Šojgu naredio povlačenje iz Hersona, Kadirov podržao odluku

Ruski lider Hersonske oblasti Kiril Stremousov je poginuo. Sergej Šojgu je prihvatio predlog generala Surovikina o povlačenju ruske vojske na levu obalu Dnjepra, Ramzan Kadirov ih podržao

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je na sastanku sa generalom Sergejem Surovikinim, komandantom združenih snaga u zoni specijalne vojne operacije, da ruska vojska treba da se povuče na levu obalu Dnjepra.

„Izvršivši svestranu procenu trenutne situacije, predlažemo da se organizuje odbrana na levoj obali reke Dnjepar. Znam da je to veoma teška odluka. Osim toga, deo snaga i sredstava će biti oslobođen i upotrebljen za aktivna dejstva, uključujući i ofanzive na drugim pravcima u zoni operacije”, rekao je Surovikin.

Šojgu je prihvatio ovaj predlog: „Počnite da povlačite snage, preduzmite sve mere kako bi se osiguralo bezbedno prebacivanje ljudstva, naoružanja i tehnike na drugu obalu Dnjepra”.

Komandant Združenih snaga ruske vojske je rekao da bi realizacija planova Kijeva da se stvori zona potapanja ispod Kahovske hidroelektrane mogla da dovede do opasnih posledica.

„Potvrda za to su stalni raketni napadi na branu Kahovske hidroelektrane, kao i na kapije brane. Tako je 26. septembra izveden napad i oštećena je jedna od kapija brane”, rekao je Surovikin.

On je dodao da je intenzivno izlivanje reke preko brane Kijevske hidroelektrane i nizvodno od nje takođe razlog za brigu da će se reka izliti iz korita i potopiti okolna područja.

Ruska vojska uspešno odbija ukrajinske napade na Herson, ali oko 20 odsto projektila pogađa ciljeve. U tim uslovima grad i okolna naselja ne mogu da se snabdevaju i da funkionišu, rekao je Surovikin.

„Uspešno odbijamo te napade. Oko 80 do 90 odsto raketa obaraju ruska sredstva protivvazdušne odbrame. Istovremeno do 20 odsto projektila ipak pogađa ciljeve. Inženjerske jedinice vojske praktično svakodnevno obnavljaju prelaze preko Dnjepra i preduzimaju mere da oni ostanu funkcionalni”, rekao je Surovikin.

Prema njegovim rečima, udari projektila stalno dovode u opasnost civile.

„Protivnik neselektivno napada grad, moguća je upotreba zabranjenih metoda vođenja borbenih dejstava”, rekao je Surovikin.
On je dodao da je ukrajinska vojska dva puta granatirala prelaz preko Dnjepra u Hersonu, kojim su na drugu obalu grada prelezili civili.

Veliki gubici ukrajinskih snaga

Surovikin je izvestio ruskog ministra da je ukrajinska vojska u oktobru izgubila više od 12.000 vojnika, 200 tenkova, 18 aviona i 12 helikoptera.

„Uspešno se suprotstavljamo svim pokušajima napredovanja protivnika. Tokom odbijanja napada u toj oblasti (hersonskom pravcu), u periodu od avgusta do oktrobra Oružane snage Ukrajine su izgubile 9.500 vojnika, koji su ubijeni i ranjeni, više od 200 tenkova, 500 borbenih oklopnih vozila, oko 600 automobila različite namene i više od 50 jedinica artiljerijskog oruđa i minobacača”, rekao je Surovikin.

General je naglasio da je prioritet sačuvati živote ruskih vojnika. Prema njegovim rečima, protivnik izvodi napade na organe lokalne samouprave, škole, bolnice i druge društvene objekte, na civile koji se evakuišu na drugu obalu Dnjepra, kao i na punktove za davanje humanitarne pomoći.

„Bez obzira na velike gubitke u ljudstvu i tehnici, protivnik ne odustaje od pokušaja napredovanja, ali se svi njegovi napadi na vreme sprečavaju”, rekao je Surovikin.

Prema rečima generala, ruska vojska je u pojedinim pravcima obnovila ofanzivna dejstva, a aktivnim dejstvima ruske vojske sprečila su pokušaje napredovanja Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska i Krasnog Limana.

 

Izvor Sputnjik, 9. novembar 2022. 

 

Poginuo ruski lider Hersona

Zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov je poginuo, prenosi RT. Kako pišu mediji, on je nastradao u saobraćajnoj nesreći.

Stremousov, zamenik šefa regiona, često je govorio u ime regionalne administracije, posebno kada je reč o situaciji u gradu Hersonu. Davao je redovne novosti na društvenim mrežama i redovno razgovarao sa novinarima o poslovima u regionu.

Upravo jutros, pokojni zvaničnik je otkrio najnovije informacije o situaciji na bojnom polju, izveštavajući da su ruski vojnici osujetili pokušaje Ukrajine da napreduju u gradu oko 50 km severno od Hersona.

Vršilac dužnosti načelnika Hersonske oblasti Vladimir Saldo potvrdio je da je Stremousov poginuo u nesreći.

„Veoma mi je teško da kažem da je Kiril Stremousov preminuo danas. Poginuo je na teritoriji Hersonske oblasti u saobraćajnoj nesreći”, napisao je Saldo na društvenoj mreži Telegram.

Granatirana kancelarija Stremusova

Stremousov je došao do izražaja u nacionalnim medijima nakon što je jednom već izbegao smrt.

U septembru je njegovu kancelariju u Hersonu pogodila ukrajinska raketa, ali on u tom trenutku nije bio u prostorijama kancelarije. U eksploziji je povređeno nekoliko radnika uprave.

 

Izvor B92, 9. novembar 2022. 

 

Berić: Vojnicima nije jasna odluka o Hersonu

Dejan Berić, srpski snajperista koji je pripadnik armije DNR, smatra da je ruski plan za napuštanje Hersona i cele zapadne obale Dnjepra pogrešan.

Berić, koji se nalazi na lečenju u Moskvi, kaže da većina vojnika i oficira sa kojima je u kontaktu smatraju da je povlačenje sa Hersona pogrešno, ali da Generalštab strahuje da zbog rušenja mosta na Dnjepru veliki deo ruskih snaga može biti odsečen. Berić veruje da je snabdevanje te strane Dnjepra moguće i bez mosta, brodovima.

On u svom izveštaju govori o bitkama za Bahmut i drugim frontovima u Donbasu. Berić tvrdi da na jednom delu fronta postoji problem jer artiljerija ne prati napredovanje pešadije pa Rusi trpe velike gubitke.

 

Izvor: Pravda, 7. novembar 2022.

 

Kadirov podržao Surovikina: O predaji Hersona ne treba ni govoriti

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov oglasio se na svom Telegram kanalu:

– U potpunosti se slažem sa mišljenjem gospodina Prigožina o Surovikinovoj odluci. Jevgenij Viktorovič je vrlo precizno primetio da je Surovikin spasao hiljadu vojnika koji su bili u stvarnom opkoljenju. Odvagavši sve za i protiv, general Surovikin je napravio težak, ali ispravan izbor između besmislenih žrtava zarad glasnih izjava i spasavanja neprocenjivih života vojnika.

Herson je veoma teška oblast bez mogućnosti stabilnog redovnog snabdevanja municijom i formiranja snažnog, pouzdanog pozadi. Zašto to nije urađeno od prvih dana specijalne operacije? Ovo je drugo pitanje. Ali u ovoj teškoj situaciji general je postupio mudro i dalekovido – evakuisao je civilno stanovništvo i naredio pregrupisavanje. Tako da o „predaji” Hersona ne treba ni govoriti. „Predajte se” zajedno sa borcima. A Surovikin štiti vojnika i zauzima povoljniji strateški položaj – pogodan, siguran.

Svi su od prvih dana specijalne operacije znali da je Herson teška borbena teritorija. I vojnici mojih jedinica su javili da je na ovom području bilo veoma teško boriti se. Da, može se zadržati, moguće je organizovati bar nešto zaliha municije, ali će koštati brojne ljudske živote. I ova prognoza nam ne odgovara. Stoga verujem da je Surovikin delovao kao pravi vojni general, ne plašeći se kritike. On je odgovoran za ljude. On bolje vidi.

Hvala, Sergej Vladimiroviču, što brinete o momcima! I nećemo prestati da udaramo neprijatelja i nećemo se umoriti.

Ramzan Kadirov

 

Izvor Telegram @RKadyrov_95

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Ministry of Defence of the Russian Federation

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u