N. Brajović (UNS): Za ruske državne medije da važe isti aršini kao za zapadne

„Po našim zakonima koji su demokratski – ne može biti nikakve diskriminacije medija – pa ni onih kojima su osnivači strane vlade, poput Raša Tudej, Sputnjika, Slobodne Evrope ili Glasa Amerike”

Ruski državni kanal Raša Tudej koji inače ima zabranu emitovanja u u Evropskoj Uniji zbog podsticanja i podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu je počeo emitovanje online programa na srpskom jeziku. Da li ćemo ih uskoro gledati u Srbiji to zavisi od odluke REM-a. A dok ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova od naše zemlje traži zabranu za emitovanje tog kanala deo javnosti u Srbiji smatra da je emitovanje Raša Tudej samo sloboda govora. Iz Evropske Unije stiže jasna osuda.

Iako je konkurs za petu nacionalnu TV frekvenciju završen, Raša Tudej uskoro bi mogla da se nađe na medijskom nebu Srbije i putem kablovske mreže, ukoliko dobiju dozvole REM-a za emitovanje.

„Po našim zakonima koji su demokratski, koji su po evropskim standardima ne može biti nikakve diskriminacije medija, pa ni onih kojima su osnivači strane vlade, kao što je slučaj sa Raša Tudej, Sputnjikom, Slobodnom Evropom ili Glasom Amerike. Bitno je da poštuju naše zakone, bitno je da poštuju profesionalne standarde, presudno je za njihov opstanak da se ne služe jezikom ili govorom mržnje, daleko bilo da ne pozivaju na terorizam i to je ono što je može da ih eliminiše sa medijskog tržišta tako, da kažem. Sve ostalo ne”, rekao je Nino Brajović iz Udruženja novinara Srbije (UNS).

Ne je rekao i izvestilac evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik koji je izjavio da je dolazak ruske državne televizija Raša Tudej u našu zemlju suprotstavljen posvećenosti Beograda da uskladi spoljnu politiku sa Evropskom Unijom.

Dozvoliti ovom mediju koji je propagandno sredstvo Kremlja da se emituje u Srbiji je u potpunoj suprotnosti, ne samo posvećenosti Srbija spoljnoj politici Evropske Unije i njenoj podršci Ukrajini koja je napadnuta od Rusije, već je u suprotnosti posvećenosti vladavine prava, demokratiji i slobodnim i nezavisnim medijima. To je korak u pogrešnom pravcu, rekao je Vladimir Bilčik.

Branko Miljuš iz Stranke slobode i pravde rekao je: „Da li će Raša Tudej dobiti ili neće dobiti frekvenciju biće samo još jedan od dokaza da Srbija u ovom trenutku ne usklađuje svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske Unije. Ja nikada ne verujem da će ovaj format REM-a doneti odluku koja će biti u interesu građana Srbije, prosto ne verujem u to. Da su hteli neku takvu odluku da donesu recimo mogli su da barem jednom izreknu neko oštriju meru kazne u radosnu televiziju koja promoviše agresiju, nasilje, smrt i rat”.

Za Brajovića dezinformacije jesu zloupotreba medija, međutim, kada su u pitanju radovi i propagande dezinformacije postoje na sve strane. Kao primer Brajović navodi 1999, i NATO bombardovanje Srbije, kada u našoj zemlji nije bio zabranjen ni jedan zapadni medij.

„Mi mislimo da kada je sukob odnosno rat u Ukrajini u pitanju da je bolje da imamo više pa i međusobno suprotstavljenih izvora i više medija, koji iz raznih uglova – naravno i propagandnih, to se podrazumeva – gledaju, odnosno izveštavaju o nekom sukobu. S te tačke gledišta Raša Tudej nije sporna. I bez obzira na to šta je sada zvanična politika Beograd i šta je interes Evropske Unije, ja mogu samo da branim profesionalni interes a to je da neki medij može da pokrene svoje rad i da radi po profesionalnim standardima”, rekao je Brajović.

Podsećanja radi, savet EU je još u martu odlučio da obustavi svaku vrstu prenosa i distribucije ruskih državnih medija Raša Tudej i Sputnjik na teritoriji čitave Evropske Unije.

 

Autor Đuro Svilar

 

Izvor Nova S/UNS, 14. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Gleb Garanich/Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u