Si-En-En: Vašington zamerio Kijevu zbog raketnog incidenta

Zelenski je optužio Rusiju, što je nagnalo Salivena da interveniše pozivajući rukovodstvo da „pažljivije govori o incidentu”. Portparol Pentagona je takođe izjavio da ne mogu da potkrepe tvrdnje Kijeva

Američki predsednik Džozef Bajden nije razgovarao s ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim o raketnom incidentu u Poljskoj, javio je Si-En-En, pozivajući se na više anonimnih izvora. Međutim, savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan obavestio je ukrajinske zvaničnike da se pažljivije odnose prema toj osetljivoj temi budući da su za eksploziju od koje je stradalo dvoje civila optužili Moskvu.

Si-En-En dalje navodi da su Bajden i američki državni sekretar Entoni Blinken bili na Baliju u Indoneziji na samitu G20 kada su ih pomoćnici probudili s vestima o incidentu.

Bajden je potom razgovarao telefonom s poljskim predsednikom Andžejem Dudom do 5.30 časova po lokalnom vremenu, a Blinken i Salivan su se kasnije pridružili razgovoru.

Na osnovu informacija koje su stigle iz Poljske i američkih „satelitskih obaveštajnih podataka”, tvrdi Si-En-En, postalo je jasno da je projektil „izgleda lansirala Ukrajina”. Ali Zelenski je već optužio Rusiju, što je nagnalo Salivena da interveniše pozivajući ukrajinsko rukovodstvo da „pažljivije govori o incidentu”.

Portparol Pentagona general Patrik Rajder takođe je izjavio da američka vojska nema informacije koje bi mogle da potkrepe tvrdnje Kijeva.

General Mark Mili, predsedavajući Združenom generalštabu američke vojske, zvao je odmah svoje kolege u Poljskoj i Ukrajini, a pokušao je i da dođe do načelnika ruskog Generalštaba, generala Valerija Gerasimova, ali „njih dvojica nikada nisu razgovarali”.

Dakle, uprkos zahtevima Zelenskog da kontaktira s Bajdenom, taj razgovor se nije desio, ali je Bajden razgovarao s Dudom, generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i liderima G20, zaključuje Si-En-En.

 

Izvor RT Balkan, 17. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Brendan Smialowski/AFP/Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u