Sastali se Bajden i Si: Važno izbeći sukob SAD i Kine

U svom uvodnom obraćanju američki predsednik Džo Bajden govorio je o važnosti izbegavanja „sukoba” između SAD i Kine i dodao da „svet očekuje da dve nacije rade u partnerstvu”

Predsednik SAD Džozef Bajden i kineski lider Si Đinping počeli su danas svoj prvi sastanak otkako je predsednik SAD preuzeo dužnost pre skoro dve godine, usred sve većih ekonomskih i bezbednosnih tenzija između dve supersile dok se takmiče za globalni uticaj.

Bajden i Si Đinping pozdravili su se rukovanjem, a na snimku se mogu videti i široki osmesi dva lidera u luksuznom odmaralištu u Indoneziji, gde prisustvuju samitu Grupe G20.

– Gospodine predsedniče, drago mi je da vas vidim. Poslednji put smo se sreli u Davosu, pre više od pet godina. Otkako ste preuzeli predsedavanje, održavali smo kontakt u onlajn pozivima. Ali ništa ne može da zameni sastanak licem u lice. I danas imamo ovaj sastanak licem u lice. Stekli smo iskustvo, ali i izvukli pouke. Istorija je najbolji udžbenik, tako da istoriju treba da uzmemo kao ogledalo – rekao je Si Bajdenu.

Prema njegovim rečima, dva lidera moraju da nađu način da unaprede odnose.

– Moramo da pronađemo pravi pravac za napredovanje bilateralnih odnosa i da podignemo odnose na viši nivo – rekao je kineski predsednik.

U svom uvodnom obraćanju američki predsednik Džo Bajden govorio je o važnosti izbegavanja „sukoba” između SAD i Kine.

Složio se sa svojim kolegom Si Đinpingom da postoji „mala zamena” za razgovore licem u lice.

Bajden je rekao da je „predan tome da linija komunikacije između nas ostane otvorena” kako bi dve zemlje mogle „zajedno da rade na hitnim globalnim pitanjima”, uključujući klimatske promene i nesigurnost.

Svet očekuje da dve nacije rade u partnerstvu, dodao je Bajden.

 

Izvor Blic/Večernje novosti, 14. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Kevin Lamarque

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u