Aleksandar Gajić: Deo Bajdenovog tima vidi Srbiju kao posrednika u odnosima sa Rusijom

U 142. epizodi emisije Dijalog govorio je Aleksandar Gajić, naučni savetnik na Institutu za evropske studije. Emisija je snimljena 5. oktobra u našem studiju u Beogradu

Ako američki državni sekretar otvoreno govori da je cilj SAD da poraze Rusiju, pa Kinu, pa da stvore novi svetski poredak, zašto se Kina aktivnije ne uključi u pomoć Rusiji? Da li se već zna ko je strateški pobednik rata u Ukrajini ili će se to određivati na kraju? Kako će se ukrajinski rat odraziti na odnose moći u trouglu SAD-Kina-Rusija? Da li je Velika Britanija i dalje moćna sila koja iz pozadine vuče konce u međunarodnoj politici, ili je reč o projektovanju privida o veličini jedne nakada jake imperije? Da li je Nemačka trajno izgubila politički subjektivitet, i da li će zbog toga počinje da gubi i ekonomski prosperitet? Kakva je perspektiva organizacija poput BRIKS-a i ŠOS-a? Kakve su paralele između Rimske imperije iz doba opadanja i današnje Amerike? Da li je EU zaista trajno i nepovratno mrtva? Zašto je Iran spremniji da se zameri Zapadu od bilo kog drugog ruskog saveznika? Šta Turska želi od Balkana i da li je kvadrilaterala između Srbije, Grčke, Rumunije i Bugarske neka vrsta protivturske koalicije? Da li se arapske zemlje poput Ujedinjenih Arapaskih Emirata i Saudijske Arabije geopolitički prestrojavaju ka Kini i Rusiji? Zašto Izrael odbija da otvoreno pomogne Ukrajini, već se sve završava na retoričkoj podršci? Kakva je geopolitička pozicija Srbije i naša spoljna politika? Da li je ona održiva?

O ovim i drugim pitanjima u 142. epizodi emisije Dijalog govorio je Aleksandar Gajić, naučni savetnik na Institutu za evropske studije. Emisija je snimljena 5. oktobra u našem studiju u Beogradu.

Video
Pratite nas na YouTube-u