Насловна фотографија: Reuters/Gleb Garanich

Indeks: Velika greška u komunikaciji V. Zelenskog

Zelenski je u sinoćnjem video obraćanju pozvao NATO da reaguje zbog „ruskih projektila koji su pogodili Poljsku”, međutim, u međuvremenu se ispostavilo da je raketu ispalila ukrajinska PVO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski juče je napravio ogromnu grešku u komunikaciji, što je za njega veoma netipično.

Zelenski se, zapravo, pokazao kao odličan komunikator od početka invazije. Ali juče je, nakon što je objavljeno da je raketa koja je pala na poljsko selo nedaleko od granice s Ukrajinom usmrtila dvoje ljudi, Zelenski napravio veliku grešku koja će ići na ruku Rusiji i Vladimiru Putinu.

„Ruski projektili su pogodili Poljsku. Ispaljene su rakete na teritoriju NATO-a. Ovo je ruski raketni napad na kolektivnu bezbednost. Ovo je veoma značajna eskalacija. Moramo delovati”, rekao je Zelenski u sinoćnjem video obraćanju.

U međuvremenu se ispostavilo da je, po svemu sudeći, raketu koja je pala na jedno selo u Poljskoj ispalila ukrajinska PVO pokušavajući da obori ruske rakete.

Podsetimo, Rusi su juče izveli jedan od najžešćih raketnih napada na ukrajinsku civilnu infrastrukturu, tokom kojeg je pogođen i niz stambenih zgrada u Kijevu i drugim gradovima.

Greška u koracima

Ukrajinske vlasti na čelu sa Zelenskim do sada su bile izuzetno uspešne u oblikovanju narativa o ratu u Ukrajini.

Juče, pre nego što se tačno znalo šta se dogodilo u Poljskoj, Zelenski je mogao da kaže da je izuzetno teško obuzdati ruske raketne napade i tako prebaciti krivicu na Rusiju, ili je mogao da kaže da Ukrajinci ne bi lansirali rakete iz sistema PVO da Rusi nisu izvršili invaziju na Ukrajinu.

Međutim, Zelenski je odlučio da kaže da je raketa koju je lansirala Rusija pala na Poljsku, odnosno da je Rusija ispalila rakete na teritoriju članice NATO-a. Ovim je znatno olakšao posao Vladimiru Putinu i ugrozio poverenje javnosti u Ukrajini, na čemu je dugo i kvalitetno radio.

 

Izvor Indeks.hr/B92, 16. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Gleb Garanich

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u