Beograd, 19. februara 2020. - Strana direktna ulaganja u Srbiju iznosila su prosle godine rekordnih 3,8 milijardi evra, a nasa zemlja je u poslednje dve godine sama privukla 55 odsto svih stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabakovic. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Tabaković: Inflacija u Srbiji viša od očekivane, moguće da će i dalje rasti

Guvernerka Narodne banke Srbije je rekla da je Srbija sa MMF-om privela kraju dogovore o kreditu od 2,4 milijardi evra po kamatnoj stopi od tri odsto i da se očekuje da on u decembru bude odobren

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković rekla je danas da je inflacija u oktobru bila 15 odsto međugodišnje, što je iznad očekivanja iz avgusta i da je posledica rasta cena energenata i hrane na svetskom nivou.

„Očekivali smo u avgustu da će u septembru ove godine inflacija biti najviša, ali znatan rast cena energenata u svetu, uz efekte suše u Evropi su podigli inflaciju na 15 odsto međugodišnje, što je iznad ranijih očekivanja”, rekla je guvernerka Tabaković na predstavljanju Novembarskog izveštaja o inflaciji.

Ona je naglasila da je uvezena inflacija uticala dvotrećinski na domaću inflaciju i da se odrazila na baznu inflaciju koja je u oktobru bila 9,5 odsto međugodišnje, ali je i dalje znatno niža od ukupne inflacije i od inflacije zemalja regiona koje imaju isti režim monetarne politke.

Tabakovićeva je dodala da su nepovoljni međunarodni uslovi i kriza uticali na projekciju rasta BDP-a Srbije koji je do kraja godine procenjen na dva do tri procenta, dok se naredne godine očekuje oko 3,5 odsto rasta BDP-a a tek od 2024. povratak na oko četiri procenta.

„Nastavićemo da pooštravamo uslove na domaćem monetarnom tržištu, ali manjim tempom, zbog toga što je inflacija bila pogurana spolja”, rekla je guvernerka.

Dodala je da je referentna kamatna stopa povećana na 4,5 odsto i da daljim povećanjem kamata NBS nastoji da ograniči sekundarne efekte rasta cena u svetu i na domaćem tržištu preko inflatornih očekivanja, čime bi trebalo osigurati da se zaustavi dalji rast inflacije.

Ona je dodala da je NBS nastavila da povećava devizne rezerve i da one trenutno iznose 16,9 milijardi evra.

„Stanje nije nimalo sjajno ali nikad toliko mračno da ljudi udruženim snagama ne mogu da prevaziđu te probleme”, zaključila je Tabakovićeva.

U decembru se očekuje kredit od MMF-a od 2,4 milijardi evra

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je danas da je Srbija sa MMF-om privela kraju dogovore o kreditu od 2,4 milijardi evra po kamatnoj stopi od tri odsto i da se očekuje da on u decembru bude odobren.

Ona je navela da će ta sredstva biti korišćena kao direktna podrška budžetu za ublažavanje uticaja svetskih šokova na Srbiju.

„Bolje je da od MMF-a uzmemo kredit po kamatnoj stopi od oko tri odsto, nego da se kao Rumunija i druge okolne države EU zadužujemo na komercijalnom tržištu po stopama od sedam do osam procenata. Ne znači da će svih 2,4 milijardi evra biti uzeto, nego će vlada odlučivati o tome kada i koliko će tih sredstava biti povlačeno”, objasnila je Tabaković na predstavljanju novembarskog izveštaja o inflaciji.

Ona je istakla i da je Srbija ove godine ostvarila visok priliv deviza zahvaljujući turizmu kroz koji je zarađeno više od 700 miliona evra, jačanju izvoza koji je 32,2 odsto veći u oktobru bio nego prošle godine i direktnim stranim investicijama koje su za prvih devet meseci iznosile 3,8 milijardi evra.

Tabaković je rekla i da ne može da tvrdi da je vrh inflacije dostignut, jer je situacija u svetu nepredvidiva i očekuje se da glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije uđu u recesiju.

„Ja ne tvrdim da je ovo vrh inflacije. Kako možemo to da tvrdimo, kada je stanje nepredvidivo”, naglasila je Tabaković.

Ona je objasnila da cene energenata i berzanskih proizvoda, kao i očekivana recesija značajno utiču na našu

mogućnost izvoza ka najvećim spoljnotrgovinskim parterima kao što su Nemačka, za koju se sa sigurnošću očekuje recesija, i Italiju.

„Očekujemo visok nivo inflacije i u nerednih nekoliko meseci ali ne očekujemo rast veći od jednog procenta i borićemo se da je snizimo”, istakla je Tabaković.

 

Izvor Tanjug/RTV, 15. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Zoran Žestić

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u