgovarali u Teheranu o situaciji u Ukrajini i Bliskom Istoku u okviru konsultacija o bezbednosnim pitanjima.

Patrušev se takođe sastao i sa iranskim predsednikom Ibrahimom Raisijem.

Već više od mesec i po dana u Iranu traju neredi koji su počeli sredinom septembra zbog smrti mlade Iranke Mahse Amini, nakon što ju je privela verska policija. Predsednik Raisi naložio je ministru policije da hitno i sa posebnom preciznošću istraži smrt Amini i izrazio je saučešće njenoj porodici.

 

Izvor Sputnjik, 9. novembar 2022.

 

Naslovna fotografija: Wana News Agency/Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u