I. Damjanović: Odluka o predaji Hersona doneta pre mesec dana

Napuštanje Hersona ne samo da devalvira rezultate referenduma iz septembra, već i potpuno urušava poverenje stanovništva četiri oblasti u Rusku Federaciju, smatra autor

Do velike, bukvalno od svih dugo najavljivane bitke za grad Herson, izgleda da ipak neće dođi. Odlukom generala Sergeja Surovikina, prije mjesec dana imenovanog komandanta združenih snaga ruske vojske, grad će biti predat bez borbe.

Po svoj prilici ova odluka je donesena prije mjesec dana, bukvalno neposredno nakon završetka referenduma na kome su stanovnici Hersonske oblast izglasali odvajanje od Ukrajine i ujedinjenje sa Ruskom Federacijom. Sjetimo se da je u prvoj polovini oktobra gubernator Vladimir Saljdo naprasno naredio kompletnu evakuaciju svih naselja sa desne obale rijeke Dnjepar. Potom je uslijedilo prvo obraćanje generala Sergeja Surovikina nakon stupanja na dužnost, u kome je pozvao građane Ruske Federacije da po pitanju Hersona budu spremni „na najteža moguća rešenja“.

Konačno, Vladimir Saljdo 26. oktobra donosi odluku da se iz Hersona odnesu posmrtni ostaci kneza Grigorija Potemnika i demontiraju spomenici generalisimusu Aleksandru Suvorovu, admiralu Fjodoru Ušakovu i generalu Vasiliju Margelovu. Zvanično obrazloženje za evakuaciju bila je navodna potreba ruske vojske da postavi ešaloniranu odbranu, a za demontažu spomenika da slučajno ne budu uništeni u čestim bombardovanjima Hersona. Danas vidimo da su spomenici uklonjeni da ne bi bili oskrnavljeni i srušeni kao što se poslednjih mjeseci širom Ukrajine skrnave i ruše spomenici Aleksandru Puškinu, odnosno što se dešava sa obilježjima herojima Crvene armije godinama poslije Majdanskog puča.

Zanimljivo je da u Kijevu ne samo da nema euforije, već bukvalno niko od političkog i vojnog vrha i ideološki bliskim im javno angažovanih pojedinaca sinoć nije povjerovao u istinitost navoda generala Surovikina, karakterišući ih kao „lažne“ i element „psihološkog rata“. Ukrajinci navode da su Rusi na desnoj obali napravili dvostruku čvrstu linije odbrane i za sada nema naznaka da je napuštaju. Štaviše, svi pokušaji napada i proboja fronta u poslednjih mjeseci na ovom pravcu su odbijeni i tom prilikom ukrajinska armija je pretrpjela velike gubitke u ljudstvu i tehnici. Predaju Hersona bez borbe, komentarisao je i američki general Mark Mili, šef Objedinjenog komiteta načelnika štaba Vojske SAD. On tvrdi da će „Rusima da se potpuno povuku iz grada biti potrebno 2 do 3 nedelje“.

Politički dogovor, ili odluka vojna nužda?

Ukoliko jaka ukrajinska grupacija narednih dana ne nastavi da bombarduje i na drugi način ometa povlačenje demoralisane ruske vojske iz grada Hersona i drugih mjesta na desnoj obali Dnjepra, tada će spekulacije da je povlačenje politički dogovor dobiti na težini. Analitičari bliski Kremlju već počinju da novonastalu situaciju opisuju kao tajni sporazum Vašingtona i Moskve, u kome je „Ukrajina samo objekat“. Tvrde da će zauzvrat povlačenja iz Hersona SAD prestati da naoružavaju Ukrajinu i prinuditi je na teritorijalne ustupke. Ovakve spekulacije zvuče zaista infantilno, jer ako su SAD izigrale bukvalno sve bitne dogovore o neširenju NATO, potrebno je biti zaista naivan pa da sa ruske strane pristati da sve ponovo daš za američko upitno obećanje.

Ukoliko postoji zakulisni sporazum o povlačenju iz Hersona, on je za rusku stranu strateški nepovoljan u kratkom roku, zato je vidljiv samo ruski ustupak, a ne i eventualne koncesije. Tako je bilo i u slučaju puštanja na slobodu neonacista iz bataljona Azov na dan kada je objavljena djelimična mobilizacija. Napuštanje Hersona, jedinog regionalnog centra koga je Rusija uspjela da zauzme za više od 8 mjeseci rata, nosi sa sobom poguban uticaj na moral ruske vojske, posebno nedavno mobilisanih jedninica. General Surovikin, obrazlažući svoju jučerašnju odluku, naveo je da je ukrajinska armija „od početka avgusta do kraja oktobra izgubila preko 9500 vojnika na Hersonskom pravcu“ i da je to „7 do 8 puta više gubitaka“ ruske armije. Dakle, novi komandant priznao je da je ruska armija samo na hersonskom pravcu izgubila između 1200 i 1300 vojnika za prethodna 3 mjeseca. Predaja grada bez borbe stvara osjećaj kod širokih masa da je njihova žrtva bila uzaludna.

Referendum iz septembra obesmišljen

Sa druge strane, napuštanje Hersona i lijeve obale Dnjepra učvrstiće moral ukrajinske armije i stanovništva poljuljan uništenjem strateške energetske infrastrukture tokom poslednjih nedjelja. Građanima 4 oblasti Ukrajine, koje su u septembru glasale za ujedinjenje sa Rusijom, nameće se subjektivan osjećaj da koliko sjutra i oni mogu postati „novi Herson“. To ne samo da devalvira rezultate referenduma iz septembra, već i potpuno urušava povjerenje stanovništva 4 oblasti u Rusku Federaciju.

Rusija je poslednjih pola godine mnogo uložila da izgradi povjerenje stanovnika Hersonske oblasti. Boravio sam u Hersonskoj oblasti u maju mjesecu, sve komunalne službe besprekorno su funkcionisale, život se normalizovao ubrzanim tempom, razaranja praktično da nije bilo, građani su počeli da apliciraju za ruska dokumenta, a počeo je bio i proces prelaska sa grivnje na rublju kao sredstva plaćanja. Proces izgradnje povjerenja u rusku državu u Herosonskoj oblasti poveo je Vladimir Saljdo, jedan od najozbiljnijih političara u regiji. Punih 10 godina bio je gradonačelnih Herson. Proglašen je i za najboljeg gradonačelnika u Ukrajini, a poslednje lokalne izbore 2019. izgubio je u drugom krugu od Igora Kolihaeva. Bio je veliki trn u oku režima u Kijevu, pa je zloglasna SBU pokušala da ga otruje u avgustu. Gotovo 2 mjeseca Saljdo se liječio i oporavljao u Moskvi, a u region se vratio uoči septembarskog referenduma.

Prilikom majske posjete Hersonu upoznao sam Saljdovog zamjenika, od juče nažalost pokojnog Kirila Stemousova. U svojim čestim medijskim istupima demonstrirao je hrabrost, energiju i neobičnu harizmu. Bio je nesporno veliki ruski patriota. Predsjednik Vladimir Putin posthumno ga je odlikovao Ordenom za hrabrost, a sahranjen bi trebao da bude sjutra u Simferopolju, glavnom gradu Republike Krim. Stremousov je imao 45 godina, stavio je iza sebe 5-oro djece i suprugu u poodmakloj trudnoći. Bez obzira što su prikazane fotografije sa mjesta saobraćajne nesreće, navedno da je za tragediju odgovoran vozač kamiona u koji je velikom brzinom udario blindirani džip marke Leksus, u kome se nalazio Stremousov, te da je u nesreći stradalo još dvoje ljudi, mnogi skolni teorijama zavjere počeli su da sumnjaju u koincidenciju.

Teška, ali vojno opravdana odluka

Dvije trećine Hersonske oblasti nalazi se na desnoj obali, na kojoj ostaje ruska armija. Koridor dug 850 kilometara koji spaja Krim sa Rostovskom oblasti, koji prolazi kroz Donjeck, Mariupolj, Berdjansk, Melitopolj i proteže se lijevom obalom Hersonske oblasti ostaje pod punom kotrolom Rusije. Imajući u vidu da su tokom ljeta udarima raketa Hajmars uništeni i ozbiljno oštećeni bukvalno svi mostovi na Dnjepru, ruska armija koja je do juče kontrolisala oko 4000 km2 desne obale Hersonske oblasti, morala bi da se suprostavi snagama koje nadiru sa 100 puta veće teritorije i broje desetine hiljada vojnika. Stoga, odluka generala Surovikina i pored niza negativnih političkih i psiholoških efekata, ima puno vojno opravdanje izbjegavanja realne opasnosti da se veliki broj vojnika naće de fakto u okruženju.

Međutim, predaja Hersona do kraja demaskira nemoć ruske armije da čitavih 8 mjeseci uspostavi održivu liniju odbranu na ovom prostoru greške vojnog i političkog rukovodstva prilikom otpočinjanja Specijalne vojne operacije u Ukrajini i njenim početnim fazama. Naredne nedjelje pokazaće da li je jučerašnja, najmanje mjesec dana ranije pripremljena odluka, tajni sporazum kako tvrde ljubitelji teorija zavjere, ili pragmatična odluka vojne komande iznuđena potrebom potpune konsolidacije fronta.

 

Autor Igor Damjanović

 

Izvor IN4S, 10. novembar 2022.

 

Naslovna fotografija: Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u