Vučić: Nismo postigli dogovor, pred nama su besane noći

Vučić je rekao da iz njemu nejasnih razloga nisu uspeli da postignu nikakav dogovor. Kako novodi, Žozep Borelj je tražio da prištinska strana ne primenjuje kazne, a da mi ne izdajemo nove tablice KM

U Briselu je održan sastanak delegacija Beograda i Prištine sa predstavnicima EU. Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da iz njemu nejasnih razloga nisu uspeli da postignu apsolutno nikakav dogovor. Naveo je da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj tražio da prištinska strana ne primenjuje kazne, a da mi ne izdajemo nove tablice KM. Predsednik Vučić obratiće se građanima večeras u 19 časova, a direktan prenos biće na Prvom programu RTS-a.

17:29 Kurti: Boreljov predlog za registarske tablice neprihvatljiv

Predlog šefa diplomatije EU Žozepa Borelja za registarske tablice je neprihvatljiv bez posvećenosti konačnom sporazumu, izjavio je premijer prištinskih institucija Aljbin Kurti.

„Predlog je bio da suspendujemo odluku o novčanim kaznama i nastavimo samo sa opomenama, a da Srbija prestane da izdaje nelegalne tablice. Ali za nas je, naravno, neprihvatljivo ako to ne prati ono na šta smo pozvani, odnosno dogovor da se hitno obavežemo na konačni dogovor za punu normalizaciju odnosa“, rekao je Kurti.

Poručio je da je Borelj odustao od roka do marta 2023. godine kao konačnog datuma za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

„Sa žaljenjem moram da kažem da su posrednici, u ovom slučaju Borelj, odustali od ovog roka mart 2023. i predloga EU za normalizaciju odnosa. Ovo sa žaljenjem govorim, jer su oni sami predložili mart 2023. godine, a sa druge strane predlog je iz Evropske unije. Kada smo se sastali u Parizu na Mirovnom forumu, Borelj je rekao da predlog nije francusko-nemački, već EU i da ga podržavaju Francuska i Nemačka. On je danas odustao od predloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Spreman sam da dolazim ovde da održavam sastanke uvek sa istom strukturom i redosledom. Nadam se da EU stoji iza svog predloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije“, rekao je Kurti.

16:52 Britanski ambasador u Prištini razočaran ishodom

Ambasador Velike Britanije u Prištini Nikolas Abot izrazio je razočaranje što nije bilo dogovora na današnjem sastanku u Briselu, istakvši da da trenutna situacija predstavlja opasnost po bezbednost na KiM.

„Razočaravajuće je što danas nije postignut dogovor. Trenutna situacija predstavlja rizik za bezbednost i život običnih ljudi na Kosovu i odvlači pažnju od misije vlade da poboljša njihove živote. Sve strane treba da izbegavaju radnje koje bi mogle da dovedu do eskalacije tenzija ili da izazovu pretnje po bezbednost“, naveo je Abot.

Istakao je hitnu potrebu da se postigne napredak u sporazumu o normalizaciji koji bi sporove oko pitanja kao što su registarske tablice učinio nepotrebnim.

16:21 Borelj: Bez dogovora dve strane – Vučić prihvatio predloge, Kurti nije

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj izjavio je u Briselu da posle mnogo sati razgovora Beograd i Priština danas nisu došli do dogovora.

Ukazao je da je predsednik Vučić prihvatio predloge, dok premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije.

Istakao je da očekuje da Priština odmah suspenduje naredne faze zamene registarskih tablica, a da Beograd ne izdaje nove.

15:49 Predsednik Vučić se obraća u 19 časova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se građanima večeras u 19 časova, saznaje RTS.

Obraćanje ćemo direktno prenositi na Prvom programu Radio-televizije Srbije.

15:32 Vučić: Nismo postigli nikakav dogovor

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da se očekuje još izjava šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, ali da iz njemu nejasnih razloga nisu uspeli da postignu apsolutno nikakav dogovor.

„Srpska strana je bila potpuno konstruktivna i deset puta menjane tekstove smo prihvatali, ali albanska strana nijednog sekunda nije htela da prihvati ništa. Uvek bi dodavali nešto što je bilo jasno da nije moguće“, rekao je Vučić.

Poručio je da želi da sve utiske sabere, kao i da je sačuvao sve papire.

„Pred nama su besane noći i svakako mnogo teških dana. Ali ćemo mi poslušati savete i zahteve Borelja – on je tražio da oni ne primenjuju kazne, a da mi ne izdajemo nove tablice KM što smo rekli da je sve u redu, tako da ćemo mi to poštovati i ponašati se u skladu s tim“, naglasio je Vučić.

Ukazao je da ćemo videti šta će uraditi druga strana, ali da pred nama nisu laki dani.

„Mislim da je danas jasno svima u EU i svetu ko je bio konstruktivan i ko je želeo dogovor, ko je želeo očuvanje mira i stabilnosti, a ko nije“, rekao je Vučić.

„Ono na čemu smo mi jedino insistirali jeste da, kada pričate o nečemu u budućnosti, moraju da se poštuju dogovori koji su potpisani i to je ono što je sve vreme kamen spoticanja, jer neki ne žele da se primenjuje ono što je potpisano i dogovoreno, već bi želeli da se primenjuje nešto o čemu nije ni razgovarano“, naglasio je Vučić.

Najverovatnije ću se večeras ili sutra tokom dana obratiti građanima Srbije sa svim zaključcima, rekao je Vučić.

Poručio je narodu na KiM da će njihova država uvek, bez obzira na sve, biti uz njih.

14:41 U toku bilateralni sastanak zvaničnika EU sa delegacijom Prištine

Nakon višesatnog zajedničkog sastanka zvaničnika EU sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prišitnskih institucija Aljbinom Kurtijem, u toku je još jedan bilateralni sastanak predstavnika EU sa prištinskom delegacijom.

„Dok čekamo završetak bilaterale između Prištine i Brisela…“, napisao je Vučić na Instagram profilu, uz fotografiju na kojoj se vidi da igra šah, čekajući na ishod pokušaja Brisela da postigne dogovor sa Kurtijem.

12:03 Trojni sastanak i dalje traje

Kako javlja dopisnik RTS-a iz Brisela, trojni sastanak delegacija Beograda i Prištine uz posredstvo evropskih zvaničnika još je u toku.

Novinarima u Briselu rečeno je da bi oni uskoro mogli da budu završeni. Ne zna se da li dužina sastanka znači da se strane približavaju dogovoru, ili potpuno suprotno, navodi naš dopisnik.

10:13 U toku zajednički sastanak zvaničnika EU, Vučića i Kurtija

Nakon odvojenih sastanaka, usledio je i zajednički sastanak evropskih zvaničnika Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem.
09:19
Počeo sastanak Vučića sa Boreljom i Lajčakom
Sastanak predsednika Vučića sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom počeo je u 9.00 u Briselu.

08:52 Borelj završio sastanak sa Kurtijem, sledi sa Vučićem

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj završio je oko 8.40 odvojeni sastanak sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu koji prate razgovore.

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Boreljom i sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom treba da počne u 9.00.

(Tanjug)

08:41 Vučić stigao u Brisel, sa Boreljom u 9.00

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je rano jutros u Brisel gde će se u 9.00 sastati sa visokim predstavnikom sa spoljnu politiku Žozepom Boreljom i sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, rečeno je Tanjugu u Misiji Srbije pri EU.

(Tanjug)

08:02 Borelj i Lajčak sastaće se najpre odvojeno sa delegacijama

Očekuje se da u svakom momentu počnu, kako su zvaničnici EU opisali, vanredni i hitni sastanci Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa delegacijama iz Beorgada i Prištine, javlja dopisnik RTS-a Dušan Gajić. Najpre će se održati odvojeni sastanci, a predviđen je i zajednički sastanak.

Predviđeno je da se šef evropske diplomatije obrati novinarima na kraju razgovora, ali nije dat vremenski okvir za to, jer se ne zna koliko će sastanci trajati.

Prema najavama, ovo je sastanak koji bi trebalo da reši aktuelnu krizu, spreči nove eskalacije na terenu i reši pitanje registarskih tablica i povrtak Srba u institucije.

U danima pred sastanak najavljivano je da je potrebno da do razgovora dođe pre 21. 11. kako se ne bi došlo na ivicu opasne situacije.

U Briselu se danas održava hitan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, koja je najavila da će kažnjavati vlasnike vozila srpskih registarskih oznaka od 22. novembra, umesto od danas, kako je prvobitno bilo najavljeno.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj će se od osam časova sastati, najpre odvojeno, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem. Potom će uslediti zajednički sastanak sa dvojicom lidera, saopštila je Služba za spoljne poslove EU.

U fokusu dijaloga, koji će se održati uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, prema najavi iz Brisela, biće izbegavanje dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na registarskim tablicama i povratku Srba u institucije.

Potrebno je prestati sa stalnim kriznim menadžmentom i napredovati ka normalizaciji odnosa, poručio je sinoć šef diplomatije EU.

Predsednik Vučić, međutim, nije optimista i ne misli da će doći do nekog dogovora u Briselu. Situaciju na Kosovu i Metohiji ocenio je kao najtežu u poslednjih 10 godina i napomenuo da problem nije samo u tablicama.

Ipak, ne želi nekome da omogući da kaže da Srbija nije htela da učestvuje u razgovorima. Nada se da neće doći do sukoba u južnoj pokrajini, ističući da mir zavisi jedino od međunarodne zajednice i od toga da li će izvršiti pritisak na Prištinu.

Na moguću eskalaciju upozorio je i Borelj, koji je poručio da rok koji je postavila Priština ne sme da se dočeka bez dogovora „ili ćemo biti na ivici veoma opasne situacije“.

Tenzije na Kosovu i Metohiji pojačane su zbog najave Prištine da će sutra početi da novčano kažnjava vlasnike vozila sa srpskim registarskim oznakama, uprkos apelima iz Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, koje su Kurtiju uputile više poziva da odloži primenu odluke o tablicama, ali i da poštuje Briselski sporazum.

Srbi na severu ne žele da menjaju srpske tablice sa akronimima gradova na Kosovu i Metohiji, jer im je, kažu, to jedna od poslednjih veza sa centralnom Srbijom.

Zato su, ali i zbog odbijanja Prištine da sprovede Briselski sporazum i formira Zajednicu srpskih opština, pre dve nedelje napustili institucije u Prištini i na severu Kosova i Metohije, uključujući i više od 500 policajaca.

Patrole Euleksa su od tada na ulicama na severu, a prethodnih dana su pojačane.

 

Izvor RTS, 21. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: European Council/Newsroom

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u