BRIKS uvodi valutnu korpu, cilj je borba protiv dominacije dolara

Izazov dolarskom sistemu sada dolazi iz Azije. Kina, koja se sa SAD bori za prvo mesto na rang listi svetskih privreda, predvodi napore za dedolarizaciju globalne trgovine

Tokom najvećeg dela 20. veka, američki dolar bio je dominantna svetska valuta. Istorija nam ukazuje da se dolar bliži kraju svog prirodnog ciklusa. Izazov dolarskom sistemu sada dolazi iz Azije. Kina, koja se sa SAD bori za prvo mesto na rang listi svetskih privreda, predvodi napore za dedolarizaciju globalne trgovine koji bi na kraju trebalo da budu krunisani razvijanjem novog monetarnog sistema u kojem bi, uz dolar, postojala još jedna snažna valuta.

Tokom poslednjih 500 godina, nova dominantna ili rezervna valuta pojavljivala se u Evropi na otprilike svakih sto godina, piše Ejža tajms. Tokom kolonijalne ere valute, Portugala, Holandije, Francuske i Engleske imale su periode dominacije. Kraj epohe jedne dominantne valute i prelazak na novu obično je bio praćen ratovima i društvenim prevratima.

Koalicija za dedolarizaciju

Kina u naporima za dedolaizaciju ima veoma moćne saveznike. Zemlje BRIKS-a predstavljaju 41 odsto svetske populacije. Takozvana „koalicija za dedolarizaciju” počela je da koristi valutne svopove (instrument za valutnu konverziju kapitala) kako bi zaobišla dolarski sistem. Sledeći korak bi trebalo da bude „valuta za poravnanje BRIKS-a”, zasnovana na korpi valuta zemalja članica.

Trend dedolarizacije nije ograničen samo na zemlje BRIKS-a. I mnoge druge države, od Afrike, Latinske i Centralne Amerike sve do Bliskog istoka, učestvuju u tome. Saudijska Arabija je već izrazila spremnost da se pridruži BRIKS-u.

Pre pedeset godina, Saudijci su se udružili sa SAD kako bi stvorili petrodolar. Sada bi mogli da pomognu u stvaranju „petro-BRIKS valute.” Druge zemlje OPEK-a će ih verovatno u tome slediti. A to znači nove potrese, pre svega na svetskom tržištu nafte.

Uprkos decenijama upozorenja na globalno zagrevanje i ulaganju milijardi dolara u „zelenu tehnologiju”, globalna zavisnost od fosilnih goriva se nastavlja. Nafta se ne naziva i dalje uzalud „crnim zlatom”. Bogatstvo neke zemlje direktno je povezano sa količinom nafte koju troši.

Barel nafte od 42 američka galona (159 litara), koji se obično prodaje za manje od 100 dolara, ima energetski ekvivalent od 25.000 sati ljudskog rada. Ceo globalni lanac snabdevanja i danas se oslanja na fosilna goriva.

Zašto treba smanjiti oslanjanje na dolar

BRIKS ujedinjuje najveće svetske uvoznike energije, Kinu i Indiju, sa najvećim svetskim proizvođačima energije, Rusijom i Saudijskom Arabijom. Ako ovome dodamo kandidate za članstvo, BRIKS bi dominirao ne samo globalnim tržištem nafte već i tržištima mnogih drugih dobara, kao što su pšenica, đubrivo, industrijski metali, uranijum i zlato.

Zemlje BRIKS-a imaju nekoliko dobrih razloga da smanje oslanjanje na dolarski sistem. Sve dok se naftom trguje u dolarima, SAD su virtuelna naplatna rampa za globalno tržište nafte, kao i za većinu drugih roba. Štaviše, SAD imaju ogroman uticaj na globalnu ekonomiju.

Kada Federalne rezerve SAD podižu kamatne stope, dolar raste u odnosu na valute drugih zemalja, čineći uvoz nafte i drugih osnovnih potrepština skupljim. Druge države sa zajmovima u dolarima plaćaju veću cenu kako bi servisirale svoj dug.

Zemlje BRIKS-a su, takođe, sada zabrinute zbog pada vrednosti dolara. Finansijska kriza iz 2008. i kovid kriza iz 2020. dovele su do masovnog štampanja novca i enormnog rasta američkog duga. Od 1971. godine, kada su SAD dolar odvojile od zlata, njegova vrednost je opala za nekih 70 odsto.

Nova BRIKS valuta

Zemlje BRIKS-a sve češće koriste valutne svopove da zaobiđu dolar. Detalji o tome još nisu sasvim jasni, ali sledeća faza mogla bi da bude uvođenje platnog sistema zasnovanog na korpi valuta.

Vrednost svake valute bila bi proporcionalna BDP-u zemlje iz koje potiče, njenom udelu u međunarodnoj trgovini, stanovništvu, teritoriji, prirodnim resursima i raznim robama, uključujući zlato, prenosi Ejža tajms.

Države BRIKS-a nisu predstavile sve detalje arhitekture ovog novog sistema, koji je još u nastajanju, ali digitalna valuta kineske centralne banke (CBDC) mogla bi da im posluži kao osnova.

Ako se valuta BRIKS-a proširi na zemlje Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), ona bi uključila više od polovine svetske populacije i lavovski deo svetskih dobara. To bi moglo da dovede do promene cena nafte, dobara i zlata u valuti BRIKS-a.

Prioritet za zemlje BRIKS-a je uspostavljanje paralelnog međunarodnog platnog sistema, što bi, takođe, zaštitilo ove države od zapadnih sankcija i moglo bi da posluži kao rezerva za najgori scenario: imploziju globalnog sistema dolara, opterećenog neodrživim dugom, koji je većinski denominiran u dolarima.

 

Izvor RT Balkan, 19. novembar 2022

 

Naslovna fotografija: Ministry of Foreign Affairs of the People’s Republic of China

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u