Rakete pale na Poljsku, Orban sazvao Savet odbrane

Nakon što su dve rakete iz Ukrajine pale na teritoriju Poljske, usledile su reakcije država NATO članica koje su poručile da će „braniti svaki pedalj teritorije NATO alijanse”

Dve rakete zalutale iz Ukrajine, pale su na teritoriju Poljske u blizini grada Przevodov, na granici sa Ukrajinom. Prema prvim informacijama, dve osobe su poginule, a poljski premijer Mateuš Moravjecki je navodno sazvao hitan sastanak sa vladinim zvaničnicima o nacionalnoj bezbednosti i odbrani, javlja Rojters, pozivajući se na portparola vlade na Tviteru.

Članice NATO-a oštro su reagovale na dešavanja u Poljskoj, navodeći da će u uz konsultacije sa saveznicima „braniti svaki pedalj teritorije NATO alijanse”.

Premijer Viktor Orban nagovestio je da Mađarska saziva Savet odbrane.

– Najnovije vesti iz Poljske su najviše zabrinjavajuće. Blisko se konsultujemo sa Poljskom i drugim saveznicima. Estonija je spremna da brani svaki pedalj teritorije NATO-a. Potpuno smo solidarni sa našim bliskim saveznikom Poljskom – potvrdilo je Ministarstvo spoljnih poslova Estonije.

Letonski ministar odbrane Artis Pabriks objavio je na Tviteru o ruskom raketnom napadu na Poljsku, napisavši:

– Moje saučešće našoj poljskoj braći po oružju. Zločinački ruski režim ispalili su rakete koje ne gađaju samo ukrajinske civile već su i sletele na teritoriji NATO-a u Poljskoj. Letonija je u potpunosti uz poljske prijatelje i osuđuje ovaj zločin – napisao je letonski ministar.

 

Izvor Večernje novosti, 15. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Oleksandr Gusev

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u