NATO priznao da je raketa koja je pala na Poljsku bila ukrajinska

Nakon što je Jens Stoltenberg potvrdio da je raketa bila ukrajinska, Marija Zaharova je upitala da li će se poljske vlasti izviniti za antirusku histeriju koja je usledila nakon pada rakete

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je na konferenciji za medije nakon jučerašnje eksplozije projektila u Poljskoj rekao da se radi o nesrećnom slučaju, ali da je na kraju odgovorna Rusija.

„Istraga je u toku, ali preliminarna analiza sugeriše da je incident verovatno izazvala ukrajinska raketa protivvazdušne odbrane ispaljena u cilju odbrane ukrajinske teritorije od ruskih napada krstarećim raketama. Da budem jasan, ovo nije krivica Ukrajine. Rusija snosi krajnju odgovornost jer nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine”, rekao je Stoltenberg.

„Nema naznaka da je projektil rezultat namernog napada ili da Rusija priprema ofanzivne vojne akcije protiv NATO-a. Saveznici iz NATO-a izrazili su najdublje saučešće zbog tragičnog gubitka života nakon što su dve osobe ubijene u Poljskoj. Saveznici su izrazili i svoju snažnu solidarnost sa Poljskom i jasno stavili do znanja da ćemo nastaviti da podržavaju Ukrajinu u njenom pravu na samoodbranu”, rekao je on.

Šef NATO-a pozvao je Rusiju da „zaustavi ovaj besmisleni rat” i rekao da je alijansa ujedinjena i da će uvek učiniti ono što je neophodno da zaštiti i odbrani sve saveznike.

Poljski premijer Moravjecki rekao je da nakon incidenta sa projektilom da nema potrebe da se primenjuje član 4 NATO ugovora o akcijama u slučaju pretnje članici Alijanse.

 

Izvor Politika, 16. novembar 2022. 

 

Kremlj: Hoće li se Poljska izviniti?

Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova upitala je da li će se poljske vlasti izviniti za antirusku histeriju koja je usledila nakon pada rakete na teritoriju Poljske.

„Predsednik Poljske rekao je da je pad rakete ‘nesrećan slučaj’. Još juče smo slušali histeriju poljskih zvaničnika i političara. Hoće li se izviniti poljske institucije koje su sebi dozvolile antiruske ispade i koje su u ponoć pozvale ambasadora Rusije u Varšavi Sergeja Andrejeva?”, napisala je Zaharova na Telegramu, preneo je Sputnjik.

Poljski mediji su 15. novembra uveče saopštili da su dve rakete pale na teritoriju Poljske u blizini granice sa Ukrajinom. U incidentu su poginule dve osobe. Nakon toga je noću 16. novembra u Ministarstvo spoljnih poslova Poljske hitno pozvan ruski ambasador u Varšavi Sergej Andrejev. Kako je saopšteno, ruskog ambasadora je primio poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau i tom prilikom je „obavljen veoma kratak razgovor”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je izjavio da su zvaničnici niza zapadnih zemalja, uključujući Poljsku, histerično reagovali na incident sa raketom bez pravih informacija o događaju, istakavši da je reč o još jednoj pomahnitaloj rusofobičnoj reakciji.

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je danas da postoji velika verovatnoća da je raketa koja je pala na teritoriju Poljske pripadala snagama PVO Ukrajine.

 

Izvor Politika, 16. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Kenzo Tribouillard/AFP

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u