RT počinje rad u Srbiji, oglasila se EU

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je izjavio da Srbija, kao „ozbiljna država kandidat za članstvo u EU ne bi trebalo da bude centar za dezinformacije iz Kremlja”

Ruska državna televizija Raša tudej (Russia Today) kojoj je zabranjeno emitovanje u EU zbog „podsticanja i podrške ruskoj agresiji” na Ukrajinu uskoro počinje da radi u Srbiji. Glavna urednica Raša tudej na srpskom jeziku biće Jelena Milinčić, ćerka urednice Sputnjika Ljubinke Milinčić, objavio je danas portal Sputnjik Srbija.

Početak rada Raša tudej na srpskom jeziku najavljen je sredinom jula, a Evropska komisija je tada saopštila da se od Srbije očekuje usklađivanje s odlukama Evropske unije, među kojima je i ograničenje emitovanja ruske državne televizije RT.

EU je 2. marta obustavila distribuciju ruskih medija RT i Sputnjik, smatrajući da su ta dva medija u službi širenja ruskih dezinformacija i manipulacije informacijama.

Evropski parlament je 6. jula usvojio rezoluciju kojom se vlasti u Beogradu između ostalog pozivaju da se hitno usklade sa sankcijama EU protiv Rusije i da preduzmu mere kako bi se Raša tudej i Sputnjik Srbija sprečili da šire lažne vesti i dezinformacije.

 

Izvor Politika, 13. novembar 2022. 

 

Bilčik: Srbija ne treba da bude „centar za dezinformacije iz Kremlja”

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je izjavio da Srbija, kao „ozbiljna država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji ne bi trebalo da bude centar za dezinformacije iz Kremlja”.

Bilčik je to izjavio povodom najave u medijima da ruski državni kanal Raša tudej (RT) u Beogradu otvara redakciju na srpskom jeziku.

RT, kao medij pod kontrolom Kremlja koji se finansira iz državnog budžeta, ima zabranu emitovanja u Evropskoj uniji od marta 2022. godine. Kao globalni kanal koji informativni program emituje na šest jezika, označen je kao ključan za širenje ruske propagande tokom invazije na Ukrajinu.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je na Tviteru napisao da je pokretanje Raša tudej u Srbiji u suprotnosti sa evropskom spoljnom politikom.

„Dela govore više od reči. Videti kako se ruska propaganda vraća na velika vrata u Srbiju kroz pokretanje Raša tudej je u suprotnosti sa obavezom Srbije da radi na usklađivanju sa evropskom spoljnom politikom”, ocenio je on.

Da će RT na srpskom jeziku „uskoro početi rad”, najavio je 13. novembra Sputnjik, medij koji je takođe pod evropskim sankcijama zbog širenja ruske propagande. Kako je objavljeno na sajtu Sputnjika, urednica RT u Srbiji trebalo bi da bude Jelena Milinčić, ćerka urednice Sputnjika Ljubinke Milinčić.

Do objave ove vesti nije stigla zvanična potvrda da Raša tudej otvara redakciju na srpskom u Beogradu, a institucije u Srbiji nisu se oglasile da li je RT kao strani medij tražio obaveznu dozvolu za rad.

Povodom ranijih nezvaničnih najava da RT planira da otvori televiziju u Srbiji, tokom jula 2022. se oglasila Evropska unija. Saopšteno je da Brisel očekuje da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom.

Srbija je već više od decenije, od marta 2012. godine, kandidat za članstvo u EU. Zato ima obavezu da prati odluke Brisela kako bi ispunila uslove za pridruživanje. Međutim, vlasti u Srbiji odbijaju da se usklade sa sankcijama EU koje su uvedene Kremlju zbog invazije na Ukrajinu.

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 14. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: AFP/Kirill Kudryavtsev

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u