Vučić iz Pariza: Nema tajni, Priština ima podršku Nemačke i Velike Britanije

„Čeka nas veoma komplikovana situacija posle 21. novembra. Kurti pokušava jednostranim potezima da protera Srbe sa njihovih ognjišta. Nemci im pružaju podršku u EU, a van EU to je Velika Britanija”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti uživo iz Pariza nakon sastanka specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom.

Tema sastanka bio je dijalog Beograda i Prištine, ali i situacija na Kosovu i Metohiji.

„Čeka nas veoma komplikovana situacija posle 21. novembra. Kurti pokušava jednostranim potezima da protera Srbe sa njihovih ognjišta. Priština ima podršku Nemačke. Nema tu više tajni. Nemci su ti koji im pružaju podršku u EU, a van EU to je Velika Britanija”, rekao je Vučić.

Na konstataciju da je evroposlanik iz Narodne partije Austrije Lukas Mandl, takođe rekao da Srbija treba da prizna Kosovo, Vučić je odgovorio da nikoga ne zanima šta misli jedan poslanik.

„Ima i u našem parlamentu onih koji smatraju Kosovo nezavisnom državom, i to nije samo Šaip Kamberi. Koga briga šta misli neki poslanik, recite mi šta misli neka vlada, predsednik vlade, ministri… Stvarno me ne interesuje šta misli neki poslanik. Koga to briga”, rekao je Vučić.

Trgovinska razmena sa Francuskom

Kako kaže, razmena sa Francuskom je sve veća, što je, kako kaže, dobra vest.

Predsednik je preneo da je imao važne sastanke sa više francuskih kompanija koje rade već u Srbiji ili nameravaju da dođu da rade. Prema njegovim rečima Francuska se na listi zemalja po nivou trgovinske razmene popela sa 13 na 11 mesto.

„U prvih devet meseci trgovinska razmena je 1,3 miliajrdi evra, a očekujemo da do kraja godine bude na dve milijardi evra”, kazao je predsednik.

Hapšenje

O velikom hapšenju grupe sa Vračara koja povezana sa kavačkim klanom, a koja je planirala napad na najviše državne funkcionere, predsednik je rekao da je reč o ljudima koji su hteli da ubiju njega i članove njegove porodice.

„Ti ljudi su uglavno vezani za pripreme i pokušaj ubistva i poslove sa narkoticima. Reč je o ljudima koji su želeli smrt mene i moje dece, kao i drugih. Ali nije moja bezbednost ugrožena, već bezbednost našeg naroda na KiM”, rekao je Vučić.

Borelj i Lajčak

Predsednik je govorio o sastanku sa Boreljom i Lajčakom.

„Borelj i Lajčak su mi govorili o razgovoru sa Kurtijem i nisu bili ni malo optimistični. Teško je pronaći racionalan predlog, vi znate ko je kriv, a ima zaštitu veoma moćnih. Može da uradi šta hoće, ali uvek će imati podršku Nemačke i Velike Britanije”, dodao je predsednik.

„Srbija neće da se odrekne ničeg svog. Da pokušamo da nađemo kompromisno rešenje. Lako je tuđim teritorijama trgovati. Šta čekaju pojedini u Evropi? Čekaju da Srbija napravi grešku… Prvi put kada se recimo dogodi da Srbi odgovore na nasilje Prištine, tada će Srbi biti krivi. Sećate se situacije sa vozom, smetalo im je to što je na vozu pisalo Srbija i što je voz bio oslikan… To što oni maltretiraju ljude, ne formiraju Zajednicu srpskih opština, niko za to nije odgovarao”, podsetio je Vučić.

Vučić i Novak

Predsednik je govorio i o susretu sa Katalin Novak.

„Pričali smo o svemu, predstojećoj zimi, gasu, naši odnosi su na istorijskom maksimumu. Dobar razgovor smo imali”, zaključio je Vučić.

Izbori na Kosovu

Vučić je prokomentarisao i to što je Vjosa Osmani pozvala da se odredi datum izbora za gradonačelnike na severu:

„Na tim izborima ne može da učestvuje više od 1500 ljudi, taman onoliko koliko ima Albanaca, Bošnjaka i dovešće svojih 100 ili 200 Srba, koje plaćaju dve pomenute zemlje i Albanci. Za Srbe to neće da važi. To znači da oni žele da proteraju Srbe, ne žele ih i njihovom sistemu. Žele da ih proteraju. To pokazuje kolika je njihova želja da izazovu nemire i haos i nerede”, zaključio je Vučić.

 

Izvor Politika, 11. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Darko Vojinovic

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u