Demokrate zadržale kontrolu na Senatom nakon sumnjivog brojanja glasova

Čak i ako republikanac Heršel Volker pobedi u Džordžiji, odnos snaga u Senatu će biti 50-50, ali bi demokrate imale prednost pošto presudan glas ima potpredsednica SAD Kamala Haris, demokrata

Pobedom u Nevadi, američke demokrate su osvojile neophodnih 50 mesta u Senatu i tako zadržale kontrolu nad gornjim domom Kongresa SAD.

Ketrin Kortez Masto, aktuelna senatorka iz države Nevada, pobedila je na međuizborima održanim 8. novembra republikanca Adama Laksalta i ostaće na toj poziciji i tokom narednih šest godina, objavili su američki mediji.

Iako je Laksalt od izborne noći uglavnom bio u prednosti, presudno je bilo brojanje glasova pristiglih putem pošte. Ovakav rezultat iz Nevade, uz pobedu Marka Kelija u Arizoni, omogućio je demokratama da dođu do 50 senatorskih mesta.

Republikanci u ovom trenutku imaju 49 senatora.

Još nije poznat ishod trke u Džordžiji, gde će 6. decembra biti održan drugi krug izbora.

Čak i ako republikanac Heršel Volker pobedi aktuelnog senatora Rafaela Vornoka, odnos snaga u Senatu će biti 50-50, ali bi demokrate imale prednost pošto presudan glas ima potpredsednica SAD Kamala Haris, koja je član Demokratske stranke.

 

Izvor Sputnjik, 13. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Kevin Lamarque

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u