„Engleska je pod invazijom”: Britanska ministarka u panici zbog Albanaca

Ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejverman kaže da je čak 12.000 migranata ilegalno došlo sa Kosova i iz Albanije, dok londonski „Tajms” upozorava na ulogu Albanaca u lancu trgovine ljudima

Južna Engleska je pod „invazijom”, pošto je od 40.000 migranata njih 12.000 došlo upravo iz Albanije, rekla je je ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejverman povodom dolaska sve većeg broja Albanaca ilegalno preko Lamanša.

Velika većina su pritom odrasli neoženjeni muškarci koji traže posao, a čini se da je sve veći broj kosovskih Albanaca koji se identifikuju kao Albanci misleći da imaju veće izglede za pronalaženje posla – posebno u građevinarstvu, u kojem imaju dobru reputaciju. No, osim traženja posla u legalnim delatnostima, priliv je izazvao zabrinutost zbog povezanosti s kriminalnim skupinama.

U lancu trgovine ljudima u severnoj Francuskoj posrednici su uglavnom kurdske krijumčarske bande, dok Albanci koji regrutuju ljude zarađuju proviziju za svaku osobu koju proslede, zaključak je opsežne istrage londonskog Tajmsa. Dakle, Albanci su ti koji opskrbljuju kurdske bande ljudima, a Kurdi su zaduženi za osiguravanje opreme kao što su čamci, motori i prsluci za spašavanje.

Albanski posrednici sebe predstavljaju kao „agente za nekretnine” i upozoravaju migrante da ne kontaktiraju s krijumčarima ljudi. U Ujedinjenom Kraljevstvu takođe postoje albanski „posrednici” koji regrutuju migrante preko rođaka ili pak kriminalnih skupina.

Najčešće su krijumčari ljudi prevozili migrante kamionima, a to je putovanje iz Albanije obično koštalo oko 24.000 evra. Čamcima je prelazak preko kanala, jasno, jeftiniji, a migranti plaćaju između 3000 i 500 evra.

Regruteri rade u svim većim gradovima u Albaniji i objavljuju stotine oglasa na društvenim mrežama, uglavnom na Tik-toku, otkriva Tajms, prenosi Jutarnji list.

 

Izvor Sputnjik, 10. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Luke MacGregor 

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u