Njujork tajms: Snimak ubijanja ruskih vojnika je autentičan

Američki list „Njujork tajms” naveo je da je autentičan snimak na kome se vidi kako ukrajinska vojska ubija zarobljene ruske vojnike. Kako navodi list, vojnici su ubijeni izbliza

Američki list Njujork tajms naveo je da je autentičan snimak na kome se vidi kako ukrajinska vojska ubija zarobljene ruske vojnike. Kako navodi ovaj list, vojnici su ubijeni izbliza.

„Raša tudej” navodi da se na snimku vide događaji koji su se dogodili u selu Makejevka u Lugansku sredinom novembra. Podsećanja radi, zvanični Kremlj optužio je Kijev da je ukrajinska vojska pogubila nekoliko ruskih vojnika.

„Video snimci, čiju smo verodostojnost utvrdili, predstavljaju retku priliku da vidimo neku od užasnih situacija u ratu, ali ne prikazuju zašto su ruski vojnici ubijeni”, naveo je Njujork tajms. List je dodao da i dalje „ostaje misterija” to šta se zapravo dogodilo sa vojnicima.

Međutim, Njujork tajms ističe da je, „sudeći po snimku, najmanje 11 Rusa ubijeno izbliza pošto je jedan od njihovih saboraca otvorio vatru na ukrajinske vojnike, koji su stajali u blizini”.

Podsećanja radi, Ukrajina je ranije saopštila da proverava verodostojnost snimka.

„Pre pokretanja istrage mora postojati temelj za to. Upravo utvrđujemo da li su li ovi video zapisi lažni”, rekao je tada portparol glavnog štaba Bogdan Senik.

 

Izvor B92, 21. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: AP Photo/LIBKOS

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u